Κλείνει αύριο ο δρόμος των καταρρακτών της Κρήτου Τέρρα

Κλείνει αύριο ο δρόμος των καταρρακτών της Κρήτου Τέρρα

Μέχρι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και προστασίας των επισκεπτών αποφάσισε η Κοινοτική Αρχή

Κλείνει αύριο ο δρόμος των καταρρακτών της Κρήτου Τέρρα

Της Ελένης Χαραλάμπους

Ως γνωστό, οι καταρράκτες της μικρής κοινότητας της Πάφου έγιναν ευρέως γνωστοί πριν από περίπου ένα χρόνο, μέσα από τα social media, τα οποία κατακλύστηκαν από φωτογραφίες και βίντεο ενός εξωτικού τοπίου που δύσκολα πιστεύεις πως βρίσκεται στην χώρα μας, με αποτέλεσμα να προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά.

Στην σχετική απόφαση κατέληξε το κοινοτικό συμβούλιο της Κρήτου Τέρρας, μετά και από εισήγηση της Έπαρχου Πάφου Μαίρης Λάμπρου, ως μέτρο πίεσης στις αρμόδιες αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και προστασίας για τους επισκέπτες, αλλά και να αποφευχθούν τυχόν ευθύνες της κοινότητας στο ενδεχόμενο σοβαρών συμβάντων και ατυχημάτων.

Μιλώντας στην Impossible.works ο κοινοτάρχης της Κρήτου Τέρρας Δέρβης Χαραλάμπους, ανέφερε ότι το κοινοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στο κλείσιμο του δρόμου, καθώς η σημερινή σύσκεψη με την Έπαρχο Πάφου για να συζητηθούν τα προβλήματα που προκύπτουν, αλλά και τις πιθανές λύσεις τους, αναβλήθηκε, λόγω τους ότι κάποιοι από τους εμπλεκόμενους φορείς βρίσκονται ακόμα σε άδεια.

Ο κ. Χαραλάμπους τόνισε ότι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, καθώς παρά τις συνεχείς προσπάθειες από την τοπική αρχή προς τις αρμόδιες αρχές για να ληφθούν μέτρα τόσο για τη δημιουργία προσβάσεων προς τον καταρράκτη, όσο και για τη διαχείριση του περιβάλλοντος χώρου, οι εισηγήσεις τους δεν εισακούστηκαν.

Η μεγάλη επισκεψιμότητα στο καταρράκτη, η οποία φτάνει και τα δύο χιλιάδες άτομα την ημέρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την διαφυγή από την περιοχή σε περίπτωση πυρκαγιάς ή έκτακτου περιστατικού, όπως ανέφερε. «Τι θέλουν να θρηνήσουμε θύματα, όπως στην Ελλάδα και μετά να ληφθούν μέτρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαραλάμπους.

Η πρόσβαση και η έξοδος από τον καταρράκτη γίνεται μόνο από ανηφορικό δρόμο μονής κατεύθυνσης, όπως εξήγησε και σε ενδεχόμενο έκτακτων περιστατικών, όπως πχ πυρκαγιά, οι επισκέπτες θα εγκλωβιστούν στο σημείο.

Πρόσθεσε ότι για την προστασία του κοινού θα πρέπει να κατασκευαστεί μικρή γέφυρα περίπου 20 μέτρων πάνω από το ποτάμι, ώστε να υπάρχει δίοδος διαφυγής από την περιοχή του καταρράκτη σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού, σημειώνοντας ότι σε κοντινή απόσταση από το σημείο αυτό βρίσκεται κεντρικός δρόμος.

Ο κ. Χαραλάμπους επεσήμανε επίσης ότι στο μονοπάτι του καταρράκτη το οποίο είναι αρκετά δύσβατο δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα προστατευτικά κιγκλιδώματα και υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων, όπως να γλιστρήσει στο ποτάμι κάποιος από τους επισκέπτες.

Σημειώνεται ότι η απαραίτητη ξυλεία για την κατασκευή του προστατευτικού κιγκλιδώματος έχει παραγγελθεί από την Φιλανδία και αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο τον ερχόμενο Οκτώβριο. Επιπλέον δήλωσε ότι το υφιστάμενο οδικό δίκτυο για την πρόσβαση στους καταρράκτες είναι ανεπαρκές και πολλές φορές μετατρέπεται σε παγίδα για τους οδηγούς, λόγω και του μεγάλου αριθμού επισκεπτών του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας το Τμήμα Δασών, στο οποίο ανήκει ο χώρος, τάσσεται υπέρ της λήψης κάποιων μέτρων, ενώ άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όπως είναι το Τμήμα Υδάτων και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος, διαφωνούν. Στο μεταξύ νέα συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς έχει προγραμματισθεί για τις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα την περιοχή του καταρράκτη θα επισκεφθεί αρμόδιος λειτουργός του γραφείου της Έπαρχου.

Όσο αφορά τους επισκέπτες που θέλουν να δουν το καταρράκτη, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι θα μπορούν διασχίζοντας πεζοί τον περίπου ενός χιλιομέτρου δρόμο που θα κλείσει και με δική τους ευθύνη στο ενδεχόμενο που συμβεί όποιοδηποτε περιστατικό. «Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στο κόσμο να επισκεφθεί τον καταρράκτη, αλλά θα γίνεται με δική τους ευθύνη και δεν θα φέρει ευθύνες το κοινοτικό συμβούλιο», ανέφερε.

Ο κ. Χαραλάμπους επεσήμανε ακόμα, ένα σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή, την αλόγιστη συμπεριφορά επισκεπτών της που ρυπαίνουν τον καταρράκτη με τα σκουπίδια τους , εκμεταλλευόμενοι την απουσία ελέγχου. Όπως δήλωσε καθημερινά ο ίδιος μεταβαίνει με το αυτοκίνητο του, φορτώνει τα σκουπίδια και φροντίζει την καθαριότητα στο σημείο, αφού το σκυβαλοφόρο όχημα δεν μπορεί να μεταβεί στον χώρο.

Ο κ. Χαραλάμπους αναφέρει ότι η κοινότητα δεν έχει τα απαραίτητα έσοδα για να επωμιστεί το βάρος της ευθύνης και της συντήρησης ενός χώρου που επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες και καλεί τις αρμόδιες αρχές, Υφυπουργείο Τουρισμού, Δασονομείο και Επαρχιακή Διοίκηση, να εξετάσουν σοβαρά τα ζητήματα που προκύπτουν.

Loader