Τι συνέβη στην Cablenet και γιατί η αστυνομία δεν βρήκε ακόμη τη μικρή Μαρίε;

Τι συνέβη στην Cablenet και γιατί η αστυνομία δεν βρήκε ακόμη τη μικρή Μαρίε;

Ένας Kύπριος χάκερ ανέλαβε να λύσει κάθε μας απορία.

Τι συνέβη στην Cablenet και γιατί η αστυνομία δεν βρήκε ακόμη τη μικρή Μαρίε;

Το δύσκολο ήταν να καταλάβουμε τι λέει, γιατί αν νομίζετε πως ο Κύπριος χάκερ μιλάει ελληνικά, λανθάνεστε. Αν πάλι είστε αρκετά αφελής να θεωρείτε πως μιλάει μόνο αγγλικά, θα σας απογοητεύσουμε. Ο Κύπριος χάκερ μιλάει κάτι στο ενδιάμεσο και όλα στο εν τω μεταξύ.

Καλή ανάγνωση λοιπόν. Προσπαθήσαμε και ελπίζω πως καταφέραμε όπως η ανάγνωση αυτής της συνέντευξης να είναι μια αξιομνημόνευτη εμπειρία, ακριβώς όπως τη ζήσαμε κι εμείς.

Ο 19χρονος που έκανε χάκ την Cablenet είναι συνάδερφός σου; Ας ξεκαθαρίσουμε καταρχήν πως η Cablenet δεν έγινε "χάκντ". Αν κάνω "χακ" έναν "σέρβερ", σημαίνει πως βρίσκω ένα "βαλνεραμπίλιτι" του "σέρβερ", το κάνω "έξπλοιντ" και μπαίνω μέσα. Γίνομαι δηλαδή εγώ "άντμιν" και κάνω "τέικ όβερ" το σύστημα. Από την άλλη, όταν κάνω "κράκ" ένα σύστημα, κάνω "ανμάσκ" τον κωδικό, μπαίνω μέσα στον "σέρβερ" με τον κωδικό που έχει ο "άντμιν". Άρα, άλλο το "κράκ", άλλο το "χάκ" και άλλο πράγμα το "ντινάιαλ οφ σέρβις", το "ντι ντος ατάκ" που έγινε στην Cablenet.

Τι είναι τούτο το ντι ντος ατάκ; Για παράδειγμα έχεις ένα "κοπιούτερ", το "κοντρόλερ". Τούτο το "κοπιούτερ" που είναι το αρχικό "κοπιούτερ", πιάνει "άξες" σε διάφορα "κοπιούτερς", τα γνωστά "ζόμπιζ". Αυτός λοιπόν, δίνει ένα "κομάντ" και τούτα όλα τα "ζόμπις" στέλνουν "πάκετζες οφ ντέιτα" στον "ρισίβερ". Όπου "ρισίβερ", βλέπε Cablenet. Την χτύπησαν με αποτέλεσμα "πάκετζ λος" και "ντάουντάιμ". Η Cablenet, λοιπόν δεν έγινε "χάκντ". H Cablenet έγινε "όβερλόουντιντ" με "ντέιτα". Για να καταλάβεις, τούτος ο 19χρονος, έπιασε "κομάντς" ή έπιασε κάποιον που έχει πρόσβαση σε πολλά "κοπιούτερς" την ίδια ώρα, τα "ζόμπις", και στείλαν "εξτρίμ αμάουντς οφ ντέιτα" πάν στην Cablenet.

Τι είδους ντέιτα; Μπορεί να είναι οτιδήποτε. Ένα "ντινάιαλ οφ σέρβις", μπορεί να προέρχεται από "βίντεος" που κάμερες, που διάφορα "κοπιούτερς" που ήταν "ινφέκτιντ" και στέλναν τα. "Σόου", "γιου ρισίβ εξτριμ αμάουντ οφ ντέιτα ατ δε σέιμ τάιμ". "Σόου", η Cablenet, εν τζιαι ήταν "ανσεκιούρ".

