Πως η Κύπρος επηρεάζεται από την κατάρρευση της Thomas Cook

Πως η Κύπρος επηρεάζεται από την κατάρρευση της Thomas Cook

«Εγκλωβισμένοι» στην Κύπρο περί τις 15.000 άτομα - Σημαντικό οικονομικό πλήγμα για τον τουρισμό της Κύπρου

Πως η Κύπρος επηρεάζεται από την κατάρρευση της Thomas Cook

Σε δηλώσεις μετά την σύσκεψη ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος δήλωσε ότι «προέχει να διασφαλίσουμε τη φιλοξενία στους επισκέπτες και να δούμε πως θα προχωρήσουμε ομαλά με τον επαναπατρισμό των τουριστών».

«Είμαι σίγουρος ότι όσοι ασχολούνται με την υποδοχή των πελατών, θα κάνουν το μέγιστο. Τουλάχιστον όσοι {τουρίστες} επηρεάζονται ,να φύγουν από τη χώρα μας με τις καλύτερες εντυπώσεις. Εξακολουθεί να είναι υποχρέωση όλων μας η εξυπηρέτηση των πελατών», πρόσθεσε ο κ. Περδίος.

Ο κ. Περδίος τόνισε ότι πρόκειται για σοβαρό πλήγμα για τον τουρισμό στην Κύπρο. Η Thomas Cook έφερνε περίπου το 5 με 6% των τουριστών, είπε ο Υφυπουργός. «Είναι γύρω στις 250 χιλιάδες επισκέπτες για όλο το έτος. Σε έσοδα, αν αναλογιστούμε ότι είναι γύρω στα 750 ευρώ η δαπάνη του κάθε επισκέπτη, μπορούμε να αναλογιστούμε το μέγεθος» είπε.

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται οι ξενοδόχοι που είχαν συνεργασία με την Thomas Cook, με τη ζημιά τους να ανέρχεται σε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δε φαίνεται ότι θα ανακτήσουν. Όπως είπε ο κ. Περδίος αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Κύπρο γύρω στις 15 χιλιάδες επισκέπτες, με τα έξοδα τους μέχρι τότε, να τα εγγυάται η Κυβέρνηση της κάθε χώρας.

Σημειώνεται ότι πέραν των 250,000 επιβατών (6%-8% της αγοράς) κυρίως από τη βρετανική αλλά και τη σκανδιναβική αγορά, θα έφθαναν στην Κύπρο μέχρι το τέλος του 2019, ενώ ξενοδοχειακές μονάδες συνεργαζόταν αποκλειστικά με την εν λόγω εταιρεία.

Για σήμερα επτά πτήσεις ήταν προγραμματισμένες από την Κύπρο προς σκανδιναβικές κυρίως χώρες. Η τελευταία πτήση προς Λάρνακα αφίχθη στις 12:45 το πρωί της Δευτέρας και ερχόταν από Μάντσεστερ. Η πρώτη πτήση που θα αναχωρούσε από την Κύπρο και την Πάφο, θα έφευγε στις 12:25 το μεσημέρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Κατέρρευσε η Thomas Cook

Η Thomas Cook έχει τρεις θυγατρικές, την Thomas Cook UK, την Thomas Cook Scandinavia και τη Condor. Η γερμανική Condor εξακολουθεί να πραγματοποιεί κανονικά τις πτήσεις της, για σήμερα τουλάχιστον, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για τη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Χάρη Λοϊζίδη εκτιμάται ότι οι τουρίστες που βρίσκονται σήμερα στην Κύπρο και έφτασαν μέσω της Thomas Cook ανέρχονται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες. Η διαδικασία επιστροφής τους θα κρατήσει μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου και θα πρέπει και οι ξενοδόχοι στην Κύπρο να προβούν στις αντίστοιχες ενέργειες φιλοξενίας αυτών των ατόμων, μέχρι να διευθετηθεί η επιστροφή τους με άλλες αερογραμμές.

Ο κ. Λοΐζίδης πρόσθεσε επίσης ότι η οικονομική εκκρεμότητα που έχει η εταιρεία με ξενοδοχεία στην Κύπρο και αφορά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, είναι της τάξης των περίπου 50 εκατ. ευρώ. Άφησε εξάλλου ανοιχτό το ενδεχομένως το κόστος αυτό να αυξηθεί περαιτέρω μέχρι να επαναπατριστούν όλοι όσοι ταξίδεψαν στην Κύπρο με την Thomas Cook και διαμένουν σε ξενοδοχεία σε όλη την Κύπρο.

Η ιστοσελίδα των αερογραμμών έχει κλείσει και παραπέμπει στην επίσημη σελίδα του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωση που καλεί τους επιβάτες να μην πάνε στα αεροδρόμια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Υπερδιπλάσιος έως το 2040 ο αριθμός των αεροσκαφών

Στο μεταξύ, λόγω αναστολής της λειτουργίας της Thomas Cook, όλες οι πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου προς το Ηνωμένο Βασίλειο ακυρώνονται ανακοίνωσε η Hermes Airports.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, η εκπρόσωπος της εταιρείας, Μαρία Κουρούπη ανέφερε πως προς την χώρα μας εκτελούσαν πτήσεις τρεις εταιρείες που σχετίζονται με την Thomas Cook, η βρετανική Thomas Cook, η σκανδιναβική και η θυγατρική στην Γερμανία Condor Airlines. Όλες μαζί, πρόσθεσε, είχαν διαθέσει μισό εκατομμύριο θέσεις και θα μετέφεραν στην Κύπρο 450 χιλιάδες διπλής διαδρομής, ενώ θα εκτελούσαν γύρω στις 2.000 πτήσεις.

Μέχρι χθες, είχαν εκτελεστεί 1.750 πτήσεις και είχαν μεταφερθεί στην Κύπρο γύρω στις 368 χιλιάδες, ενώ ερωτηθείσα για τον αριθμό των τουριστών που είναι «εγκλωβισμένοι» στην Κύπρο λόγω της κατέρρευσης της Thomas Cook, είπε πως, βάσει του εβδομαδιαίου προγράμματος της εταιρείας, υπολογίζεται ότι αυτή την στιγμή στην χώρα μας βρίσκονται περί τις 8.000 άτομα που έφθασαν στο νησί μέσω της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως λειτουργεί 24ωρη γραμμή βοήθειας για εξυπηρέτηση των πελατών της Thomas Cook στο εξωτερικό, αλλά και των πελατών με μελλοντικές κρατήσεις. Τηλέφωνα επικοινωνίας: +0300 303 2800 για όσους καλούν από το Ηνωμένο Βασίλειο και +44 1753 330330 για όσους καλούν από άλλες χώρες του εξωτερικού.

Οι επιβάτες που επηρεάζονται, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα thomascook.caa.co.uk για περισσότερες πληροφορίες.

Οι πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου 2019, από την Thomas Cook Scandinavia, έχουν ακυρωθεί.

Προς αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας, οι επιβάτες καλούνται να αποφύγουν την προσέλευσή τους στο αεροδρόμιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Τρία εκ. ευρώ για αναβάθμιση κρουαζιερόπλοιων

Loader