Απαισιόδοξοι οι Κύπριοι με την οικονομία της χώρας

Απαισιόδοξοι οι Κύπριοι με την οικονομία της χώρας

Δήλωσαν ωστόσο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους

Απαισιόδοξοι οι Κύπριοι με την οικονομία της χώρας

Της Αριάνας Χαριλάου

Κακή κρίνουν την παρούσα κατάσταση της εθνικής τους οικονομίας οι Κύπριοι σε ποσοστό 55%, αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλή σε ποσοστό 48%, σύμφωνα με το Tακτικό Ευρωβαρόμετρο που πραγματοποιήθηκε από τη CYMAR, μεταξύ της 5ης Νοεμβρίου και της 12ης Νοεμβρίου 2017. Οι Κύπριοι ερωτηθέντες δήλωσαν με μεγάλη πλειοψηφία γενικά ικανοποιημένοι με τη ζωή τους (88%, +3 από Άνοιξη 2017), όπως και ο μέσος όρος των Ευρωπαίων (83%, ίδιο με Άνοιξη 2017).

Στην έρευνα, οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πλειονότητά τους θεωρούν την ανεργία και την οικονομική κατάσταση ως τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή τη στιγμή, με ποσοστό 48% και στις δύο κατηγορίες, ενώ παράλληλα πιστεύουν ότι τα πράγματα οδεύουν προς τη λανθασμένη κατεύθυνση τόσο στην Κύπρο (42%) όσο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (43%).

Επίσης, για τους Κύπριους ερωτηθέντες, τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι αυτή τη στιγμή είναι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους (32%, -5 από Άνοιξη 2017 και δεύτερο ψηλότερο στην ΕΕ), η άνοδος των τιμών, ο πληθωρισμός και το κόστος διαβίωσης (24%, +4, ΕΕ28:30%), καθώς και η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο(21%, +4, ψηλότερο στην ΕΕ, ΕΕ28:8%). Επίσης, οι Ευρωπαίοι θέτουν ως σημαντικά ζητήματα την υγεία και τις κοινωνικές ασφαλίσεις σε ποσοστό 17%, ενώ οι Κύπριοι σε ποσοστό 16%.

Παράλληλα, η πλειονότητα των Κυπρίων δεν προσδοκεί πως θα αλλάξουν τα πράγματα τους επόμενους 12 μήνες, θεωρώντας πως θα παραμείνει το ίδιο τόσο η ζωή τους γενικά με ποσοστό 46%, όσο και η κατάσταση στην Κύπρο με ποσοστό επίσης 46%. Δήλωσαν ταυτόχρονα πως ίδια θα παραμείνει και η οικονομική κατάσταση στην χώρα (45%), του νοικοκυριού τους (57%), οι συνθήκες εργοδότησης στην Κύπρο(42%), καθώς και η προσωπική επαγγελματική τους κατάσταση (47%).

Άποψη και γνώση για την ΕΕ

Οι Κύπριοι ερωτηθέντες διατηρούν ουδέτερη, έως θετική εικόνα για την ΕΕ, που για τους ίδιους σημαίνει ελευθερία ταξιδιών, σπουδών και εργασίας οπουδήποτε στην ΕΕ με ποσοστό 64%. Σημαίνει όμως και το Ευρώ(43%), η ανεργία (40%), η ποικιλία κουλτούρων (37%), αλλά και η περισσότερη επαγγελματικότητα (33%).

Στην έρευνα, οι Κύπριοι δήλωσαν πως καταλαβαίνουν πως λειτουργεί η ΕΕ, ωστόσο η πλειοψηφία πιστεύει πως τα συμφέροντα της χώρας μας δεν λαμβάνοντα καλά υπόψη στην ΕΕ με ποσοστό 70% (ΕΕ28:43) και το 54% των πιστεύει πως η Κύπρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα το μέλλον εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ευρωπαϊκή Ταυτότητα

Δύο στους τρεις Κύπριους ερωτηθέντες με ποσοστό 69%, δήλωσε, πως αισθάνεται ότι είναι πολίτης της ΕΕ, ποσοστό που είναι παρόμοιο με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (70%). Περαιτέρω, το 56% των Κυπρίων δήλωσε πως γνωρίζει ποια είναι τα δικαιώματα τους ως πολίτης της ΕΕ, καταγράφοντας 4% αύξηση από την Άνοιξη του 2017. Επίσης, η απόλυτη πλειοψηφία των Κυπρίων (95%) θα ήθελε να γνώριζε περισσότερο για τα δικαιώματά του, ποσοστό που είναι και το ψηλότερο στην Ευρώπη, που έχει μέσο όρο 68%.

Πολιτικές της ΕΕ

Για τους Κύπριους ερωτηθέντες, αρνητικό συναίσθημα προκαλεί η μετανάστευση ανθρώπων από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ με ποσοστό 50% και από κράτη εκτός της ΕΕ με ποσοστό 71%. Έχοντας ακούσει για τους στόχους της ΕΕ για το 2020, η πλειονότητα των Κυπρίων με ποσοστό 59% και των Ευρωπαίων με ποσοστό 51% πιστεύει πως η ΕΕ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για να βγει από την κρίση και να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις.

ΜΜΕ και θεσμοί

Οι Κύπριοι, με μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με πέρσι, συνεχίζουν να θεωρούν πως δεν είναι καλά πληροφορημένοι για τα ευρωπαϊκά θέματα , ενώ σε μεγάλο ποσοστό δεν εμπιστεύονται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους θεσμούς.

Αξίζει να αναφερθεί πως η έρευνα διεξήχθη παράλληλα στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, καλύπτοντας δημογραφικά τον πληθυσμό των αντίστοιχων εθνικοτήτων των κρατών μελών της ΕΕ που ζει στην κάθε χώρα, ηλικίας 15 ετών και άνω. Η επιλογή του δείγματος σε όλες τις χώρες βασίστηκε στην τυχαία πολυσταδιακή δειγματοληψία. Στην έρευνα συμμετείχαν 500 άτομα, ενώ η συλλογή των στοιχείων πραγματοποιήθηκαν με προσωπικές συνεντεύξεις με τη βοήθεια τυποποιημένου ερωτηματολογίου.

Loader