Δυσεύρετη η φοιτητική στέγη: Τι ισχύει για τα ενοίκια

Δυσεύρετη η φοιτητική στέγη: Τι ισχύει για τα ενοίκια

Δύσκολη και ακριβή υπόθεση χαρακτηρίζουν την εύρεση στέγης μια ανάσα πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς οι φοιτητές

Δυσεύρετη η φοιτητική στέγη: Τι ισχύει για τα ενοίκια

Της Ελένης Χαραλάμπους

Η αναζήτηση του ιδανικού φοιτητικού σπιτιού είναι μεγάλη υπόθεση. Κάθε φοιτητής επιθυμεί να βρει το κατάλληλο διαμέρισμα, που θα είναι κοντά στη σχολή του και θα έχει χαμηλό ενοίκιο για να ζήσει τα χρόνια των σπουδών τους.

Οι φοιτητές όμως στην Κύπρο, καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τα τελευταία χρόνια, για να εξασφαλίσουν κατοικία κοντά στο πανεπιστήμιο, όπου εξασφάλισαν θέση.

Σε Λευκωσία και Λεμεσό, η εξεύρεση φοιτητικής στέγης, όπως τονίζουν άνθρωποι της αγοράς ακινήτων, αποτελεί βραχνά για γονείς και φοιτητές, καθώς εξαιτίας της περιορισμένης προσφοράς, αλλά και της μεγάλης ζήτησης τα ενοίκια έχουν πάρει φωτιά.

Αιτίες για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο κλάδο των ενοικιάσεων είναι σύμφωνα πάντα με τους γνώστες της αγοράς ακινήτων, η κατακόρυφη πτώση στην ανέγερση νέων κατοικιών τα προηγούμενα χρόνια, η αύξηση επίσης των φοιτητών από το εξωτερικό και κυρίως από την Ελλάδα, αλλά και η επέκταση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb.

Σημειώνουν ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια οι τιμές των ακινήτων προς μίσθωση έχουν αυξηθεί περίπου 50% στην Λευκωσία, ενώ στην Λεμεσό σε κάποιες περιοχές έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί.

Σε σχέση εξάλλου με το 2018, τα ακίνητα παρουσιάζουν φέτος αυξήσεις από 5-15% στις περισσότερες περιοχές και ειδικότερα σε αυτές όπου υπάρχουν κοντά πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα στην Λευκωσία σε περιοχές όπως Αγλαντζιά που βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου, Έγκωμης το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Παλουρριώτισα το Frederick University τα σπίτια είναι δυσεύρετα, επισημαίνουν στην Ιmpossible Works, αλλά και αν εντοπιστούν τα ενοίκια είναι ιδιαίτερα τσουχτερά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Χαμογελάστε παρακαλώ και πάμε όλοι για το επόμενο facebook status

Τα ίδια δεδομένα ισχύουν και για περιοχές που γειτονεύουν με τα πανεπιστήμια, όπως Μακεδονίτισσα, Στρόβολος, Καιμακλί κ.α. Σε όλες αυτές τις περιοχές σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων για ένα στούντιο ή για διαμέρισμα του ενός υπνοδωματίου, οι τιμές ενοικίασης ξεκινούν από 400 ευρώ και φτάνουν στα 800, αναλόγως της θέσης του, του μεγέθους και της κατάστασης του.

Το ίδιο δύσκολο για να βρουν στέγη οι φοιτητές είναι και στην Λεμεσό, στην περιοχή του κέντρου, όπου βρίσκεται το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά και στις γύρω περιοχές.

Η αυξημένη ζήτηση διαμερισμάτων, ιδιαίτερα στην περιοχή του κέντρου, εκτιμάται ότι προέρχεται από ξένους που εργάζονται στην Κύπρο, κυρίως σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, αλλά και από τους φοιτητές.

