Πάμε θέατρο; - Οι παραστάσεις που θα δούμε τον Ιούνιο

Πάμε θέατρο; - Οι παραστάσεις που θα δούμε τον Ιούνιο

Πού να πάμε και τι να δούμε

Ο οδηγός θεάτρου της Avant-Garde προτείνει:

Βιομαγεία - Flea Theatre

1

 

Μια παράσταση που παρουσιάζει με χιούμορ τη σημασία των «ασήμαντων» αποφάσεων που παίρνουμε καθημερινά.

«Θα ξαναζήσεις τη σκηνή. Για άλλη μια φορά. Απ΄ την αρχή. Και είναι η τελευταία σου ευκαιρία… την κάθε στιγμή να γευτείς. Τώρα που ανακάλυψες όλη την κρυμμένη μαγεία

Δες τα όλα θετικά. Κοίτα να τα χαρείς».

Τι θα γινόταν αν κάποιος μας έδινε την ευκαιρία να γυρίσουμε το χρόνο και να τα αλλάξουμε όλα; Στην παράσταση με τίτλο «Βιομαγεία» ο βασικός ήρωας Γιάν, ψάχνοντας μετά από ένα χωρισμό να βρει ξανά την ευτυχία, κάνει ένα «ταξίδι» στην τελευταία τυχαία συνάντηση που είχε με μια κοπέλα λίγο πριν την έναρξη μιας θεατρικής παράστασης. Αυτή η συνάντηση δεν κράτησε παρά μόνο δύο λεπτά.

Τι θα γινόταν αν ξαναζούσε αυτά τα δύο λεπτά δίνοντας σημασία στις λεπτομέρειες; Η επαναληπτικότητα μιας συγκεκριμένης σκηνής, φωτίζει τις «ασήμαντες» στιγμές, αυτές που εκ πρώτης αγνοούμε. Είναι αυτές όμως, οι «μικρές σπίθες» που εν τέλει μπορεί να φέρουν την ευτυχία και να θέσουν ξανά σε λειτουργία τη βασική ανθρώπινη ανάγκη μας για επικοινωνία. 

ΓΙΑΝ: Να σου πω…; Ξέρεις τίποτα για την υπόθεση;

ΕΥΗ: Όχι…Δεν υπάρχει υπόθεση. Ξέρω ότι είναι ένα παιχνίδι…Ένα πείραμα πάνω στα υλικά του θεάτρου…Κάτι τέτοιο. ΓΙΑΝ: Ωχ! Πειραματικό είναι;

Το έργο «Βιομαγεία» της Μαριάννας Κάλμπαρη που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο, παρουσιάστηκε για τις ανάγκες της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος το 2004, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία για δύο συνεχόμενες χρονιές.

Σε μια [μετά;]- covid εποχή και ύστερα από δύο χρόνια κατά τα οποία οι αποστάσεις των ανθρώπων διαμόρφωσαν ριζικά τον τρόπο που επικοινωνούμε και εκφράζουμε τα συναισθήματα μας, η ανάγκη για να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή είναι πιο έντονη από ποτέ. Έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε εύκολα και γρήγορα με ανθρώπους στην άλλη άκρη του κόσμου χωρίς να συνειδητοποιούμε πως αδυνατούμε να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά με τον άνθρωπο που μπορεί να βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας, κάποιες φορές αγνοώντας ακόμα και την ύπαρξή του. 

Διάβασε Επίση: Loud Music Festival: Eτοιμάσου για 4 μέρες γεμάτες μουσική και διασκέδαση

Η «Βιομαγεία» έρχεται να μας υπενθυμίσει πως η μαγεία κρύβεται παντού, φτάνει να έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές και να αφήσουμε την ματιά του άλλου να διαπεράσει την καρδιά μας. 

Μια παράσταση με χιούμορ, παιχνίδι και… μαγεία!!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ελένη Αναστασίου

Σκηνικά/ Κοστούμια: Ρέα Ολυμπίου

Μουσική: Ανδρέας Μιχαλόπουλος, Σταύρος Μακρής

Σχεδιασμός Φωτισμών: Καρολίνα Σπύρου

Κίνηση: Ήβη Χατζηβασιλείου

Παίζουν: Αντρέας Κουτσόφτας, Μάριαν Κυπριανού

Μουσικός Επί Σκηνής/ ΈλαΒασίλης: Ανδρέας Μιχαλόπουλος

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 26, 28 και 29 Μαΐου 2022

                2, 3, 5, 6, 8 Ιουνίου 2022

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 20:30

ΠΟΥ: FLEA THEATRE (Γιάννη Κορομία 2, Καϊμακλί, Λευκωσία)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: tickethour.com.cy

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Instagram

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Facebook

Άγγελε μου -  Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή 

2

Το θέατρο Αντίλογος παρουσιάζει, σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου, τον συγκλονιστικό μονόλογο «Άγγελε μου» του Χένρι Νέιλορ βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, με την Μυρσίνη Χριστοδούλου επί σκηνής στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή από την Κυριακή 22 Μαΐου.