Με απλά λόγια; Με ακόμη πιο απλά λόγια, ας πούμε ότι έχεις ένα αυτοκίνητο. Το "κράκινγκ" είναι να κάμω αντικλείδι και να μπω μέσα. Το "χάκινγκ" είναι να ανακαλύψω πως η πόρτα σου εν χαλασμένη και ξεκλειδώνει που μόνη της και μπαίνω μέσα στο αυτοκίνητό σου. Το "ντι ντος", εν παντές και πιάνω ένα φορτηγό τζιαι έρκουμαι τζιαι διώ σου την. "Σόου", αυτό που έγινε δεν ήταν για να πιάσει "κοντρόλ" του συστήματος, ήταν να κάμει "ντάουντάιμ" το σύστημα. Τζιαι "ρίλι"; "Ένιουαν κουλντ ντού ιτ". Μπορεί να μπει κάποιος στο "ντάρκνετ", να πληρώσει κάποια λεφτά, να έβρει κάποιους που έχουν "άξες" πάνω σε "ινφέκτιντ" υπολογιστές, τούτα τα "ζόμπις". Ένα "κομάντ" είναι και ξεκίνισε "ντι ντος ατάκ" και έφερε τα κάτω.

Έχεις κάμει τζιαι εσύ πουτότο το πράμα; Που ήμασταν μιτσί, 13-14 χρονών, εκάμναμέντα τζιαι εμείς τούτα. Εστέλναμε τα λεγόμενα "αιμπιεντζι πέκετζιζ" μέσα από το "αρ σι" για να κάμνουμε "ριστάρτ" το "κοπιούτερ" κάποιου που μας νευρίαζε. Έπιανε τοσο "ντέιτα" τότε το" γουίντοουζ το εξ πι", που έκανε "σάτ ντάουν". Έκανε "ριστάρτ "που μόνο του. Πριν χρόνια, προσπαθήσαμε να κάνουμε "ατάκ" πα στην "άβοκομ νετ".

Μα την εταιρεία των εκλογών; Ναι, στις εκλογές του 2003 που την εταιρεία αυτή, εκαλήφκαν τις προεδρικές. Τσιαι πως βρίκαμε τα "ζόμπις'; Μπήκαμε στο "άι αρ σι" με άλλους παρέες που είχαν "σέρβερς" και είπαμέν τους "ατάκ δις ντομέιν, δις άι πι". "Σόου", διάς ένα "άι πι", τζιαι αρκέφκεις "ατάκ". "Σόου" ο 19χρονος δεν ήταν "χάκερ". Ή είχε "ινφέκτιντ σέρβερς", ή επλήρωσε κάποιον που είχε "σέρβερς" για να πάνε πάνω στην Cablenet να τις στείλουν "όβερλοουντ ντέιτα" και να τη σύρουν κάτω.

Η Cablenet θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει; Η cablenet που την εκράξαν ούλοι, "φέαρ ενάφ", έφαε "ντι ντος ατάκ". Συγκεκριμένα μπορείς να ψάξεις για το "ντι ντος ατάκ" της "άντερνετ" που είχε τόσους "άι πι γιούζερς" κάτω και έκαναν "ινβεστιγκέισον" με το "εφ μπι άι." Μπορεί η Cablenet να μη μπορούσε να κάμει κάτι να το εμποδίσει αλλά τούτο που μπορούσε να κάμει η Cablenet ήταν να έρτει να πει “ξέρετε, εν ηφτέμε εμείς, αλλά ούτε εσείς φταίτε, ελάτε ένα μήνα φρι, όι που επίαν και χρεώσαν τον κόσμο. Και "ντάουντάιμ" που είχασιν, εν ηφτέαν τζείνοι, αλλά ούτε οι "γιούζερ". "Σόου" η Cablenet σαν "κέρτανσι οφ μάρκετινγκ εντ μπίζνες έθικ", έπρεπε να κάνει τούτο το πράμα.

Γιατί όμως κάποιος να κάνει τούτο το πράμα; Επειδή μπορεί. Το κίνητρο ενός "ατάκερ" μπορείνα είναι οποιοδήποτε. Μπορεί να ήταν νευριασμένος με την Cablenet, μπορεί να του ήρθε έτσι γιατί ήθελε να κάμει "σόου", μπορεί να ένει που τούτους τους επαναστάτες χωρίς αιτία, μπορεί να του την έδοξε ας πούμε. Ένηξέρω. Φαντάζομαι ε να το μάθει η αστυνομία που να τον ανακρίνει.

Είσαι σίγουρος πως δεν ήταν χάκερ; Αν ήταν "χάκερ" ήταν να μπει να πιάσει το σύστημα της Cablenet και να κάμει "εξπόζ ακάουντς". Ήταν να ελέγχει το σύστημα. Για αυτό και ένα από τα πράγματα που ανακοίνωσε η εταιρεία ήταν πως δεν έγιναν "εξπόζντ" προσωπικά δεδομένα. Το πρώτο "κονσέρν" μιας εταιρείας αν γίνει "σάιμπερ ατάκ", είναι τούτο γιατί "δέι καν γκετ σούντ".

