Σε ρυθμούς ηλεκτρονικής διακυβέρνησης η Βουλή

Σε ρυθμούς ηλεκτρονικής διακυβέρνησης η Βουλή

Σε ρυθμούς ηλεκτρονικής διακυβέρνησης η Βουλή

Σε ρυθμούς ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κινείται πλέον η Βουλή των Αντιπροσώπων με τον Πρόεδρο της Δημήτρη Συλλούρη να δηλώνει ότι στόχος είναι ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, χαρτιού και χρόνου, η διαφάνεια, η προσβασιμότητα και η συμμετοχή και του κοινού.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα σε σχέση με την 56η έδρα αρκούμενος να δηλώσει «θα δούμε».

Ο κ. Συλλούρης ο οποίος μιλούσε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για την παρουσίαση για την εφαρμογή των νέων συστημάτων, πλαισιωμένος από τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες Τμημάτων της Βουλής και τους συνεργάτες του, είπε «θέλω να πιστεύω ότι μπήκαμε όλοι σ’ αυτή την νοοτροπία και είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή της κουλτούρας». Αν δεν μπούμε στην εποχή της καινούριας για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα «πηγαίνουμε με πολύ αργούς και λανθασμένους ρυθμούς», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής ένας από τους βασικότερους άξονες των μεταρρυθμίσεων που θα προωθηθούν στη Βουλή «είναι η επέκταση, βελτίωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης». Όπως ξέρετε, πρόσθεσε, έχουμε ανεξαρτητοποιήσει τον κόμβο της Βουλής από το ΤΥΠ, έχουμε εισάγει την ηλεκτρονική ψηφοφορία, ταχύτητες από 6Kbps σε 600Kbps στο διαδίκτυο ενώ από την 1η εβδομάδα Ιουνίου θα είναι διαθέσιμο για χρήση και σύστημα τηλεδιάσκεψης με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Αναφερόμενος στο σύστημα αυτοματοποίησης γραφείου e-OASIS ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι έχει δυο βασικούς άξονες, τη διατήρηση του αρχείου της Βουλής σε ψηφιακή μορφή και την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων με στόχο την ταχύτητα στη διεκπεραίωση εργασιών και την αποτελεσματική μείωση της χρήσης χαρτιού».

«Είναι απόφασή μας η πλήρης χρήση των ηλεκτρονικών εργαλείων και αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων ώστε να έχουμε ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, χαρτιού και χρόνου, διαφάνεια και προσβασιμότητα και συμμετοχή, στο τέλος της ημέρας ελπίζω, του κοινού», σημείωσε ο κ. Συλλούρης.

Ο ίδιος συμμετείχε σε σειρά σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκε για Βουλευτές και συνεργάτες πρόσφατα. «Χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας. Εκπαίδευση για να μπορέσουμε πράγματι να υλοποιήσουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση», είπε, προσθέτοντας ότι δεν είναι αρκετά μόνο τα προγράμματα και τα μηχανήματα.

Το σύστημα λειτούργησε σε δοκιμαστική βάση και από την Δευτέρα 14 Μαΐου τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή, είπε.

«Πέραν από την εκπεφρασμένη πρόθεσή μας για αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών με στόχο την ευκολότερη, γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή των εργασιών, άμεσος και ουσιαστικός στόχος είναι και η μείωση της χρήσης χαρτιού που εκτός από σημαντικός οικολογικός είναι και σημαντικός οικονομικός στόχος», σημείωσε.

Για το η-Συνεργασία, συμπληρωματικό πρόγραμμα, ανέφερε ότι «είναι προσβάσιμο από οποιονδήποτε εντός ή εκτός Βουλής και στο οποίο μεταξύ άλλων χρήσιμων λειτουργειών, αναρτάται όλο το τρέχον υλικό που αφορά τις συνεδρίες της ολομέλειας και των κοινοβουλευτικών επιτροπών, την κατάθεση και όλο το υλικό που κατ’ αντιστοιχία περιλαμβάνει ο χάρτινος φάκελος».

Σε ερώτηση για την πρόσβαση το κοινού εξήγησε ότι το πρόγραμμα e-Oasis είναι καθαρά εσωτερικό και το η-Συνεργασία λειτουργεί με κωδικό, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείει να δοθεί πρόσβαση στο μέλλον σε αριθμό ατόμων.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, στην ιστοσελίδα θα καταχωρείται όλο το υλικό «και θα είναι προσβάσιμο στον κάθε ένα».

«Όταν μιλούμε για προσβασιμότητα και διαφάνεια δεν είναι διαφάνεια για χάριν της διαφάνειας», είπε, σημειώνοντας ότι «δεν θέλω απλά ένα νομοσχέδιο να το γνωρίζει από την πρώτη μέρα που κατατίθεται στη Βουλή ο πολίτης, ο δημοσιογράφος, ο ενδιαφερόμενος, αλλά να έχει τη δυνατότητα να στείλει εισηγήσεις, απόψεις, παρατηρήσεις κ.α.»

Απάντησε καταφατικά σε ερώτηση αν μέσω του E-oasis θα υπάρχει συνεργασία με την Κυβέρνηση. Αυτό που χρειάζεται είναι να πειστούμε να συνεργαζόμαστε και να καταδείξουμε ότι αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν έχει γίνει κάποια μελέτη για την εξοικονόμηση που θα γίνει ο κ. Συλλούρης είπε ότι «ξέρουμε πόσο χαρτί πληρώναμε και πόσο πληρώνουμε και πόσο θέλουμε να πληρώνουμε στο τέλος, κοντά στο μηδέν». Εξέφρασε την ευχή μετά από δύο χρόνια το χαρτί στη Βουλή να είναι λιγότερο από 10% από ό,τι ήταν πριν τρία χρόνια.

Σε παρέμβασή του ο Αντρέας Χειμωνίδης, ανώτερος λειτουργός επικοινωνίας στη Βουλή, ενημέρωσε ότι είχε γίνει παλιότερα μια έρευνα, προσθέτοντας ότι δαπανείται ένα τεράστιο ποσό για μελάνια, χαρτιά επισκευές μηχανημάτων και εργατοώρες.

Loader