Κομπάνι, 2014: Μια σφοδρή πολιορκία. Ο ISIS ετοιμάζεται να καταλάβει την πόλη. 

Ένα κορίτσι φέρεται να έχει σκοτώσει 100 τζιχαντιστές και γίνεται ηρωίδα.. Η Rehana φαίνεται άφθαρτη. 

Είναι ο άγγελος του Κομπάνι.

Το «Άγγελέ μου» είναι ένας συγκλονιστικός μονόλογος, με πρωταγωνιστικό πρόσωπο ένα νεαρό κορίτσι από το Κουρδιστάν. Τη λένε Ρεχάνα, αλλά οι γονείς της την φωνάζουν «Άγγελέ μου» και μεγαλώνει σε ένα αγρόκτημα με φυστικόδεντρα σε ένα χωριουδάκι κοντά στο Κομπάνι στη Βόρεια Συρία. Μας αφηγείται την ιστορία της παιδικής της ηλικίας, μάς μιλά για τον πατέρα της που πάντα ονειρευόταν την εποχή που οι γυναίκες θα ήταν ισότιμες με τους άντρες, για τις βαθιά ριζωμένες μέσα της ειρηνιστικές πεποιθήσεις και για την επιθυμία της να γίνει μια μέρα δικηγόρος.

Όμως όταν γίνεται δεκαεπτά χρονών, στο Κομπάνι ξεσπά ο πόλεμος, καθώς ο ISIS (το DAESH όπως είναι το αντίστοιχο ακρώνυμο στα Αραβικά) πολιορκεί κατ' αρχήν και αργότερα κατακτά όλα τα εδάφη στη Βόρεια Συρία. Μέσα στη φρίκη ενός από τους πιο αποτρόπαιους και ανελέητους πολέμους, το νεαρό κορίτσι καταφέρνει να παραμείνει ζωντανό, γλυτώνοντας κατά τύχη ή από σύμπτωση από τους μύριους φρικτούς κινδύνους που παραμονεύουν σε κάθε της βήμα, ώσπου στο τέλος προσχωρεί σε μια ομάδα από Κούρδισες γυναίκες που μάχονται το DAESH.

Το σφικτό, υπέροχα δομημένο, ποιητικό κείμενο του Χένρι Νέιλορ βασίζεται πάνω στην πραγματική ιστορία της θρυλικής αγωνίστριας Ρεχάνα και περιγράφει με ένταση, χιούμορ, ανθρωπιά και συγκίνηση την ιστορία της μικρής αυτής κοπέλας, ενώ παράλληλα σε κάνει να σκέφτεσαι τι δρόμο θα μπορούσε να είχε πάρει η ζωή της κάτω από άλλες συνθήκες. Η αντίθεση που δημιουργεί η σκέψη αυτή συγκρινόμενη με την κατάληξη της ιστορίας, σου σπαράζει την καρδιά και θέτει επιτακτικά το ερώτημα σε τι βαθμό είμαστε κι εμείς συνένοχοι για το χάος των ημερών μας...

Συγγραφέας • Henry  Naylor

Μετάφραση  • Δημήτρης Κιούσης

Σκηνοθεσία • Αλεξία Παπαλαζάρου

Επί σκηνής • Μυρσίνη Χριστοδούλου

Σκηνογραφία / Ενδυματολογία •  Γιώργος Γιάννου

Σχεδιασμός Φωτισμού • Βασίλης Πετεινάρης

Πρεμιέρα Κυριακή 22 Μαΐου 2022 στις 9 το βράδυ

Μάιος – Ιούνιος  

Παραστάσεις κάθε Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα στις 9 το βράδυ (εκτός από το Σάββατο 28 Μαΐου) μέχρι τις 12 Ιουνίου

Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή (Αμμοχώστου, 55 - 59, Λευκωσία)

Προπώληση εισιτηρίων: 

Εισιτήρια από την SoldOut Tickets και τα καταστήματα Stephanis - Electronics

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

99 25 1331 / 70007721

Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου

2

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εγκαινιάζει τη φετινή καλοκαιρινή θεατρική περίοδο με την κωμωδία του αξεπέραστου συγγραφικού δίδυμου Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες, η οποία θα ταξιδέψει σε όλο το νησί για να ψυχαγωγήσει και να διασκεδάσει τους θεατές που θα την παρακολουθήσουν, ενώ το φθινόπωρο θα συνεχίσει την περιοδεία της σε δήμους και κοινότητες.

