Τα πρωθυπουργικά ζεύγη Λουξεμβούργου και Σερβίας, γράφουν ιστορία

Τα πρωθυπουργικά ζεύγη Λουξεμβούργου και Σερβίας, γράφουν ιστορία

Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου με τον σύζυγό του και η Πρωθυπουργός της Σερβίας με τη σύζυγό της

Τα πρωθυπουργικά ζεύγη Λουξεμβούργου και Σερβίας, γράφουν ιστορία

Ενας νεαρός βρετανός δημοσιογράφος ονόματι Benjamin Butterworth δημοσίευσε στο Twitter μία φωτογραφία, την οποία συνόδεψε με την εξής λεζάντα: «Αυτή η φωτογραφία, που δείχνει συνηθισμένη, είναι μία ιστορική πρωτιά: ο ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και ο σύζυγός του, συναντήθηκαν με τη λεσβία πρωθυπουργό της Σερβίας και τη σύντροφό της. Η πρόοδος συχνά φαίνεται υπερβολικά αργή. Αλλά είναι πραγματικότητα, και αξίζει να γιορταστεί».

(embed:https://twitter.com/benjaminbutter/status/1171394021199155202/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1171394021199155202&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protagon.gr%2Fepikairotita%2Fi-fwtografia-pou-itan-adianoiti-prin-apo-liga-xronia-44341908181)

Η Ana Brnabić, η σέρβα πρωθυπουργός, πήγε επισήμως στο Λουξεμβούργο την περασμένη Δευτέρα για επαφές με τον ομόλογό της, Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Xavier Bettel, κατόπιν προσκλήσεώς του. Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας αλλά και τις προοπτικές ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο βρήκαν τον χρόνο και για περισσότερο προσωπικές επαφές.

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φωτογραφία ανάμεσα σε δύο ζευγάρια ομοφυλοφίλων, είναι όμως η πρώτη φωτογραφία δύο πρωθυπουργικών ζευγαριών ομοφυλοφίλων και αυτό είναι ένα ιστορικό και φερέλπιδο γεγονός.

Οπωσδήποτε κάτι δεν είναι συνηθισμένο: όχι να φωτογραφίζονται μαζί ομοφυλόφιλοι, ίσως ούτε να φωτογραφίζονται μαζί ομοφυλόφιλοι πρωθυπουργοί.

Ο Xavier Bettel έγινε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου το 2013 και παντρεύτηκε τον αρχιτέκτονα Gauthier Destenay το 2015 – ο γάμος τους έγινε σε ένα ξενοδοχείο του Λουξεμβούργου από τη δήμαρχο της πόλης.

Η Ana Brnabić ανέλαβε καθήκοντα στο Βελιγράδι το 2017 και από την πρώτη στιγμή είπε ότι επιθυμεί να κριθεί με βάση το έργο της, την αξιοπιστία της και τον επαγγελματισμό της και όχι να χαρακτηριστεί «η ομοφυλόφιλη πρωθυπουργός της Σερβίας».

Αυτή η δήλωσή της ερμηνεύτηκε από τη «LGBT+ κοινότητα» ως ένδειξη ότι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων δεν έχουν προχωρήσει όσο θα έπερεπε στη Σερβία. Η ίδια πάντως παρακολούθησε τις εκδηλώσεις «Pride» που έλαβαν χώρα στη σερβική πρωτεύουσα το 2017. Η σύντροφός της ονομάζεται Milica Đurđić και είναι ιατρός.

Loader