Κομισιόν: Αύξηση 32% στο ΑΕΠ της Κύπρου

Κομισιόν: Αύξηση 32% στο ΑΕΠ της Κύπρου

Το 2003-2018

Κομισιόν: Αύξηση 32% στο ΑΕΠ της Κύπρου

Η εξέλιξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Κύπρο σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ "αντανακλά τις σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης στην κυπριακή οικονομία", ακόμα όμως και έτσι επήλθε αύξηση κατά 31 % την περίοδο 2003-2018, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η Κομισιόν, για την επέτειο των 15 ετών από το μεγάλο κύμα διεύρυνσης της ΕΕ του 2004.

Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, 1,7 δισ. ευρώ επενδύθηκαν στην Κύπρο κατά την περίοδο 2004- 2020 στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων και 98 εκατ. ευρώ από πρόσθετες επενδύσεις κινητοποιήθηκαν στην Κύπρο στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ από το 2014. Η Κομισιόν σημειώνει ότι από την έναρξη της θητείας της Κομισιόν Γιούνκερ το 2014, τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία και το σχέδιο Γιούνκερ έχουν στηρίξει 407 κυπριακές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Από το 2014, η ΕΕ παρέχει διαρθρωτική χρηματοδότηση ίση με το 20 % όλων των δημόσιων επενδύσεων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η ΕΕ επενδύει το ισόποσο των 1 069 ευρώ ανά Κύπριο πολίτη σε διαρθρωτική χρηματοδότηση. Η ΕΕ χρηματοδοτεί στην Κύπρο έργα στον τομέα της συνοχής έως το 85 % της αξίας τους. 1 871 επιχειρήσεις λαμβάνουν στήριξη. 235 000 άτομα εξυπηρετούνται από καλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στη Λεμεσό . 200 εταιρείες συνεργάζονται με κέντρα έρευνας και καινοτομίας. 2 100 νοικοκυριά επωφελούνται από μέτρα ενεργειακής απόδοσης.

"Η Κύπρος ήταν μία από τις 10 χώρες που προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου 2004. Για να φτάσουν τα νεότερα κράτη μέλη τον μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά την ανάπτυξη και το εισόδημα, η ΕΕ επένδυσε μαζικά μέσω της πολιτικής της για τη συνοχή και, από το 2014, μέσω του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη, του σχεδίου Γιούνκερ. Οι επενδύσεις αυτές είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα επιτόπου, τα οποία δεν οφείλονταν μόνο στην ενωσιακή χρηματοδότηση, αλλά και στις προσπάθειες των εν λόγω κρατών μελών για μεταρρυθμίσεις και για να γίνουν ελκυστικότερα για την εγκατάσταση των επενδυτών και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων", αναφέρει σχετικά η Κομισιόν.

"Η απόφαση που ελήφθη το 2004, για την εισδοχή 10 ευρωπαϊκών χωρών, ήταν μια μεγάλη στιγμή για την ήπειρό μας και για την ιστορία. Η ένταξη των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και το θάρρος που επέδειξαν οι λαοί τους κατά την προετοιμασία για την ένταξη αυτή, μας επέτρεψαν να ταυτίσουμε τη γεωγραφία με την ιστορία της ηπείρου μας. Παραμένω και σήμερα θερμός υποστηρικτής της διεύρυνσης", σημειώνει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker,.

Ως επιπλέον παραδείγματα η Κομισιόν αναφέρει ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί την κατασκευή μιας νέας βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου. "Η βιβλιοθήκη , την οποία σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Jean Novel, θα διαθέτει αίθουσες υπολογιστών και θα είναι ανοικτή για όλους", αναφέρει. Επιπλέον η ΕΕ χρηματοδοτεί επίσης υπηρεσίες ηλεκτρονικής μάθησης για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και χρηματοδότησε μεγάλα έργα αστικής ανάπλασης στη Λεμεσό. Τα έργα αυτά έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής στην πόλη και κατέστησαν το ιστορικό κέντρο και το παραλιακό μέτωπο πιο ελκυστικά.

Επιπλέον σημειώνει το παράδειγμα της "Engino", η οποία είναι μια κυπριακή νεοσύστατη επιχείρηση που εξάγει παιχνίδια σε περισσότερες από 50 χώρες. Κατά την Κομισιόν "τα προϊόντα της περιλαμβάνουν από απλούς μηχανισμούς έως σύνολα ηλιακής ενέργειας και ασύρματη ρομποτική, είναι όλα φιλικά προς το περιβάλλον και χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα πλαστικά, αειφόρο ξύλο οξιάς και κινητήρες που τροφοδοτούνται από ηλιακούς συλλέκτες αντί για μπαταρίες". Ένα δάνειο της ΕΕ βοήθησε την εταιρεία να κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις και να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό της.

Τέλος, η Κύπρος έλαβε 150,8 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας 2020». Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», ένα πρόγραμμα με την ονομασία «Εξάπλωση της αριστείας και διεύρυνση» προορίζεται για την ανάπτυξη ικανοτήτων σε πανεπιστήμια και ερευνητικούς οργανισμούς. Όλα τα κράτη μέλη που προσχώρησαν στην ΕΕ μετά το 2004 μπορούν να λάβουν οικονομική στήριξη, να δημιουργήσουν εταιρικές σχέσεις σε όλη την Ευρώπη και να δημιουργήσουν ερευνητικά κέντρα στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, η Κύπρος έλαβε 40,4 εκατ. ευρώ.

Η Κομισιόν σημειώνει στο σημερινό της μήνυμα ότι "όλοι ωφελούνται από τη διεύρυνση". "Με την επέκταση της ενιαίας αγοράς, ανοίγουν νέες αγορές σε εταιρείες στην ΕΕ και στις εισερχόμενες χώρες, με υψηλότερο εισόδημα σε αυτά τα κράτη μέλη χάρη στις επενδύσεις της ΕΕ, το εμπόριο και οι επενδυτικές ευκαιρίες αυξάνονται παντού στην ΕΕ".

"Οι επενδύσεις της ΕΕ στις χώρες αυτές μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη σε άλλα κράτη μέλη, ακόμη πιο άμεσα, όταν μια εταιρεία λειτουργεί ως υπεργολάβος σε ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο σε άλλο κράτος μέλος", αναφέρεται. "Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι σχεδόν το ένα τρίτο των επιπτώσεων της πολιτικής συνοχής στο ΑΕΠ της Γερμανίας προέρχεται από τα χρηματοδοτικά προγράμματα που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη μέλη", καταγράφει η Κομισιόν. "Τέλος, μια ευρύτερη ενιαία αγορά είναι πιο ελκυστική για τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο: οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην ΕΕ υπερδιπλασιάστηκαν ως ποσοστό του ΑΕγχΠ μετά την προσχώρηση — από 15,2 % του ΑΕΠ το 2004 σε 40,9 % του ΑΕΠ το 2017", καταγράφει η Κομισιόν.

Loader