Μια παλιά οικογενειακή βεντέτα στοιχειώνει τις ζωές δύο απλών ανθρώπων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους: του Θωμά Μακρυκώστα και του Στέλιου Κοντογιώργη. Το μίσος αναζωπυρώνεται και οι δύο ήρωες δέχονται οικογενειακές πιέσεις για να αναλάβουν το χρέος της αντεκδίκησης. Διασταυρώνονται κατά τύχη σε ένα ξενοδοχείο στην Αθήνα, κι έτσι η αόρατη διαμάχη γίνεται ορατή. Θα καταφέρουν να βγουν αλώβητοι από αυτό το ξέφρενο αλληλοκυνηγητό και να γράψουν στο χιόνι την παλιά έχθρα;

Η κωμωδία Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες, γραμμένη το 1959, γνώρισε τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία χάρη στην κινηματογραφική μεταφορά της, ο απόηχος της οποίας είναι έντονος ακόμα και σήμερα.

Ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Λάρκου και οι συνεργάτες του, έχοντας ως σύμμαχό τους τις απίθανες καταστάσεις, το σπαρταριστό διάλογο και τον καταιγιστικό ρυθμό του έργου, ζωντανεύουν σκηνικά τις συνέπειες ενός αδικαιολόγητου εθίμου, προσφέροντας γέλιο και σατιρίζοντας ανθρώπινους τύπους και συμπεριφορές.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία-Διασκευή: Παναγιώτης Λάρκου

Σκηνικά-Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου

Μουσική: Δημήτρης Σπύρου

Χορογραφία-Κίνηση: Άννη Χούρη

Βοηθός σκηνογράφος-ενδυματολόγος: Ελένη Ιωάννου

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Παίζουν: Βασίλης Βασιλάκης, Πέτρος Γιωρκάτζης, Μιχάλης Καζάκας, Ηλιάνα Κάκκουρα, Νάγια Τ. Καρακώστα, Μιχάλης Μουστάκας, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Βασίλης Χαραλάμπους, Άγγελος Χατζημιχαήλ

Παραστάσεις: 2 Ιουνίου 2022 - 18 Ιουνίου 2022

-Λευκωσία - Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ (Σχολή Τυφλών) Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 2,3,4 Ιουνίου 21:00

-Λάρνακα - Παττίχειο Αμφιθέατρο - 8 Ιουνίου 21:00

-Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 21:00

-Λεμεσός - Κηποθέατρο Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 & Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 - με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους   

Εισιτήρια: www.thoc.org.cy, για Λεμεσό: https://shop.tickethour.com/

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: 21:00

Πληροφορίες / Εισιτήρια

Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

«Μαύρη Γαλότσα» της Βάσιας Αργέντη

1

Μία σπαρακτική κοινωνική κωμωδία σχέσεων γεμάτη γέλιο και συγκίνηση.

Η Τρυφερότητα, η καθημερινή τριβή και οι προβληματισμοί που χαρακτηρίζουν τις αληθινές σχέσεις δίνουν το παρόν τους και ξεδιπλώνονται.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ένα ζευγάρι καθημερινό. Ένα ζευγάρι που ακροβατεί μεταξύ απόλυτης αγάπης και έρωτα από τη μία και αντικειμενικών προβλημάτων από την άλλη. Εφτά χρόνια αναμονής για την πολυπόθητη πρόταση γάμου. Εφτά χρόνια «θα» και «θα»..  Πώς είναι όταν εστιάζει κανείς μόνο στα δικά του προβλήματα; Σε ένα σπίτι δεν βρίσκονται δύο κόσμοι μονάχα. Κάθε άνθρωπος σέρνει και την οικογένεια του μες στη σχέση του, είτε κυριολεκτικά, είτε μεταφορικά. Ζήλιες, ασυνεννοησίες και ό,τι άλλο έχει «κληρονομήσει» ο Λευτέρης από την οικογένεια του το φέρνει στη σχέση του με την Αλκυόνη. Με κορυφαία κυριολεκτική προσθήκη στη σχέση τους , που παίρνει σάρκα και οστά…. Τη μαμά του! Μία πεθερά που φαινομενικά έρχεται απρόσκλητη για δικούς της λόγους στο σπίτι του γιου της…αλλά είναι αυτή η αλήθεια;;;;;!!!!

