Προβληματισμένοι οι CEOs στην Κύπρο

Προβληματισμένοι οι CEOs στην Κύπρο

Για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας

Προβληματισμένοι οι CEOs στην Κύπρο

Αλλαγή σκηνικού για τους CEOs των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο καθώς, σύμφωνα με τα τοπικά αποτελέσματα της 22ης Ετήσιας Παγκόσμιας Έρευνας της PwC για τους CEOs, εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.378 CEOs από 90 χώρες, η PwC Κύπρου διεξήγαγε για 8η συνεχόμενη χρονιά τοπική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 91 CEOs από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, παρατηρείται άνοδος στον αριθμό των CEOs που θεωρούν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα σημειώσει ύφεση κατά τους επόμενους 12 μήνες, με ποσοστό 20% σε σχέση με 6% το 2018. Την ίδια ώρα, παρατηρείται μείωση στον αριθμό των CEOs που εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα βελτιωθεί στο επόμενο διάστημα, με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται στο 40%, σημειώνοντας μείωση από το 52% του 2018.

Η μειωμένη αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία δεν φαίνεται όμως να επηρεάζει την άποψη τους για τις προοπτικές αύξησης των εσόδων της εταιρίας τους για τους επόμενους 12 μήνες. Συγκεκριμένα, το 83% των CEOs στην Κύπρο, είναι αισιόδοξοι για την ανάπτυξη και κερδοφορία των εταιριών τους. Τo ποσοστό αυτό μπορεί να είναι ελαφρώς μειωμένο σε σύγκριση με το 2018 (85%) όμως και πάλι σκιαγραφεί μια θετική εικόνα για το μέλλον των επιχειρήσεων. Σημαντικό εύρημα της φετινής έρευνας είναι το γεγονός πως οι προβλέψεις των επιχειρηματικών ηγετών αποδεικνύονται αρκετά ακριβείς καθώς, φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της αλλαγής στα επίπεδα αισιοδοξίας ως προς τις προοπτικές αύξησης των εσόδων του οργανισμού τους κατά τον επόμενο χρόνο, με την πραγματική οικονομική ανάπτυξη όπως καθορίζεται μέσα από το ΑΕΠ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα υπάρχει έντονη ανησυχία ανάμεσα στους CEOs στην Κύπρο για ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών απειλών. Κυριαρχεί η γεωπολιτική αβεβαιότητα με 36%, το μέλλον της ευρωζώνης με 31% και η αβέβαιη οικονομική ανάπτυξη με 29%. Σε επίπεδο επιχειρηματικών απειλών, οι CEOs ανησυχούν για τις κυβερνοαπειλές με 35%, το ρυθμό μεταβολής της τεχνολογίας με 32% και το ευμετάβλητο ενεργειακό κόστος με 25%.

Η τεχνολογία πρωταγωνιστεί για ακόμη μια φορά, αφήνοντας το δικό της στίγμα. Σύμφωνα με την έρευνα, αναδεικνύεται η μεγάλη σημασία των δεδομένων (data) για τη λήψη αποφάσεων οι οποίες αφορούν στην μακροπρόθεσμη επιτυχία και ευημερία των επιχειρήσεων. Εντοπίζονται ωστόσο κενά στην επάρκεια των δεδομένων που έχουν στη διάθεση τους οι CEOs, κυρίως λόγω της έλλειψης κοινής χρήσης τους καθώς και της έλλειψης ταλέντου με αναλυτικές δεξιότητες. Επιπλέον, οι επιχειρηματικοί ηγέτες εκτιμούν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει σημαντικά τον τρόπο διεξαγωγής των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους στα επόμενα 5 έτη. Λίγες όμως επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν δράσει σε αυτόν τον τομέα με μόνο 16% να δηλώνουν ότι έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019, ο Συνέταιρος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στην PwC Κύπρου κ. Φίλιππος Σώσειλος. Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν o Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου κ. Ευγένιος Ευγενίου, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της CYTA κ. Ανδρέας Νεοκλέους, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Tototheo Maritime κ. Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ομίλου C.A. Papaellinas κ. Χρήστος Παπαέλληνας.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της τοπικής έρευνας, ο κ. Ευγενίου, ανέφερε ότι «Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους CEOs στην Κύπρο είναι το χάσμα που υπάρχει στη διαθεσιμότητα και στην ανάλυση των δεδομένων, η έλλειψη των απαραίτητων δεξιοτήτων στον τομέα της τεχνολογίας, η επιτακτική ανάγκη για κατάρτιση σχεδίων δράσης που αφορούν την ψηφιακή μεταμόρφωση των επιχειρήσεων, η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και η κυβερνοασφάλεια. Οι προκλήσεις φέρουν ευκαιρίες και παράλληλα απαιτούν δράση. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η έρευνα της PwC, αποτελεί πλούσια πηγή πληροφόρησης και χρήσιμο εργαλείο για το σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά την ανάπτυξη των επιχειρήσεων», κατέληξε ο κ. Ευγενίου.

Loader