«Πέρασε» από την Ολομέλεια της Βουλής το Υφυπουργείο Τουρισμού

«Πέρασε» από την Ολομέλεια της Βουλής το Υφυπουργείο Τουρισμού

«Πέρασε» από την Ολομέλεια της Βουλής το Υφυπουργείο Τουρισμού

Με ψήφους 32 υπέρ και 17 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτηση του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω στα θέματα τουρισμού και τη δημιουργία Υφυπουργείου.

Της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου προηγήθηκε συζήτηση για την πολιτική δημιουργίας Υφυπουργείων και τη δομή του Υφυπουργείου Τουρισμού και ψηφοφορία επί των τροπολογίες, εκ των οποίων υπερψηφίστηκαν οι τροπολογίες του ΔΗΣΥ και της ΕΔΕΚ.

Τροπολογίες που κατέθεσε το ΑΚΕΛ και στόχευαν στη διατήρηση του ΚΟΤ, με περιορισμένες αρμοδιότητες υπό την εποπτεία του Υφυπουργείου καταψηφίστηκαν όλες.

Τον Ιανουάριο πιάνει δουλειά το Υφυπουργείο

Η τροπολογία του ΔΗΣΥ που υπερψηφίστηκε ομόφωνα διαλαμβάνει ότι η λειτουργία του Υφυπουργείου αρχίζει τη 2α Ιανουαρίου 2019, αντί για την 1η Νοεμβρίου 2018 που περιέλαβε η Κυβέρνηση στο νομοσχέδιο.

Οι τροπολογίες της ΕΔΕΚ υπερψηφίστηκαν με 33 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον και η αποχές και με αυτές εισάγεται υποχρέωσης διεξαγωγής διαβούλευσης της συμβουλευτικής επιτροπής που συστήνεται βάσει του νόμου, με τους εμπλεκόμενους φορείς, σε όλα τα στάδια ετοιμασίας και υλοποίησης της ολοκληρωμένης στρατηγικής τουρισμού και καθορίζεται ο γενικός διευθυντής του Υφυπουργείου τουρισμού ως αρμόδιος λειτουργός για την άσκηση της διοίκησης του Υφυπουργείου.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος που πήρε πρώτος τον λόγο διατύπωσε τη θέση ότι ορθώς η ευθύνη και οι αρμοδιότητες θα ανήκουν στο Υφυπουργείο και μόνο όπως και η διαχείριση των χρημάτων, ώστε να μπορεί να ασκηθεί ο απαιτούμενος έλεγχος. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι θα πρέπει να περιληφθεί είτε στα πρακτικά της Βουλής, είτε άλλως πως ότι η συμφωνία των εργαζομένων στον ΚΟΤ για κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων θα τηρηθεί κατά γράμμα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου διευκρινίζοντας ότι το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας συγκεκριμένων Υφυπουργείων που στοχεύουν στην αποκέντρωση, πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα διατηρεί ενδοιασμούς για τη συνταγματικότητα της σύστασης των υφυπουργείων.

«Είναι γεγονός ότι συζητήσαμε πολύ για το Υφυπουργείο Τουρισμού, ενώ το Υφυπουργείο Ανάπτυξης έχει παρκάρει», συνέχισε προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση έκανε συνταγματική ντρίμπλα που δεν θα σταθεί στο δικαστήριο αν γίνει προσφυγή. Περαιτέρω ανέφερε πως όταν δημιουργείς δομή και πέφτει στο κενό με δικαστική απόφαση τότε προκαλούνται προβλήματα χιονοστιβάδας και εξέφρασε την άποψη ότι ψηφίζοντας τον νόμο επιχειρούμε «πήδημα στο κενό αφαιρώντας από την πλάτη μας το αλεξίπτωτο».

Ακολούθως διατύπωσε τη θέση ότι ο ΚΟΤ έχει δημιουργήσει διεθνείς σχέσεις και διαθέτει εμπειρία και τεχνογνωσία που επιβάλλεται να αξιοποιηθεί. Είπε ακόμα ότι με βάση τους Ιρλανδούς εμπειρογνώμονες που διενήργησαν μελέτη, το Υφυπουργείο δεν θα πρέπει να λειτουργεί υπερ -συγκεντρωτικά και δεν πρέπει να διαλυθεί ο ΚΟΤ.

Ανέφερε επίσης ότι με βάση μελέτη του ΑΚΕΛ, δύο χώρες στην Ευρώπη και την περιοχή δεν διατηρούν οργανισμό τουρισμού υπό Υπουργείο ή Υφυπουργείο και αυτές είναι η Βουλγαρία και η Τουρκία.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ακόμα ότι με βάση αναφορά του Υπουργού Εμπορίου Γιώργου Λακκοτρύπη αν υπάρξει ανάγκη θα γίνει πλήρης ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών που παρείχε ο ΚΟΤ.

