Η χρηματοδότηση, το κύριο πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η χρηματοδότηση, το κύριο πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

550 εκατομμύρια σε 450 επιχειρήσεις

Η χρηματοδότηση, το κύριο πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Της Αριάνας Χαριλάου

Στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε σήμερα η Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, αναφορικά με το ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να πάρουν δάνεια από τα προγράμματα στήριξης με Ευρωπαϊκά κονδύλια, στο πλαίσιο της συζήτησης για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, το αρμόδιο Υπουργείο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τον Φεβρουάριο του 2014 εκπονήθηκε σχέδιο για χορήγηση δανείων προς τις κυπριακές τράπεζες για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εταιρειών. Από την έναρξη του σχεδίου μέχρι το 2018 έχουν υπογραφεί 22 διαφορετικές συμφωνίες - εγγυήσεις συνολικού ύψους 780 εκατομμύρια και έχουν επωφεληθεί 10 διαφορετικές τράπεζες. Από τα 780 εκατομμύρια, μέχρι σήμερα αξιοποιήθηκαν 550 εκατομμύρια, το οποίο χορηγήθηκαν σε 450 επιχειρήσεις.

Στην Επιτροπή τονίστηκε επίσης ότι οι μικρές επιχειρήσεις, αυτές δηλαδή που έχουν κάτω από 10 υπαλλήλους είναι και αυτές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα της χρηματοδότησης. Για να κρατηθούν στη ζωή, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν άμεσα, τόνισαν οι βουλευτές.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις η ραχοκοκαλιά της οικονομίας

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Κυπριανού, ανέφερε πως η Βουλή έχει ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία από το αρμόδιο Υπουργείο αναφορικά με το ποιες ακριβώς επιχειρήσεις έτυχαν βοήθειας από τα ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω των τραπεζών. Τόνισε δε πως το συγκεκριμένο θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό. «Αυτή η πολιτεία όπως σωστά ασχολήθηκε με όσους έχουν επηρεαστεί το μέγιστο από την οικονομική κρίση θα πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί και με την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι επίσης θύματα της οικονομικής κρίσης και όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση θα κατατεθούν οι προτάσεις», είπε. Ήδη έχουν κατατεθεί κάποιες προς την κατεύθυνση στήριξης και επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πρόσθεσε, λέγοντας παράλληλα πως οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά και θα πρέπει επιτέλους να γίνου βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναγκαία η δημιουργία ενός Κρατικού Φορέα – Εγγυοδοτικού Οργανισμού

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα σημείωσε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν υποστεί σφοδρό πλήγμα με αποτέλεσμα να κλείνουν η μία μετά την άλλη, τονίζοντας πως η Κυβέρνηση δεν φτάνει που αδιαφορεί προκλητικά και δεν προσπαθεί να επιλύσει τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ, με κάποιες αποφάσεις της, όπως η εμμονή της για τα ωράρια των καταστημάτων, τους δίνει τη χαριστική βολή.

«Για να κρατηθούν στη ζωή οι μικρές επιχειρήσεις, πρέπει να γίνουν πολλά. Κυρίως χρειάζεται να χρηματοδοτηθούν. Ευρωπαϊκά κονδύλια εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ αποστέλλονται στην Κύπρο για στήριξη των μικρών επιχειρήσεων αλλά είτε δεν καταλήγουν ποτέ σε αυτές είτε λόγω πολύπλοκων διαδικασιών και εξοντωτικών κριτηρίων, είναι αδύνατον να φτάσουν σε αυτές. Και αυτό γιατί, φορείς υλοποίησης αυτών των προγραμμάτων είναι δυστυχώς οι τράπεζες και όχι αυτό που ως κόμμα ζητούσαμε πάντα να γίνει ,δηλαδή ένας Κρατικός Φορέας- Εγγυοδοτικός Μηχανισμός, ο οποίος θα δανειοδοτεί τις ΜμΕ με χαμηλότοκα και μακροχρόνια δάνεια», είπε.

Υπενθύμισε παράλληλα πως «την διάσταση απόψεων μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου και του Υπουργείου Οικονομικών με το πρώτο Υπουργείο να στηρίζει την ιδέα αυτή και το δεύτερο Υπουργείο να είναι κάθετα εναντίον, όταν πριν 3 περίπου χρόνια συζητούσαμε στην επιτροπή μας το θέμα αυτό, προτού η κυβέρνηση πάρει την τελική της απόφαση για τον φορέα υλοποίησης». Στη σημερινή συνεδρία, είπε, «ακούσαμε τη κραυγή απόγνωσης των μικροεπιχειρηματιών, τη δεινή θέση που βρίσκονται και κυρίως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες, κυρίως οι πολύ μικρές επιχειρήσεις με μέχρι 9 εργοδοτουμένους».

«Ως ΑΚΕΛ, επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά, ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός Κρατικού Φορέα – Εγγυοδοτικού Οργανισμού κάτω από το Υπουργείο Εμπορίου, μέσω του οποίου ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια θα απορροφούνται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προγράμματα χωρίς πολύπλοκες και γραφειοκρατικές και άρα αποτρεπτικές διαδικασίες δανειοδότησης, και ο οποίος θα διασφαλίζει ότι τα λεφτά αυτά θα καταλήγουν κυρίως σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις», ανέφερε.

Σχέδιο 120 εκατομμυρίων μέχρι το 2020

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, σε δηλώσεις του, ανέφερε πως υπάρχουν κάποιοι σχεδιασμοί, όπως λέχθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε μέχρι το 2020 να εκπονηθεί σχέδιο 120 εκατομμυρίων που να επιδοθεί κάποιο μέρος του επιτοκίου του δανεισμού που συνάπτουν οι νέες επιχειρήσεις.

Δυστυχώς, είπε, μετά το κλείσιμο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, όπου ουσιαστικά χειριζόταν ευρωπαϊκά προγράμματα που χρηματοδοτούσαν μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χαμηλό επιτόκιο, αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει. «Ως εκ τούτου ζητούμε να βρεθούν κάποιοι τρόποι, οι οποίοι πραγματικά να μπορέσουν οι ίδιοι οι εμπορικές τράπεζες που έχουν απομείνει σήμερα να εκμεταλλευτούν αυτά τα ευρωπαϊκά σχέδια και να διοχετευτούν σε αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε.

Loader