Σημαντική η διαπίστευση της Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου από το World Federation of Medical Education

Σημαντική η διαπίστευση της Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου από το World Federation of Medical Education

Η πιο ολοκληρωμένη δέσμη προγραμμάτων σπουδών στην Ιατρική, Οδοντιατρική και στις Επιστήμες Υγείας και Ζωής

Σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις χιλιάδων νέων που θέλουν να στραφούν σε σπουδές Υγείας και Επιστημών Ζωής βρίσκεται και φέτος το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, που παρέχει την  πιο ολοκληρωμένη δέσμη  προγραμμάτων σπουδών στους τομείς Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Επιστημών Υγείας και Ζωής στην Κύπρο.

Μια επαγγελματική πορεία στον τομέα της Υγείας βαδίζει σε ένα συναρπαστικό, απαιτητικό και ιδιαίτερα σημαίνοντα χώρο γεμάτο προκλήσεις, όπου οι επαγγελματίες καλούνται να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες σύγχρονες ανάγκες, να ακολουθήσουν τις εξελίξεις στον τομέα και να υιοθετήσουν διεπιστημονική προσέγγιση με τη συνεργασία άλλων επαγγελματιών υγείας. 

Στοχεύοντας, έτσι, να προσελκύει φοιτητές με υψηλό ακαδημαϊκό υπόβαθρο, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει επενδύσει στο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης με καινοτόμες μεθόδους σύγχρονης διδασκαλίας και σε έμπειρους, εγνωσμένου κύρους καθηγητές, μεταξύ των οποίων και κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ετήσια κατάταξη των Times Higher Education University Impact Rankings συγκαταλέγει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανάμεσα στα κορυφαία 101+ πανεπιστήμια του κόσμου στον τομέα της καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και υποδομών. Αυτό αποτελεί αναμφίβολα μεγάλο επίτευγμα που αναγνωρίζει σε παγκόσμιο επίπεδο το Πανεπιστήμιο ως ένα εκ των πρωτοπόρων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για τις πρακτικές καινοτομίας που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια σε τομείς της διδασκαλίας, της έρευνας, της επιχειρηματικότητας, και της μεταφοράς της γνώσης στην κοινωνία.

Ιατρική Σχολή: Διαπίστευση από το World Federation of Medical Education 

Η ίδρυση της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα με προστιθέμενη επιστημονική και κοινωνική αξία τόσο για την Κύπρο όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Σήμερα, η Ιατρική Σχολή έχει καταστεί μια διεθνής σχολή με φοιτητές από 40 διαφορετικές χώρες που είναι αληθινά αφοσιωμένοι στην επιστήμη της Ιατρικής και εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες, αναπτύσσοντας παράλληλα τις απαραίτητες κλινικές δεξιότητες με επίκεντρο τον ασθενή. 

Η πρόσφατη αξιολόγηση του προγράμματος Ιατρικής από το World Federation of Medical Education (WFME) εξασφαλίζει τη διεθνή αναγνώριση του πτυχίου ανοίγοντας πόρτες για συνέχιση της κλινικής άσκησης για ειδικότητα ανά το παγκόσμιο, συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικής που βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις τον αποφοίτων ιατρικής.  Η διαπίστευση παρέχει την απαραίτητη διαβεβαίωση στη Διεθνή Κοινότητα ότι οι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου έχουν αποκτήσει όλες τις απαιτούμενες επαγγελματικές δεξιότητες. Αποτελεί επίσης ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία του Πανεπιστημίου, ενώ αναγνωρίζει τη δέσμευση της Σχολής στην ιατρική εκπαίδευση, την έρευνα και την υγειονομική περίθαλψη. Κύριοι συντελεστές για την επίτευξη της διαπίστευσης ήταν οι τεχνολογικά προηγμένες εγκαταστάσεις και το κέντρο προσομοίωσης της Ιατρικής Σχολής, το καινοτόμο μαθησιακό περιβάλλον, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τελευταίας τεχνολογίας και η διαφοροποίηση της Σχολής για εξατομικευμένη εκπαίδευση. Η διαπίστευση καθιστά την Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε πλήρη συμμόρφωση με τον κανόνα της Εκπαιδευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Απόφοιτων Ιατρικών Σχολών (ECFMG), σύμφωνα με τον οποίο από το 2023 οι υποψήφιοι πρέπει να αποφοιτήσουν από ιατρική σχολή που είναι διαπιστευμένη από φορέα αναγνωρισμένο από το WFME.