Παίζουν

Μίρκα Παπακωνσταντίνου

Λευτέρης Ζαμπετάκης

Κρίστη Παπαδοπούλου

Κείμενο/Σκηνοθεσία: Βάσια Αργέντη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Θεώνη Φύτρου

Μουσική-τραγούδι παράστασης: Ανδρέας Καρανίκας

Στίχοι: Βάσια Αργέντη

Σκηνικά: Λάκης Γενεθλής

Ενδυματολόγος: Λάκης Γενεθλής – Δομνίκη Βασαγιώργη

Φωτισμοί: Alexander Jotovic

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΠΕΜΠΤΗ 2, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3, ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 18.00 ΒΡΑΔΥΝΗ 20.30)

ΛΕΜΕΣΟΣ - ΠΑΤΤΙΧΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ 6, ΤΡΙΤΗ 7, ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΛΑΡΝΑΚΑ - ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΑΛΑ

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΑΦΟΣ - ΜΑΡΚΙΔΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: 8.30 μ.μ

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : 25 ΚΑΙ 20 ΕΥΡΩ στο https://shop.tickethour.com/

Ο φίλος μου, ο Λευτεράκης

2

«Ο φίλος μου, ο Λευτεράκης» ανατρέπει τα τσιλιμπουρδίσματα… καλοκαιριάτικα!

Η θρυλική κωμωδία του 1963 ζωντανεύει επί σκηνής με πρωταγωνιστές τους Μάριο Δημητρίου, Κούλη Νικολάου, Αστερώ Κυπριανού, Ιωάννα Λαμπροπουλου, Δημήτρη Δημήτριου και Σάββα Μενοίκου GUEST STAR η Σοφία Βογιατζάκη! 

Ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη… επί σκηνής! Γι’ αυτό διαλέξτε παρέα και ετοιμαστείτε να απολαύσετε την αξέχαστη κωμωδία του Αλέκου Σακελλαρίου, «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης». Σημειώστε την ημερομηνία, γιατί το Σάββατο 18 Ιουνίου κάνει πρεμιέρα η κωμωδία που θα βάλει τέλος στα τσιλιμπουρδίσματα...

Με απόλυτο σεβασμό στο χιούμορ του αξεπέραστου Σακελλαρίου, οι δύο σεναριογράφοι πρόσθεσαν τη δική τους ματιά στο έργο και δημιούργησαν μία παράσταση για τον έρωτα και τη χαρά της ζωής. Ο «Θόδωρος» για να μπορεί να τσιλιμπουρδίζει με τις κατά καιρούς ερωμένες του έχει «επινοήσει» έναν ανύπαρκτο φίλο από την Πάτρα, τον «Λευτεράκη», που τον χρησιμοποιεί σαν άλλοθι, όταν θέλει να δικαιολογήσει τις απουσίες του στη γυναίκα του «Φωφώ».

Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι όπως φαίνονται. Έτσι λοιπόν όταν μια μέρα εμφανίζεται ξαφνικά στο σπίτι ο κατά φαντασίαν φίλος του «Θόδωρου, ο «Λευτεράκης Τσαμπαρδής» με το όνομα, ο «Θόδωρος» δεν πιστεύει στα μάτια του αυτό που βλέπει, εν αντιθέσει βέβαια με τη γυναίκα του που υποδέχεται τον «Λευτεράκη» μετά βαΐων και κλάδων. Η συνέχεια; Ανατρεπτική! Η ίδια του προτείνει να τον φιλοξενήσουν στο σπίτι… με τη ζωή του «Θόδωρου»  να γίνεται κόλαση και τη μία ανατροπή να διαδέχεται την άλλη. Αποτέλεσμα; Οι κωμικές στιγμές και το άφθονο γέλιο να παντρεύουν υπέροχα το παρελθόν με το σήμερα!

Ηθοποιοί: Μάριος Δημητρίου, Κούλλης Νικολάου, Αστερώ Κυπριανού, Ιωάννα Λαμπροπουλου, Δημήτρης Δημήτριου και Σάββας Μενοίκου με GUEST STAR η Σοφία Βογιατζάκη

Συγγραφέας: Αλέκος Σακελλάριος

Απόδοση κειμένου/Θεατρική Διασκευή: Θανάσης Παπαθανασίου & Μιχάλης Ρέππας

Σκηνοθεσία: Δημοσθένης Παπαδόπουλος

Εισιτήρια από την TICKETHOUR

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 99 430733

Παραστάσεις:

