Απέραντο τασάκι οι παραλίες μας

Απέραντο τασάκι οι παραλίες μας

Συγκεντρώθηκαν 2.042 γόπες αποτσίγαρων από μια μικρή παραλία της Πάφου, σε μισή ώρα

Απέραντο τασάκι οι παραλίες μας

Της Ελένης Χαραλάμπους

Τεράστιο είναι το «αποτύπωμα» των καπνιστών στις κυπριακές παραλίες και κατά συνέπεια στο περιβάλλον, καθώς πολλά από τα αποτσίγαρα που «φυτεύονται» στις παραλίες καταλήγουν στη θάλασσα, μολύνοντάς την και δηλητηριάζοντας ψάρια, θαλασσοπούλια αλλά και ανθρώπους.

Είναι ενδεικτικό ότι χτες το πρωί συγκεντρώθηκαν συνολικά 2.042 γόπες αποτσίγαρων από μια παραλία της Γεροσκήπου, γνωστή ως παραλία του Ρίκκου. Τα αποτσίγαρα συλλέχθηκαν από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ και τον Οργανισμό Προώθησης Ευρωπαϊκών Θεμάτων, σε συνεργασία με το Erasmus + και με την υποστήριξη του Δήμου Γεροσκήπου.

Στο καθαρισμό της παραλίας, η οποία διαθέτει «Γαλάζια Σημαία», συμμετείχαν άτομα ηλικίας από 18- 22 ετών από διάφορε χώρες όπως Κροατία, Ρωσία, Ολλανδία, Εσθονία, Ισπανία, Μολδαβία και Κύπρο.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ Άννα Τσέλεπου, στο πλαίσιο της εκστρατείας μαζεύτηκαν 2.042 γόπες, 24 καλαμάκια, 12 πλαστικά πώματα μπουκαλιού, 27 μεταλλικά πώματα μπουκαλιού και 82 κομμάτια χαρτί. Επίσης, 12 πλαστικές σακούλες, 12 ταινίες περιτυλίγματος, 6 πλαστικά μπουκάλια και άλλα αντικείμενα σε πιο μικρούς αριθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Κύπρος

Εμείς, είπε η κ. Τσέλεπου, δουλεύουμε με ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο με την ομαδοποίηση των σκουπιδιών που εντοπίζονται στην παραλία, ακολούθως καταγράφονται σε μια πλατφόρμα, η οποία αποτελεί εργαλείο για επιστήμονες για το είδος των σκουπιδιών που βρίσκονται στις παραλίες της Κύπρου.

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης από πλευράς του εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ για την πρωτοβουλία εκστρατείας καθαριότητας της παραλίας της Γεροσκήπου και σημείωσε ότι συνεργάζονται όχι μόνο στα θέματα καθαριότητας, αλλά και σε άλλα γενικότερα θέματα, που αφορούν το φυσικό περιβάλλον. Δεσμεύτηκε επίσης πως οι εκστρατείες σε θέματα περιβάλλοντος και καθαριότητας θα συνεχιστούν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι παγκοσμίως παράγονται 6 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα ετησίως. Από αυτά, τα 4,5 τρισ. απορρίπτονται σε δημόσιους χώρους και τα περισσότερα καταλήγουν στη θάλασσα. Το 40% των απορριμμάτων στις ακτές της Μεσογείου είναι αποτσίγαρα.

Για την καλλιέργεια του καπνού χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα και τρωκτικοκτόνα. Κάθε τσιγάρο υπολογίζεται ότι περιέχει περίπου 4.000 τοξικές ουσίες μεταξύ των οποίων κάδμιο, νικοτίνη, μόλυβδο και αρσενικό! Τα φίλτρα έχουν σχεδιαστεί για να συσσωρεύουν συστατικά που περιέχονται στον καπνό.

Κατά την αποδόμησή των φίλτρων, οι τοξικές αυτές ουσίες απελευθερώνονται μολύνοντας το παράκτιο και το θαλάσσιο περιβάλλον. Πολλά ζώα μπερδεύουν τα αποτσίγαρα με την τροφή τους και τα καταπίνουν. Σύμφωνα με έρευνες, η μέση θανατηφόρα δόση για τους θαλάσσιους οργανισμούς είναι περίπου ένα αποτσίγαρο ανά λίτρο γλυκού ή θαλάσσιου νερού.

Οι περισσότεροι, λανθασμένα, πιστεύουν ότι το φίλτρο των τσιγάρων είναι από βαμβάκι ή χαρτί. Στην πραγματικότητα αποτελείται από περίπου 12.000 πλαστικές ίνες (μικροπλαστικά) και χρειάζεται έως και 15 χρόνια για να αποδομηθεί!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Στην Αγία Νάπα η πρώτη smoke-free παραλία της Κύπρου

Loader