Η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο 6ετές πτυχίο Ιατρικής που διδάσκεται στα αγγλικά, ενώ οι αποκλειστικές συμφωνίες που διατηρεί με τα μεγαλύτερα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Κύπρου, για τις βασικές κλινικές πρακτικές των φοιτητών, αποτελούν το δυνατό του χαρτί που προσελκύει ολοένα και περισσότερους επίλεκτους φοιτητές. Τα τελευταία χρόνια, το δίκτυο συνδεμένων νοσοκομείων επεκτάθηκε στην Ελλάδα με το Γενικό Νοσοκομείο ΙΑΣΩ, το ΙΑΣΩ Παίδων και τον Όμιλο Υγεία, καθώς και στο Ισραήλ με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah. Συγκριτικό πλεονέκτημα για την κλινική άσκηση των φοιτητών ιατρικής αποτελούν και οι αποκλειστικές συνεργασίες με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο και το American Medical Center στην Κύπρο, ενώ τα καλοκαιρινά προγράμματα πρακτικής εκπαίδευσης σε 10 χώρες, όπως ΗΠΑ, ΗΒ, Ισραήλ και Ελλάδα, συμπληρώνουν και ενισχύουν τα ερευνητικά και κλινικά ενδιαφέροντα των φοιτητών. 

Τμήμα Οδοντιατρικής με Ιδιόκτητη Οδοντιατρική Κλινική

Το μοναδικό πτυχίο Οδοντιατρικής στην Κύπρο προσφέρεται από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με βάση τα υψηλότερα Ευρωπαϊκά και Βορειοαμερικανικά πρότυπα οδοντιατρικής εκπαίδευσης. Οι φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα σε υπερσύγχρονα εργαστήρια, όπως Ανατομίας, Προσομοίωσης Εικονικής Οδοντιατρικής, Προσομοιωτών Στόματος και Ψηφιακής Οδοντιατρικής, ενώ η κλινική άσκηση πραγματοποιείται στην ιδιόκτητη Οδοντιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου, στοχεύοντας στην άμεση και απρόσκοπτη σύνδεση της θεωρητικής εκπαίδευσης με τη πρακτική άσκηση.

Πρόκειται για ένα 5ετούς φοίτησης πρόγραμμα σπουδών που διδάσκεται στα αγγλικά, ενώ το πτυχίο οδοντιατρικής αναγνωρίζεται διεθνώς και οι απόφοιτοι μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του General Dental Practitioner σε περισσότερες από 32 Ευρωπαϊκές χώρες. Το Τμήμα Οδοντιατρικής είναι μέλος τους Association of Dental Education in Europe (ADEE), κάτι που επιτρέπει στους φοιτητές και αποφοίτους να ενημερώνονται και να παρακολουθούν διαρκώς τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στον τομέα της Οδοντιατρικής.

Τμήμα Επιστημών Υγείας και Ζωής

Τα προγράμματα σπουδών στο Τμήμα Επιστήμων Υγείας και Ζωής, τα οποία λειτουργούν παράλληλα με τα τμήματα Ιατρικής και Οδοντιατρικής, επιβεβαιώνουν την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στον τομέα αυτό, πρωτίστως γιατί προσφέρει 23 προγράμματα σπουδών διαθέτοντας τα 11 από αυτά κατ’ αποκλειστικότητα στην Κύπρο. Προγράμματα όπως Φαρμακευτική, Νοσηλευτική, Φυσικοθεραπεία, Διαιτολογία, Αθλητική Επιστήμη, Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Βιολογία, και Βιοϊατρικές Επιστήμες, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις των φοιτητών.

Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές

Τέλος, αξίζει φυσικά να αναφερθούμε και στα Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά προγράμματα σπουδών που προσφέρονται στους τομείς της Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, η Ιατρική Σχολή παρέχει τη δυνατότητα -εξ αποστάσεως- απόκτησης μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Υγεία, ενώ το αντίστοιχο Διδακτορικό, προετοιμάζει τους υποψήφιους διδάκτορες για υψηλού επιπέδου έρευνα και συμβολή στην τοπική και διεθνή κοινότητα της Δημόσιας Υγείας. Ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Πρόληψη και Έλεγχο Λοιμώξεων που για το Φθινοπωρινό Εξάμηνο 2020 θα προσφερθεί διαδικτυακά ώστε να διευκολύνει επαγγελματίες του τομέα που επιθυμούν να εξειδικευτούν.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου κατατάσσεται πλέον διεθνώς ως ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά κέντρα Ιατρικής στην Ευρώπη, με συνεχή εξέλιξη των προγραμμάτων σπουδών, συνεργασία με ευρέως αναγνωρισμένους εμπειρογνώμονες που ενισχύουν την ακαδημαϊκή εκπαίδευση, διαρκή επιστημονική έρευνα, αλλά και κοινωνική προσφορά, κυρίως στον τομέα της υγείας.

Διαβάστε αναλυτικά για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου εδώ ή επικοινωνήστε μαζί τους στο [email protected] .

Loader