18 και 19 Ιουνίου Αμφιθέατρο Ιδαλίου

22 Ιουνίου  Αμφιθέατρο Δρομολαξιας

30 Ιουνίου και  1η Ιουλίου Αμφιθέατρο Δερύνειας

12 και 13 Ιουλίου Αμφιθέατρο  Λακαταμειας

18 και 19 Ιουλίου Αρχαίο Ωδείο Πάφου

27 και 28 Ιουλίου Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσός

1η και – 2 Αυγούστου Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών

3 Αυγούστου Παττιχειο Λάρνακας

ΣΥΜΠΕΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΚΙΓΧΑΜ - THE RETURN

1

Το έργο έχει προσαρμοστεί στην Κυπριακή πραγματικότητα από τον Λώρη Λοϊζίδη. Πρόκειται για μια επίκαιρη, διαχρονική και ξεκαρδιστική κωμωδία στην οποία θα πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι ηθοποιοί Λώρης Λοϊζίδης,Μιχάλης Σοφοκλέους, Πένυ Φοινίρη, Μαρία Μαστρίδου, Στέλλα Φιλιππίδου, Αντρέας Μακρής,Γιώργος Κυριάκου,Γιώργος Ευαγόρου και Σαββίνα Γεωργίου.

Το έργο πραγματεύεται το ερωτικό ειδύλλιο μιας ελληνοκύπριας και ενός Τουρκοκύπριου. Μια σχέση που θα προκαλέσει απανωτά σοκ στους άμεσα ενδιαφερόμενους, θα φέρει πολλές ανατροπές στην πλοκή τους έργου και θα σκορπίσει απίστευτο γέλιο. Η παράσταση είχε περιοδεύσει επιτυχώς σε όλη την Κύπρο πριν από δύο χρόνια σε όλη την ελεύθερη Κύπρο όμως διακόπηκε λόγω της πανδημίας.

Πληροφορίες και εισιτήρια στο soldouttickets.com

Ερωφίλη - Γεωργίου Χορτάτση

2

Γραμμένη περίπου 400 χρόνια πριν θεωρείται η σημαντικότερη κλασικίζουσα νεοελληνική «τραγωδία». Βασισμένο σε ιταλικό πρότυπο, το αριστουργηματικό έργο του Χορτάτση κατατάσσεται στα σημαντικότερα του είδους του και ολόκληρου του Κρητικού θεάτρου.

Σ' ένα απροσδιόριστο μυθικό παρελθόν, στη Μέμφιδα της Αιγύπτου, ο απαγορευμένος και κρυφός έρωτας της Ερωφίλης, κόρης του βασιλιά Φιλόγονου, με τον Πανάρετο, στρατηγό του πατέρα της, εξαγριώνει το βασιλιά. Έτσι μαθαίνοντας για το δεσμό τους διατάζει την εκτέλεση και το διαμελισμό του εραστή της κόρης του. Όταν θα δώσει στην Ερωφίλη το κεφάλι του αγαπημένου της ως «γαμήλιο δώρο» αυτή αυτοκτονεί. Ο Χορός θεραπαινίδων παίρνει το νόμο στα χέρια του για να αποδώσει δικαιοσύνη.

Η συναρπαστική δύναμη της γλώσσας και του ύφους, θέτουν το έργο στην κορωνίδα του είδους του και το καθιστούν διαχρονικό. Ο έρωτας μπορεί να υπερισχύσει του θανάτου. Η φρίκη δεν ορίζεται αυτοσκοπός του συγγραφέα αλλά χαρακτηρίζεται ως πρόφαση για την υπέρτατη έξαρση του έρωτα και του μαρτυρίου της ηρωίδας. Ο Χορτάτσης μας παρουσιάζει ένα από τους πιο ξεχωριστούς ερωτικούς σπαραγμούς του παγκοσμίου θεάτρου. Μουσική και λόγος αλληλοσυμπληρώνονται στοχεύοντας στην πραγμάτωση της θεατρικής σύμβασης. Η παράσταση διανθίζεται με σύγχρονες μουσικές συνθέσεις και παρουσία λύρας και λαούτου επί σκηνής. 

Σκηνοθεσία: Μύρω Παφίτη Μοίρα

Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Χριστιάνα Θαλασσινού 

Ενορχήστρωση: Κωνσταντίνος Δημηνάκης 

Κοστούμια: Κατερίνα Ττάκκα 

Σχεδιασμός Γραφικών: Αιμίλιος Καραγιάννης & Άντρη Παπαδοπούλου 

Εικαστική Συμμετοχή: Αυγούστα Δημοσθένους 

Τεχνικός Σχεδιασμός: Κώστας Χαραλάμπους 

Σχεδιασμός Φωτισμού: Μαρίνος Χαραλάμπους

Παράσταση: Τρίτη 21/06/2022 20:30 στο Αμφιθέατρο Λακατάμιας

Εισιτήρια: soldouttickets.com

Η Τρικυμία

1

Το PACC παρουσιάζει την ετήσια παραγωγή του Σαίξπηρ στο Κούριο. Φέτος για την 60ή επέτειο, απολαύστε ένα από τα τελευταία έργα του Σαίξπηρ. Η Τρικυμία είναι μια ρομαντική κωμωδία με κάποια στοιχεία τραγωδίας.