Σε ό,τι αφορά τις τροπολογίες του ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι αυτές προέβλεπαν τη δημιουργία Υφυπουργείου με διατήρηση του ΚΟΤ, που θα έχει αρμοδιότητα προώθησης του τουριστικού προϊόντος, την ευθύνη της ποιότητας του προϊόντος και του ελέγχου και θα διασφάλιζε την ομαλή διαδοχή από τη μία κατάσταση στην άλλη.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Άγγελος Βότσης αφού ανέφερε ότι προβληματίζει όλους το θέμα της συνταγματικότητας, παρατήρησε ταυτόχρονα ότι το νομοσχέδιο φέρει την υπογραφή του Γενικού Εισαγγελέα. Δεν υποστηρίζουμε τη δημιουργία επειδή εκτιμούμε ότι ο ΚΟΤ απέτυχε στο έργο, συνέχισε ο κ. Βότσης που προσθέτοντας ότι θεωρούμε θετική την παρουσία του, είπε ότι με την υφιστάμενη δομή ο ΚΟΤ δεν μπορεί να δράσει οριζόντια, την ώρα που απαιτούνται δυνατότητες οριζόντιας δράσεις τις οποίες μπορεί να αναλάβει το Υφυπουργείο.

Είπε πως υπήρξαν παλινδρομήσεις από την Κυβέρνηση στην προώθηση της νομοθεσίας και ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ και η Επιτροπή Εμπορίου θέλουν το θέμα να κλείσει το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Βότσης είπε ακόμα ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πλην της ΠΕΟ συμφώνησαν με τις διατάξεις του νομοσχεδίου και δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ καταψηφίζει τις τροπολογίες του ΑΚΕΛ, υποστηρίζει τις τροπολογίες της ΕΔΕΚ και συμφωνεί να θεωρηθεί η συμφωνία για τους εργαζόμενους στον ΚΟΤ συνυφασμένη με τον νόμο για τη δημιουργία του Υφυπουργείου.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, είπε πως το κόμμα του στηρίζει τη δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού. «Προσδοκούμε ότι θα πάμε πιο πάνω από αυτά που έχουμε σήμερα», πρόσθεσε και διευκρινίζοντας ότι για την Αλληλεγγύη δεν απέτυχε ο ΚΟΤ, αλλά, συνέχισε «υπάρχουν δυνατότητα να πάμε πιο πάνω στους αριθμούς των τουριστών». Είπε ακόμα πως υπάρχει θέμα συνταγματικότητας στο νόμο, που απασχολεί τη Βουλή από το 1970.

Ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε ότι το κόμμα του τηρεί αποχή στις τροπολογίες του ΑΚΕΛ συμφωνεί με τον κ. Βότση για το προσωπικό του ΚΟΤ και ψηφίζει τις τροπολογίες της ΕΔΕΚ.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε πως το ΕΛΑΜ συμφωνεί ότι δεν πρέπει να καταργηθεί ο ΚΟΤ, προσθέτοντας ότι να διερευνηθεί η κακοδιαχείριση στον οργανισμό.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ είπε ακόμα ότι το τουριστικό προϊόν χρειάζεται αναβάθμιση και επιβάλλεται να επεκταθεί η τουριστική περίοδος σε ολόκληρο τον χρόνο.

Απηύθυνε επίσης έκκληση προς Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μεριμνήσει ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα στην Περνέρα. Ο κ. Παπαγιάννης είπε επίσης ότι το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας θα οδηγήσει στο κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων στην περιοχή για αυτό και το ΕΛΑΜ θα σταθεί εμπόδιο στη διάνοιξη του οδοφράγματος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αφού παρατήρησε την απουσία των τουριστικών φορέων από την αίθουσα της Ολομέλειας ευχαρίστησε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων για τη συνεργασία στην συζήτηση του νομοσχεδίου. Τα κόμματα έχουν κοινό παρονομαστή ότι στον κύριο αιμοδότη της κυπριακής οικονομίας απαιτείται Υφυπουργείο Τουρισμού, συνέχισε προσθέτοντας ότι κρίθηκε πιο σωστό το Υφυπουργείο χωρίς τον ΚΟΤ, του οποίου οι υπάλληλοι θα μεταφερθούν στο Υφυπουργείο.

Σε ό,τι αφορά τη συνταγματικότητα του νόμου, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η πρώτη Κυβέρνηση που κατέθεσε πρόταση για Υφυπουργείο ήταν η Κυβέρνηση Χριστόφια με το Υφυπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Υφυπουργό τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Δήλωσε περαιτέρω ότι ο ΔΗΣΥ υπερψηφίζει τις τροπολογίες της ΕΔΕΚ

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας αφού παρατήρησε ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί έχουν μια αυτονομία στην εκπόνηση πολιτικής, πρόσθεσε πως στη σύνθεση του ΔΣ του ΚΟΤ δεν υπάρχουν μέλη με εξειδικευμένες γνώσεις επί του αντικειμένου. Είπε, ακολούθως αναμένει ότι τα στελέχη του ΚΟΤ που έχουν την τεχνική και επιστημονική γνώση και εμπειρία θα αξιοποιηθούν. Ανέφερε ακόμα πως απαιτούνται οριζόντιες δράσεις. Είπε ακόμα πως συμφώνησε με τα τρία Υφυπουργεία, διατυπώνοντας τη θέση πως ίσως θα πρέπει να συσταθεί και Υφυπουργείο Ενέργειας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού απαντώντας στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ είπε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός Υφυπουργείου για το διηνεκές και ενός Υφυπουργείου που συστάθηκε για 6 μήνες και για τους σκοπούς της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ. Είπε ακόμα πως δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο Γενικός Εισαγγελέας αναίρεσε την υπογραφή του σε νομοσχέδια.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, μιλώντας τελευταίος είπε πως παρόλο που πιστεύει σε διαφορετικές θεσμικές αλλαγές θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Loader