Τι γίνεται με την πυρασφάλεια των ψηλών κτιρίων της Κύπρου

Τι γίνεται με την πυρασφάλεια των ψηλών κτιρίων της Κύπρου

Μπορεί να ανταποκριθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε περίπτωση φωτιάς;

Τι γίνεται με την πυρασφάλεια των ψηλών κτιρίων της Κύπρου

Της Αριάνας Χαριλάου

Οι προβληματισμοί και τα ερωτήματα αυτά είναι καίριας σημασίας, αφού στην χώρα τα υψηλά κτίρια ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο, ειδικότερα στην πόλη της Λεμεσού, η οποία θα αρχίσει σε λίγο διάστημα να μετρά πάνω από 15. Αρκετοί ντόπιοι ωστόσο έδειξαν την δυσφορία τους, ενώ πολλοί ανησυχούν ότι σε περίπτωση που ένας πύργος πάρει φωτιά, θα είναι δύσκολο η Πυροσβεστική Υπηρεσία να ανταποκριθεί για την κατάσβεσή της.

Για να λυθούν όλες αυτές οι απορίες, το Impossible Works επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, ο οποίος κληθείς να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, σημείωσε πως υπάρχει η ετοιμότητα που χρειάζεται από πλευράς Πυροσβεστικής για την κατάσβεση τυχόν πυρκαγιάς.

Μέτρα ενεργητικής και παθητικής δομικής πυροπροστασίας

Σύμφωνα με τον ίδιο, λαμβάνονται όλα τα πρότυπα ανέγερσης των κτιρίων με τα μέτρα ενεργητικής και παθητικής δομικής πυροπροστασίας. Αυτά τα μέτρα αφορούν το εμβαδό, το ύψος και τη χρήση του κτιρίου.

Όπως εξήγησε, στα κτίρια που είναι πέραν των 28 μέτρων σε ύψος, τα μέτρα αφορούν, για παράδειγμα, διπλά κλιμακοστάσια, κάποιες φορές μπορεί να είναι και κλιμακοστάσια υπό συνεχή εσωτερική για να μην αφήνουν τους καπνούς να εισέρχονται πυροκουρτίνες, τυλίχτηκες νερού υπό συνεχή πίεση, αυτόνομα συστήματα πυρόσβεσης με επάρκεια νερού που βρίσκονται πάνω στο κτίριο, , συστήματα πυρανίχνευσης, διαμερισματοποίηση των χώρων, κατάλληλα υλικά με ανθεκτικότητα στην πυρκαγιά, ειδικούς χώρους που να εξασφαλίζεται η διαφυγή των ενοίκων, ανελκυστήρες πυρόσβεσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους πυροσβέστες αλλά και από το προσωπικό και λειτουργούν αυτόνομα, ενώ παράλληλα είναι κατασκευασμένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην εμπλακούν στην πυρκαγιά, ούτε να κατακλύζονται από καπνούς εσωτερικά.

«Λαμβάνονται όλα αυτά τα μέτρα ενεργητικής και παθητικής δομικής πυροπροστασίας, ώστε να εξασφαλίζεται και η στατική επάρκεια του κτιρίου αλλά και πρωτίστως τα μέσα διαφυγής όπως για παράδειγμα οι κατολισθήρες νερού. Όλα αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα στο να εξασφαλίσουν να μην ξεκινήσει εύκολα μια πυρκαγιά και εάν ξεκινήσει να μπορεί να κατασβηστεί στο αρχικό στάδιο, ενώ ταυτόχρονα να εξασφαλίζεται ότι και οι ένοικοι του κτιρίου θα μπορούν να διαφύγουν με ασφάλεια», ανάφερε.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ως συμβουλευτική Αρχή

Κληθείς να αναφέρει εάν εξασφαλίζονται τα πρότυπα πυροπροστασίας των ψηλών κτιρίων, ο κ. Κεττής σημείωσε πως όταν πρόκειται να κατασκευαστεί ένα κτίριο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία λειτουργεί ως συμβουλευτική Αρχή, μετά από αίτημα της Τοπικής Αρχής.

«Η Τοπική Αρχή έχει την εξουσία να εκδόσει την άδεια οικοδομής ενός κτιρίου και τα σχέδια έρχονται σε εμάς για να βάλουμε όλους αυτούς τους όρους στη βάση του ύψους, του εμβαδού και της χρήσης ενός κτιρίου», είπε, προσθέτοντας πως όταν αποπερατωθεί το κτίριο η Τοπική Αρχή εάν επιθυμεί θα μας συμβουλευτεί για τον έλεγχο των σχεδίων.

Εξωτερική κλίμακα 60 μέτρων

Επιπρόσθετα, τόνισε πως από πλευράς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υπάρχει επάρκεια σε εξοπλισμό για να αντιμετωπιστεί μια τέτοιου είδους περίπτωση, ενώ την ίδια ώρα η Πυροσβεστική βρίσκεται στη διαδικασία καταχώρησης προσφοριοδότησης, βάση των προτύπων, για να αγοραστεί τον επόμενο χρόνο μια κλίμακα εξωτερική, η οποία να φτάνει τα 60 μέτρα και όπου χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί.

Ερωτηθείς εάν η Κύπρος ακολουθεί τα πρότυπα του εξωτερικού, ο κ. Κεττής ανέφερε πως καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει κλίμακα που να ξεπερνά τα 100 με 120 μέτρα. «Στο εξωτερικό δουλεύουν με βάση αυτές τις πρόνοιες επίσης», είπε.

Το πρώτιστο, τόνισε ο κ. Κεττής, είναι να ακολουθούνται τα πρότυπα των κτιρίων με τα μέτρα ενεργητικής και παθητικής δομικής πυροπροστασίας, ενώ παράλληλα σημείωσε πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει την αυτονομία εξοπλισμού για να εισέλθει σε αυτούς τους χώρους και να κατασβήσει τυχόν πυρκαγιά με τα δικά της μέσα πυρόσβεσης αλλά και με τα μέσα που διαθέτει το κτίριο.

Loader