Περισσότερες Πληροφορίες:

Ο Πρόσπερο έχει εξοριστεί από τον Αντόνιο και τον βασιλιά Αλόνσο σε ένα απομακρυσμένο νησί με την κόρη του Μιράντα. Μετά από 12 χρόνια γίνεται ένας πανίσχυρος μάγος και δημιουργεί μια καταιγίδα με τη βοήθεια της  Άριελ για να ναυάξει τους εχθρούς του και να εκδικηθεί. Ο Prospero θα επιλέξει τη σύγκρουση ή τη συγχώρεση;

Mια ιστορία μαγείας, προδοσίας, εκδίκησης, αγάπης και συγχώρεσης στο όμορφο σκηνικό του αμφιθεάτρου του Αρχαίου Κουρίου.

«Είμαστε από τέτοιο υλικο με το οποίο φτιάχνονται τα όνειρα και η μικρή μας ζωή ολοκληρώνεται με έναν ύπνο»

Εισιτήρια και πληροφορίες: soldouttickets.com

Ο Σκάπουλλος 

1

 

Την καλοκαιρινή του παραγωγή ανεβάζει το Θέατρο Ανεμώνα στην έδρα του στα Λατσιά κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 20:30

*σκάπουλλος είναι ιταλική λέξη και σημαίνει άγαμος.

“Ο Σκάπουλλος” είναι το πιο πρόσφατο έργο του συμπατριώτη μας συγγραφέως Αντρέα Κουκκίδη, βετεράνου κωμωδιογράφου και ανατόμου της κυπριακής κοινωνίας.“Ο Σκάπουλλος” είναι μια έξυπνη ηθογραφική σάτιρα που προσφέρει αφ’ ενός το γέλιο στον θεατή και δύο ξέγνοιαστες ώρες, περνάει αφ’ετέρου μηνύματα και κοινωνικούς προβληματισμούς μέσα από το γνώριμο προσωπικό ύφος του Κουκκίδη που το χαρακτηρίζει η περίτεχνη και καλά στημένη αφέλεια.Στην ανέλπιδη σημερινή πραγματικότητα, στη γκρίζα καθημερινότητα μας με όλα όσα μας ταλαιπωρούν και μας καταθλίβουν τη ψυχή, τα ξέγνοιαστα αυτά ηθογραφικά έργα, οι γλυκές νοσταλγικές κωμωδίες με την παραδοσιακή μουσική και την ντοπιολαλιά μας, με τις οικείες καταστάσεις και τους γνώριμους τυποχαρακτήρες, με όλη την καθαρότητα και τον ρομαντισμό που μεταδίδουν, μόνο ευεργετική αξία μπορεί να έχουν αφού χαρίζουν στον θεατή μια γλυκιά θεατρική εμπειρία μέσα από το γέλιο και την ανεμελιά τους και συνάμα στέλνουν υπογείως τα όποια κοινωνικά μηνύματα.Ο θεατής προβληματίζεται χωρίς να βαραίνει η διάθεση του αφού κανείς δεν του κουνάει το δάκτυλο.Ο Κουκκίδης καμουφλάρει μέσα στο γέλιο και την ελαφράδα των έργων του τα όποια αιχμηρά κοινωνικά σχόλια. 

Στην ιστορία του έργου ο Αντρίκκος είναι τριάντα χρόνων και έχει μείνει σκάπουλλος, διότι στο χωριό διαδίδονται γι’ αυτόν διάφορα κουσούρια, με αποτέλεσμα να μην βρίσκεται συγχωριανή του να τον παντρευτεί. Όταν η προξενήτρα φέρνει προξένια για τον Αντρίκκο, η γιαγιά Ευτέρπη- που είναι μια Αιγυπτιώτισσα που μεγαλοπιάνεται- αρνείται πεισματικά να δώσει τη συγκατάθεση της θεωρώντας ότι ο Αντρίκκος δεν είναι ακόμα σε κατάλληλη ηλικία για γάμο.Η γιαγιά, στην οποία ούτε ο γιος της ούτε και η νύφη της τολμούν να φέρουν σθεναρές αντιρρήσεις, φέρεται ακόμη στον Αντρίκκο ωσάν να είναι ανήλικο, τον φροντίζει και τον νουθετεί αρνούμενη να αποδεχθεί ότι είναι ένας άντρας τριάντα χρονών. Ο Αντρίκκος δεν έχει καθόλου στο μυαλό του την ιδέα του έρωτα και του γάμου και οι μοναδικές του ενασχολήσεις είναι “ο φούρπος, οι καράολοι, τα μανιτάρκα, τ’ αγρέλια, το καππάριν, τα στουθκιά, οι στρούθοι τζιαι τα ππιριλιά.."