Το ατάκ στη cablenet ήταν μεγάλο πράγμα, παρόλο που δεν ήταν χάκιντ. Δεν γίνονται κάθε μέρα τέτοια πράματα στην Κύπρο. Μπα μη το λες. Το άλλο "χακ" που έγινε πρόσφατα, ήταν στην ΑΗΚ που είχε "βαλινεραμπίλιτι" πάνω στο "σέαρ πόιντ" τους και εν το έκαμαν "άπντέιτ" να το κάμουν "πάτς" και έκαμαν "ντιφέις" τη σελίδα τους.

Δηλαδή σύραν τη σελίδα κάτω; Μπαίναν στο "σάιτ" και δεν έβλεπαν τίποτα; Αυτό εκάμαμέν το το 2002. Επίε ένα παιδί να μαζέψει καραόλους μέσα στη νεκρά και επιάαν τον οι τούρτσιοι. Επίαμεν τζιαι εκάμαμεν "χακ" τη κυβερνητική τράπεζα της Τουρκίας. Έμπαινες να κάνεις "λογκ ιν" μέσω "τέλ νετ" και έγραφέ σου πάνω "φρι τσακούρμαν". Μα κάτι ιστορίες! Τότε ήμασταν 13χρονοι τζιαι εν μας επειράζασιν.

Δεν σας επείραζε; Δεν ήταν έγκλημα; Αν είσαι "άντερέιτζ" σε μια κανονική χώρα, είσαι "τζιούβιναλ ντελίγκολ" και πάεις σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Μες στη Κύπρο εκτός του ότι εν μας εβρίσκαν, γιατί ήμασταν "μασκ" που άλλους "σέρβερς", μπορεί να στέλναν κανένα "ριπόρτ" στη CYTA. Εκεί δούλευε η θκειά νιου παρέα μου. Τέλος, εξεχάστηκε η κουβέντα. Αν ήμασταν στην Αμερική, ακόμη ήταν να εχτύουν τη ποινή.

Κάνεις ακόμη τέτοια; Εγώ επαρέτησα. Εστείλαν με τρεις μήνες οι γονιοί μου στο χωρκό χωρίς 'κοπιούτερ" και χωρίς τηλεόραση για να αποξενωθώ γιατί έρκετουν η αστυνομία σπίτι μας. Τη μια φορά εβρήκαν με που έκανα "χακ" έναν "σέρβερ", την άλλη φορά είχα επιχείρηση με "σιντιζ" και έφκαλα σε ένα μήνα 600 λίρες και καρφώσαν με οι ανταγωνιστές μου στην αστυνομία και ήρτε η αστυνομία σπίτι και ο μπαμπάς μου εθύμωσε.

Μια τελευταία ερώτηση. Το κοριτσάκι που απήγαγε ο πατέρας του, ενημπόρουν να το έβρουν ολάν; Στέλνει από άι πι της Νορβηγίας, στη μάνα μήνυμα και η αστυνομία γυρέθκει που στο θκιάολο είναι τούτο το κοπιούτερ. Τόσο δύσκολο ένει; Να σου πω ένα πράμα: υπάρχει ένα "στάρταπ" που έγινε το 2004 στην Αμερική, το οποίο "στάρταπ" είναι "φάντιντ" που τη "Σι Άι Έι", το "Πάλαντιρ". Το "Πάλαντιρ", χρησιμοποιεί "σοφιστικέιτιντ ιντέλιτζενς" και "άλγκοριθμς" για να ενώσει "ντέιτα τζιαι" να κάμουν πράματα που δεν έκαμε ποτέ κανένας. Που έναν δίσκο του "κοπιούτερ" μόνο, εξαρθρώσαν παγκόσμιο δίκτυο παιδεραστίας. Τωρά που γυρέφκουμε ένα κοπερλούι, μπορούν να το έβρουσιν σε 48 ώρες. Διάβασε "κέις στάντις" τους να δεις τι κάμνουν τούτοι, να πελλάνεις.

Καλά γιατί δεν το χρησιμοποιούμε τζιαι εμείς; Ναι ολάν που εν να πληρώσουν το "Πάλαντιν"! Το "Πάλαντιν" δουλέυει με συμβόλαια, ενέν έτσι αστεία!

Loader