Οι τιμές των ενοικίων επίσης στη Λεμεσό, είναι απαγορευτικές για τα πλείστα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Κτηματομεσιτών, η τιμή του ενοικίου για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου πλησίον του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, κυμαίνεται από 550 μέχρι 900 ευρώ, ενώ για ένα στούντιο το ενοίκιο κυμαίνεται από 400 μέχρι και 600 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ:

Περιφερειακά, για παράδειγμα στον Δήμο Αγίου Αθανάσιο ή στα Πολεμίδια, ένας φοιτητής μπορεί να βρει διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στην τιμή των 500 με 600 ευρώ, ενώ σε περιοχές όπως Άγιος Τύχωνας, η Μέσα Γειτονιά, ο Άγιος Αθανάσιος τα ενοίκια φαίνεται να αρχίζουν από τα 700 ευρώ και να φτάνουν μέχρι και τα 1.200 ευρώ.

Οι φοιτητές επιστρέφουν στην συγκατοίκηση και στην χρήση υπεραστικού λεωφορείου

Στο μεταξύ, αύξηση παρουσιάζει και το παλαιό φαινόμενο της συγκατοίκησης φέτος, σύμφωνα με γνώστες της αγοράς, καθώς αρκετοί φοιτητές προτιμούν να μείνουν δύο και τρία άτομα μαζί, νοικιάζοντας ένα μεγαλύτερο και ακριβότερο διαμέρισμα, ώστε να μοιραστούν τα έξοδα.

Την ίδια ώρα, μεγάλος αριθμός φοιτητών λόγων των εξωφρενικά υψηλών τιμών για ενοικίαση στέγης, επιλέγει να υποστεί την καθημερινή ταλαιπωρία του πήγαινε-έλα από τις άλλες επαρχίες στη πόλη των σπουδών, χρησιμοποιώντας λεωφορείο.

Μιλώντας στην Ιmpossible Works η Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) Αντωνία Φράγκου, τόνισε ότι αύξηση καταγράφουν οι τιμές των ενοικίων για φοιτητές τα τελευταία δυο με τρία χρόνια. Όπως είπε, υπάρχουν στούντιο που ενοικιάζονται προς 500 ευρώ, ενώ διαμέρισμα του ενός υπνοδωματίου παρέχεται προς 700 ευρώ το μήνα.

Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι "πολύ δύσκολα βρίσκουν διαμερίσματα οι φοιτητές", ενώ παράλληλα τόνισε πως "είναι δεδομένο ότι τα ενοίκια είναι πάρα πολύ αυξημένα ιδιαίτερα στις περιοχές Λευκωσίας και Λεμεσού, όπου υπάρχει ο μεγαλύτερος όγκος φοιτητών".

Η κ. Φράγκου υπέδειξε ανάμεσα σε άλλα ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος, είναι με τη δημιουργία εστιών και την αύξηση των κονδυλίων που αφορούν την φοιτητική χορηγία.

Υπενθυμίζεται, πως προ μερικών μηνών το φοιτητικό κίνημα, κατέδειξε το πρόβλημα που υπάρχει με τα φοιτητικά διαμερίσματα και ζήτησε από την πολιτεία να λάβει μέτρα. Μάλιστα, η ΠΟΦΕΝ πραγματοποίησε τον περασμένο Φεβρουάριο πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να περάσει τα δικά της μηνύματα και να αναδείξει τα μείζον ζήτημα των ενοικίων που ταλανίζει τους φοιτητές, ζητώντας παράλληλα λύσεις.

Η κ. Φράγκου ανέφερε ότι η πλειοψηφία των φοιτητών έχει ήδη βρει στέγη, ενώ επεσήμανε ότι όσοι ακόμα αναζητούν βρίσκονται μπροστά σε ακόμα πιο ακριβές επιλογές και ενδεχομένως όχι τόσο καλές επιλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Κυπριακό πανεπιστήμιο ανάμεσα στα 1000 καλύτερα του κόσμου

Loader