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Μαρίνος Ξενοφώντος αναφέρει σε σημείωμα του: "Το έργο είναι μια γλυκιά και τρυφερή ηθογραφική κωμωδία με αιχμηρή σατιρική ματιά στη συνήθεια των κυπρίων γιαγιάδων και μητέρων να νταντεύουν τα εγγόνια και τα παιδιά τους ακόμη και πολύ μετά την εφηβεία.. 

Είναι το πέμπτο έργο του Αντρέα Κουκκίδη που σκηνοθετώ. Αισθάνομαι πια ιδιαίτερα γνώριμο το είδος αυτό του θεάτρου-το τόσο δημοφιλές στο κοινό της Κύπρου- και είμαι αρκετά εξοικειωμένος με τη διάλεκτο, τους γραφικούς χαρακτήρες-τυποχαρακτήρες για την ακρίβεια-και την ατμόσφαιρα της κυπριακής αυλής που αποτελεί τον σταθερό σκηνικό χώρο στην κυπριακή ηθογραφική εργογραφία. Θεωρώ τις κωμωδίες του Αντρέα Κουκκίδη σημαντικές αφ’ ενός επειδή χαρίζουν απλόχερα το γέλιο μέσα από ένα αυθόρμητο και χωρίς ίχνος επιτήδευσης χιούμορ και αφ’ ετέρου επειδή ως γνήσια ηθογραφικά έργα έχουν διάχυτο και έντονο το παραδοσιακό στοιχείο ενώ αποστέλνουν τα όποια κοινωνικά μηνύματα τους μέσα από μια χαριτωμένη αθωότητα.Ήθελα να κάνω ένα έργο με δεκαπεντασύλλαβο και ζήτησα από τον Αντρέα Κουκκίδη να εντάξουμε στο έργο τα τσιαττιστά, ένα ζωντανό κομμάτι της κυπριακής λαϊκής ποιητικής δημιουργίας-η παράσταση είναι διανθισμένη με αρκετή μουσική και γνωστά κυπριακά τραγούδια. Όπως και στα άλλα έργα του Αντρέα Κουκκίδη που σκηνοθέτησα, δεν επιχειρώ εντυπωσιασμούς μέσα από όποιας μορφής εναλλακτικές προτάσεις και πειραματισμούς, με ενδιαφέρει πάντα η καθαρότητα στη σκηνική συμπεριφορά, στο εικαστικό κομμάτι και στα μουσικά μέρη.Δουλέψαμε με την ωραία ομάδα των ηθοποιών για μια σύνθετη απλότητα στην υποκριτική, διατηρώντας και αξιοποιώντας το προσωπικό χιούμορ και την όποια κωμική τους φλέβα, ενταγμένη σε μία καλά οργανωμένη σκηνική κίνηση όπου τίποτα να μην συμβαίνει τυχαία αλλά ο συγχρονισμός να κινεί τα νήματα του ρυθμού και της εναλλαγής των κωμικών σκηνών. Κύρια επιδίωξη μου μια φρέσκια και σφιχτοδεμένη παράσταση με συνέπεια και καθαρότητα στη ρεαλιστική γραμμή και με κάποια αριστοφανικά στοιχεία εναρμονισμένα με τη σατιρική διάθεση που το ίδιο το κείμενο αποπνέει, μια ανάλαφρη κωμωδία για το καλοκαίρι που να ξυπνάει αισθήματα νοσταλγίας στο κοινό και να προκαλεί ξέγνοιαστο γέλιο ή να σκορπίζει χαμόγελα ευφορίας. Η ομορφιά της κυπριακής παραδοσιακής αυλής και η γοητεία του κυπριακού χωριού αναδεικνύονται μέσα από τον απαράμιλλο σκηνογραφικό διάκοσμο του βετεράνου Στέφανου Αθηαινίτη. Όλη η πρέπουσα αρχοντιά της καλής κυπριακής ηθογραφίας υποστηρίζεται από τη ζωγραφική εκτέλεση του Martin Maeson και προβάλλεται μέσα από τους ωραίους, ατμοσφαιρικούς φωτισμούς του Βασίλη Πετεινάρη"

ΗΘΟΠΟΙΟΙ (Με Αλφαβητική Σειρά): 

Δημήτρης Γιωρκάτζης 

Τώνης Ιακωβίδης 

Παντελής Κλείτου 

Γιάννα Λευκάτη 

Μαρία Πέτρου 

Ιωάννα Σιαφκάλη 

Μύρια Χόπλαρου 

 

