Ζέτα: Όλοι πρέπει να έχουν ευκαιρία εργοδότησης και καλύτερης εργασίας

Ζέτα: Όλοι πρέπει να έχουν ευκαιρία εργοδότησης και καλύτερης εργασίας

Ζέτα: Όλοι πρέπει να έχουν ευκαιρία εργοδότησης και καλύτερης εργασίας

Με τις προσπάθειες όλων, μέσω του κοινωνικού διαλόγου, μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι, τόσο για τη συνεχή μείωση της ανεργίας, αλλά και της παροχής όλων των ευκαιριών, έτσι ώστε όλοι να έχουν και την ευκαιρία εργοδότησης αλλά και μιας καλύτερης εργασίας, ανέφερε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Η κ.Αιμιλιανίδου χαιρέτησε χθες το απόγευμα ευρωπαϊκό συνέδριο που οργάνωσε η ΔΕΟΚ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προβλημάτων Εργαζομένων ΕΖΑ, με θέμα "50+ εργαζόμενοι – πράσινη, ψηφιακή και ρομποτική αγορά εργασίας και τάσεις της οικονομίας και νέες τεχνολογίες: προκλήσεις για νέες γνώσεις και δεξιότητες μέσω της επαγγελματικής κατάρτισης και της επανεκπαίδευσης και ο ρόλος των συνδικάτων".

Όπως ανέφερε η Υπουργός Εργασίας, έχει διαπιστωθεί πως, όσοι είναι άνεργοι άνω των 50 ετών, πολύ δύσκολα μπορούν να βρουν θέση εργασίας, είτε γιατί δεν χρειάζεται πλέον ανθρώπινο δυναμικό γι αυτές τις θέσεις εργασίας, είτε γιατί οι εργοδότες δεν εμπιστεύονται πρόσωπα μεγαλύτερης ηλικίας, γιατί πιστεύουν ότι δεν έχουν τις δεξιότητες πια και δεν μπορούν να προσφέρουν πλέον, "νοοτροπία με την οποία διαφωνούμε πλήρως".

Προς αντιμετώπιση του θέματος, συνέχισε, το Υπουργείο, υλοποιεί μέσα από τα ευρωπαϊκά κοινωνικά ταμείο, σχέδια για εργοδότηση ατόμων άνω των 50 ετών " τα οποία ουσιαστικά αφορούν την επιδότηση του μισθολογικού κόστους μιας εργοδότησης σε ποσοστό πέραν του 70%" και τόνισε πως τα σχέδια αυτά έχουν τεράστια επιτυχία, αφού προσλήφθηκαν πολλοί άνεργοι άνω των 50 ετών.

"Συνεχίζουμε αυτά τα σχέδια και θα τα συνεχίσουμε γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν ευκαιρίες εργοδότησης σε όλο τον πληθυσμό και σε όλα τα πρόσωπα τα οποία επιθυμούν να εργαστούν", συμπλήρωσε.

Είπε, ακόμη, πως τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης οφείλουν να προσαρμόζονται έγκαιρα ώστε να παρέχουν τις αναγκαίες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που θα βοηθήσουν όλα τα πρόσωπα να εισέλθουν ομαλά στην αγορά εργασίας, ενώ υπέδειξε πως "είναι αντιληπτό ότι οι γνώσεις και οι δεξιότητες που αποκτούνται μέσα από την εκπαίδευση δεν είναι από μόνες τους αρκετές για ολόκληρο τον εργασιακό βίο των προσώπων που εργάζονται".

Ως Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πρόσθεσε, "αναγνωρίζουμε την πρόκληση και θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη προστασίας της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας", ενώ εξέφρασε τη θέση πως, κλειδί στον στόχο αυτό είναι η καλλιέργεια συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης και η επένδυση σε νέες και καινοτόμες δραστηριότητες, μέσω των οποίων θα δημιουργούνται νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, που θα είναι σε θέση να αντικαθιστούν αυτές που καταργούνται.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την κ.Αιμιλιανίδου, πάρα πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η επένδυσή στο ανθρώπινο κεφάλαιο, μέσω της παροχής συνεχούς και στοχευμένης επαγγελματικής εκπαίδευσης των εργαζομένων "οι οποίοι είναι αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αυτοί οι οποίοι πραγματικά έχουν τα προβλήματα και έχουν να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητα τους αυτά τα φαινόμενα".

