Μπολ από καρύδια και χαρτί τουαλέτας από μπαμπού

Μπολ από καρύδια και χαρτί τουαλέτας από μπαμπού

Πέρα από τα καλαμάκια, οι πράσινες επιλογές είναι άφθονες

Ο Αμαζόνιος καίγεται, η Αρκτική καίγεται, ο πλανήτης κοχλάζει και η 16χρονη Γκρέτα που μάχεται για το περιβάλλον γίνεται η Ζαν Ντ’ Αρκ των ημερών. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σαφήνεια προς τα πού οδηγείται ο πλανήτης και τι στο καλό συμβαίνει στην υφήλιο, το σίγουρο είναι όμως πως υπάρχουν εκεί έξω πια, αν όχι άφθονες, σίγουρα μπόλικες επιλογές για το πώς να γίνουμε πιο συνετοί και συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, σε προσωπικό και ατομικό επίπεδο.

Αρκετοί κρίνουν μάλιστα τη λήψη δραστικών μέτρων όχι μόνο ωφέλιμη αλλά απαραίτητη.


ΘΥΜΗΣΟΥ: Οι surfers στη Λάρνακα που μετατρέπουν τα πλαστικά τους σε λίπασμα


Σε γενικές γραμμές, η αγορά προϊόντων που κατασκευάζονται από ανακυκλώσιμα υλικά, η αποφυγή υλικών μιας χρήσης και η κατάργηση του πλαστικού λέγεται πως μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου που εμείς οι ίδιοι θέσαμε τον πλανήτη μας.

Πέρα από τη γενική ανακύκλωση και τα καλαμάκια … υπάρχουν ένα σωρό άλλες εναλλακτικές και πράσινες επιλογές εκεί έξω. 

Ρούχα και παπούτσια

Στην αρχή του μιλένιουμ ήταν χαρακτηριστικό των ντόπιων μικροπαραγωγών, τώρα όμως όλο και περισσότερες εταιρείες - μεγαθήρια υιοθετούν περιβαλλοντική στάση. Λέγεται πως τα ρούχα από ανακυκλωμένο ύφασμα παρέχουν την ίδια άνεση και ποιότητα, συνεπώς αν έχεις επιλογή, στήριξε τη φιλικότερη στο περιβάλλον και εννοείται, την προερχόμενη από ντόπιους πραματευτάδες και χειροτέχνες.

planitis

Χαρτί τουαλέτας, χαλιά και πετσέτες

Χαρτί τουαλέτας; Μάλιστα φίλε μου. Χαρτί τουαλέτας από 100% ανακυκλωμένες ίνες χαρτιού, μπαμπού ή ζαχαροκάλαμου, που συμβάλλει στην εξοικονόμηση νερού, δέντρων και στην μείωση εκπομπών άνθρακα. Τις σακούλες σκουπιδιών μπορούμε επίσης να τις αντικαταστήσουμε με οικολογικές και βιοδιασπώμενες ενώ από τα χαλιά και τις οργανικές πετσέτες μέχρι τις μαξιλαροθήκες και τα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια για καφέ, εναλλακτικές για είδη καθημερινής και γενικής χρήσης υπάρχουν. Θέληση να υπάρχει.

Κομπιούτερ, καλλυντικά και αξεσουάρ

Για να τερματίσουμε, να σου πούμε πως οικολογικοί μπορεί να είναι και οι υπολογιστές και τα tablets. Η εν λόγω αγορά στην Κύπρο δεν είναι ακόμα επαρκώς διαδεδομένη αλλα η αρχή έχει γίνει και το μόνο που μένει να ακολουθήσει είναι η συνέχεια. Πέρα από τον οικολογικό τρόπο κατασκευής, οι τεχνολογικές συσκευές μπορούν να είναι και πλήρως ανακυκλώσιμες. 

Για τα φυσικά καλλυντικά εικάζουμε πως δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά, αφού κι εδώ άπειρες είναι οι επιλογές που εντοπίζει κανείς ενώ ευφάνταστα και οικολογικά μπορούν να είναι και τα διάφορα μας αξεσουάρ, όπως τα αρκετά διαδεδομένα πια ρολόγια και γυαλιά από ξύλο. Ακόμη και αξεσουάρ όπως οι σημαντικές γαμήλιες βέρες φτιάχνονται εύκολα με πολύτιμα μέταλλα που επίσης ανακυκλώνονται. Σε αυτή μάλιστα την περίπτωση, το πορτοφόλι ανασαίνει και μάλιστα big time!


ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Freddo χωρίς πλαστικό καλαμάκι γίνεται; 


Μια δραστήρια κυπριακή εταιρεία που εξειδικεύεται σε ό,τι έχει να κάνει με τον ευρύτερο κλάδο της οικολογικής συσκευασίας είναι η Dynamec. Δες τη σχετική σειρά προιόντων, εδώ 

Loader