ΜΟΥΣΙΚΟΙ Επί Σκηνής: 

Ραφαήλ Ησαίας-βιολί

Χριστάκης Αναστασίου-λαούτο

 

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ:Μύρια Χόπλαρου

ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ-ΗΧΟΥ:Λήδα Καραγιάννη 

 

ΓΡΑΦΙΣΤΑΣ: Θεοδώρα Πέτρου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: Παντελής Χατζημηνάς 

ΜΑΚΙΓΙΑΖ:Γιώτα Τσιολάκκη

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΑ ΛΑΤΣΙΑ: 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,ΣΑΒΒΑΤΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 20:30 

 

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ: 

-ΠΑΦΟΣ 31 ΜΑΐΟΥ (ΤΡΙΤΗ), ΜΑΡΚΙΔΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ, 20:30

-ΛΑΡΝΑΚΑ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ (ΠΕΜΠΤΗ), ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΑΛΑ, 20:30

-ΛΕΜΕΣΟΣ 15,16, 17 ΙΟΥΝΙΟΥ (ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ), ΕΘΑΛ, 20:30

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ: SOLD OUT TICKETS, STEPHANIS, TIME OUT KIOSK. 

 

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: τηλ. 70007721 ή και με μήνυμα στη σελίδα!

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 

 

ΚΕΙΜΕΝΟ:Αντρέας Κουκκίδης 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μαρίνος Ξενοφώντος 

                                            

ΣΚΗΝΙΚΑ & ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Στέφανος Αθηαινίτης                                                     

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: Βασίλης Πετεινάρης  

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαρίνος Ξενοφώντος 

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: Martin Maeson 

Το αρχείο - Λεβέντειος Πινακοθήκη (και σε περιοδεία) 

1

 

Το πρώτο θεατρικό έργο του ηθοποιού Σάιμον Γουντς, Hansard*, έκανε πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο 2019, με τους Alex Jennings και Lindsay Duncan. Φέτος, η Alpha Square θα φέρει μαζί στη σκηνή δύο κορυφαίους ηθοποιούς για αυτό το συνταρακτικό θεατρικό ντουέτο «Το Αρχείο», σε Πανελλήνια Πρώτη. Η παράσταση ανεβαίνει για λίγες παραστάσεις στην Λεβέντειο Πινακοθήκη και κάνει Παγκύπρια Περιοδεία. 

Διάβασεε Επίσης: Σε τελικές διαπραγματεύσεις για να πρωταγωνιστήσει στο Minecraft ο Jason Momoa

Είναι ένα καλοκαιρινό πρωινό του 1988 και ο Συντηρητικός Υπουργός της Κυβέρνησης Θάτσερ, Ρόμπιν Χέσκεθ, επέστρεψε στο ειδυλλιακό του σπίτι στο Cotswold, το οποίο έχουν με τη γυναίκα του των τελευταίων τριάντα χρόνων, Νταϊάνα. Μα δεν φαίνεται να είναι όλα χαρούμενα. Η Νταϊάνα έχει hangover, μια αλεπού καταστρέφει τον κήπο και ξεθάβονται μυστικά από παντού. Ενώ προχωράει η μέρα, αυτό που ξεκινάει σαν ένας γνώριμος ρυθμός συζυγικής φιλονικίας καταλήγει σε μια αιμοβόρα πυγμαχία. 

Πρεμιέρα: Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022, Λεβέντειος Πινακοθήκη, 8.30 μμ 

Λευκωσία: Πεμ/Παρ/Σαβ/Κυρ, 20-29 Μαΐου 2022, 8.30 μμ  (Κυριακές 7.30 μμ) 

Πάφος: Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, 8.30 μμ 

Λάρνακα: Τρίτη, 31 Μαΐου 2022, Δημοτικό Θέατρο Γ. Λυκούργος, 8.30 μμ 

Λεμεσός: Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, 8.30 μμ 

* ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Πέμπτη 2 Ιουνίου, 8.30 μμ και Κυριακή 5 Ιουνίου, 7.30 μμ

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αραούζος

Με τους Βαρνάβα Κυριαζή και Αννίτα Σαντοριναίου

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Νίκος Μυλωνάς

Μουσική: Σταύρος Μακρής

Διάβασε Επίσης: Το Netflix κάνει σκέψεις να βάλει διαφημίσεις

Εισιτήρια: www.tickethour.com.cy | 7777 7040 | ACS Courier

*Hansard, ουσιαστικό: Το επίσημο αρχείο όλων των δημόσιων κοινοβουλευτικών συζητήσεων (debates). 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Loader