The Favourite: Η ταινία που θέλουμε να βλέπουμε ξανά και ξανά

The Favourite: Η ταινία που θέλουμε να βλέπουμε ξανά και ξανά

Δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως σε ό,τι αφορά στον κινηματογράφο και ιδιαίτερα σε αυτόν που φέρει ελληνική υπογραφή, το 2019 ήταν η χρόνια του Γιώργου Λάνθιμου. 

Με τον γνωστό σκηνοθέτη να μας σερβίρει τα τελευταία χρόνια την μία καλαίσθητη κινηματογραφική ταινία μετά την άλλη, η αποκορύφωση για τους σινεφίλ, ήρθε σερβιρισμένη φέτος στη μεγάλη οθόνη με την ταινία The Favourite. Η Ευνοούμενη, όπως είναι η ελληνική απόδοση του τίτλου, με 10 συνολικά υποψηφιότητες για Όσκαρ ήταν η ταινία που χάρισε στην Ολίβια Κόλμαν το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Η ταινία σάρωσε και τα BAFTA, φεύγοντας συνολικά με 7 βραβεία 

Το λανθιμικό The Favourite, που έκανε αρχικά πρεμιέρα στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας τον Αύγουστο του 2018, είναι η ταινία που δικαιωματικά συζητήθηκε όσο καμία άλλη την χρονιά που μας πέρασε.

Ο μάεστρος του κινηματογράφου, Γιώργος Λάνθιμος, κατάφερε για ακόμα μία φορά, να μάς παρουσιάσει ένα masterpiece χωρίς φραγμούς και όρια, χωρίς έλεος θα λέγαμε, που έχει πλέον παρακαθίσει στην θέση που της πρέπει μέσα στο αχανές κινηματογραφικό σύμπαν.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Το «The Favourite» ήταν 20 χρόνια κλειδωμένο στο συρτάρι


Ο Γιώργος Λάνθιμος, ο οποίος χαράζει με αυτοπεποίθηση τον auteur δρόμο του στον χάρτη του παγκόσμιου σινεμά, κατάφερε να δημιουργήσει μία ταινία-αναφορά, την οποία όσοι είχαμε τη τύχη να την απολαύσουμε επιθυμούμε διακαώς να την ξαναδούμε και για όσους είναι ακόμα άγνωστη, έχουν την τύχη να την ανακαλύψουν.  

Για τους λάτρεις του Λάνθιμου, το Τhe Favourite χαρακτηρίζεται ως ένα καλαίσθητο φιλμ χωρίς συμβιβασμούς όσον αφορά στη σκηνοθετική γραφή του ταλαντούχου Έλληνα που, με μεγάλη μαεστρία, κατάφερε να μας παραδώσει μία ταινία τόσο εξωφρενικά αστεία και ταυτόχρονα διαπεραστική που, σίγουρα, ξεχωρίζει ανάμεσα στις καλύτερές του. 

γσγσγσγ

Το στόρι μάς οδηγεί στις αρχές του 18ου αιώνα όταν η Αγγλία βρισκόταν σε πόλεμο με τους Γάλλους. Μάς παρουσιάζει την εύθραυστη Βασίλισσα Anne και την κοντινή της φίλη Lady Sarah, η οποία ουσιαστικά κυβερνά τη χώρα στη θέση της. Όταν στο παλάτι καταφθάνει η νέα και γοητευτική υπηρέτης Abigail, η Sarah την παίρνει υπό την προστασία της ενώ, καθώς η πολιτική του πολέμου εξελίσεται σε χρονοβόρο βάρος για την Sarah, η Abigail αναλαμβάνει να καλύψει το κενό ως συνοδός της Βασίλισσας. Η αναπτυσσόμενη σχέση τους, θα της δώσει την ευκαιρία να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της και η ίδια δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν άνδρα, γυναίκα, πολιτική ή κουνέλι να σταθούν εμπόδιο στο δρόμο της. 

Μέσα απ' το οξυδερκές σενάριο της ταινίας, παρακολουθούμε τις τρεις γυναίκες που βρίσκονται σε θέση ισχύος να εκθέτουν την υποκρισία που κρύβεται επιμελώς πίσω από τις βασιλικές αυλές. 

Η εγωπάθεια και προσωποκεντρικότητα είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές της ταινίας του Λάνθιμου αφού, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, αυτά απαιτούνται από τον άνθρωπο που επιζητά την εύνοια

Η ταινία έχει μια κωμική χροιά που, θα έλεγε κανείς, ότι ακροβατεί ανάμεσα στο δράμα και την τρέλα, όλα ειπωμένα με τον σταθερό ρυθμό του Λάνθιμου. 


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Στο μυαλό του Λάνθιμου


Ένα κινηματογραφικό έργο τέχνης που ανήκει, δικαιωματικά, στην κορυφαία φιλμογραφία της σύγχρονης εποχής.  


Ακόμα μία οσκαρική ταινία που κάνει πρεμιέρα στη Nova CyprusΤην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, The Favourite , θα την δούμε αποκλειστικά στο Novacinema1HD την Κυριακή 27/10, στις 22:00.

Από τα πρώτα κιολας λεπτα προβολής της η ταινία είναι διαθέσιμη και στην υπηρεσία Nova On Demand  για να την δεις στο χρόνο που εσύ θέλεις!

«Γιατί το καλύτερο σινεμά μας το προσφέρει μόνο η Nova Cyprus!»


 

Loader