Σημαντικό εξάλλου, τόνισε, είναι να αλλάξει και η κουλτούρα στην αγορά εργασίας, η οποία πρέπει να εμπλουτιστεί έτσι ώστε τα συστατικά της στοιχεία, οι εργαζόμενοι, να είναι έτοιμοι για συνεχείς και δυναμικές αλλαγές, αντί της στατικής και εφ’ όρου ζωής απασχόλησης στο ίδιο επάγγελμα χωρίς αλλαγή στα καθήκοντά τους.

Διαμήνυσε δε πως "πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να προχωρούμε ανάλογα με τις ανάγκες, έτσι ώστε να αποκτούμε νέες δεξιότητες και να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις νέες ανάγκες της αγοράς εργασίας" και πως η προσαρμογή των ατόμων στις νέες απαιτήσεις πρέπει να γίνεται στο χώρο εργασίας, μέσα από την παροχή και προώθηση δραστηριοτήτων δια βίου μάθησης.

" Έχουμε όλοι σημαντική ευθύνη, οι επιχειρήσεις, οι αρμόδιοι φορείς, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών, καθώς και τα ίδια τα άτομα να αναβαθμίζουν συνεχώς τις γνώσεις και δεξιότητές τους, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικά στην αγορά εργασίας και κατά συνέπεια να συνεχίσουν να απασχολούνται", συμπλήρωσε.

Στο χαιρετισμό της, η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι το Υπουργείο της εφαρμόζει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για την επαγγελματική κατάρτιση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της Κύπρου, παρέχοντας σε απασχολούμενους και ανέργους τη δυνατότητα απόκτησης νέων ή αναβάθμισης υφιστάμενων γνώσεων και δεξιοτήτων, αλλά και εξέτασης και πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων τους.

Αναφορικά με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, είπε πως προωθείται η απόκτηση των βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων ώστε τα άτομα αυτά, εργοδοτούμενοι και άνεργοι, να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων αλλά και της οικονομίας και κοινωνίας στη ψηφιακή εποχή.

Έμφαση, πρόσθεσε, δίνεται επίσης σε δράσεις για ένταξη/επανένταξη στην απασχόληση των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι είναι συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με την απόκτηση των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων σε σχέση με τις ανάγκες συγκεκριμένης θέσης εργασίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, και ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου, ο οποίος είπε πως, καθώς διαμορφώνεται ένα νέο εργασιακό περιβάλλον, η μεγάλη πρόκληση για τα συνδικάτα είναι να πετύχουν ρυθμίσεις που να εγγυούνται την ομαλή μετάβαση εργαζομένων μεγάλης ηλικίας στα νέα επαγγέλματα.

"Η καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων και η ανάπτυξη προγραμμάτων δια βίου μάθησης πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα και στρατηγικό στόχο", ανέφερε και πρόσθεσε πως η ψηφιακή οικονομία είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε διαθρωτική ανεργία αλλά και σε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, με τις προηγμένες χώρες στην ψηφιακή και ρομποτική τεχνολογία να αποκτούν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, από αυτές που υστερούν και αδυνατούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Μεγαλύτερες δυσκολίες, συνέχισε, θα αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι σε παραδοσιακές παραγωγικές διαδικασίες και επαγγέλματα, και για το λόγο αυτό, "οι κυβερνήσεις, τα συνδικάτα και οι εργοδότες, οφείλουν να σχεδιάσουν τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία η μετάβαση στο νέο αναπτυξιακό περιβάλλον θα είναι ομαλή, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση".

Των χαιρετισμών ακολούθησε συζήτηση με τους σύνεδρους, που προέρχονται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Το Συνέδριο, που άρχισε χθες, θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Loader