Αν έχεις παιδί, η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ για να σε βοηθήσει!

Αν έχεις παιδί, η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ για να σε βοηθήσει!

Αν έχεις παιδί, η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ για να σε βοηθήσει!

Οι υψηλές συχνότητες υποδεικνύουν τον πόνο, ενώ οι χαμηλές την πείνα. Αλλά σίγουρα δεν είναι εύκολο για τους νέους γονείς να καταλάβουν τα μηνύματα που το μωρό τους προσπαθεί να τους μεταδώσει κλαίγοντας. Το ότι το κλάμα των μωρών διαφοροποιείται ανάλογα με το πώς αισθάνονται είναι γνωστό, αλλά η ερμηνεία και η κατανόησή του απαιτούν χρόνο και υπομονή. Πλέον, όμως, αναφέρει η Corriere della Sera, στις απόπειρες εκατοντάδων εκατομμυρίων γονιών να το «μεταφράσουν» συμμετέχουν και οι ειδικοί στην τεχνητή νοημοσύνη. Ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες (UCLA, αναζητώντας τρόπους να απλοποιήσουν την επικοινωνία μεταξύ νεογέννητων μωρών και ενήλικων γονιών, δημιούργησαν το (link, μια εφαρμογή που ακούει το κλάμα και, χάρη σε έναν αλγόριθμο, το συγκρίνει με 2.000 ήχους μιας ειδικής βάσης δεδομένων και το αποκωδικοποιεί, εξηγώντας στους γονείς γιατί κλαίει το βλαστάρι τους.

Θεμελιώδης για την ανάπτυξη της εφαρμογής υπήρξε η προσωπική εμπειρία της Αριάνας Αντερσον, καθηγήτριας στο ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς του UCLA αλλά και μητέρας που μεγάλωσε τέσσερα παιδιά. «Ως επιστήμονας, μεταμορφώνω αυτό που βλέπω και ακούω σε δεδομένα. Ως μητέρα, είμαι σε θέση να διακρίνω τις διαφορές στο κλάμα των παιδιών μου» εξήγησε η ίδια. Αποκαλύπτοντας πως την ιδέα για το ChatterBaby της την έδωσε ο σύζυγός της ένα βράδυ που ένα από τα μωρά τους δεν σταματούσε να κλαίει. «Εκείνος ήταν ταραγμένος, ήθελε να πάει να την ελέγξει, και δεν καταλάβαινε πώς μπορούσα να είμαι τόσο ήρεμη». Και έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει έναν αλγόριθμο, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη όλα όσα είχε μάθει μέσα σε έξι χρόνια, ακούγοντας το κλάμα τριών βρεφών.

Αρχικά η εφαρμογή προοριζόταν αποκλειστικά για κωφούς γονείς. Πριν από τρεις εβδομάδες, όμως, κυκλοφόρησε και μια δεύτερη εφαρμογή, κατάλληλη για όλους. Αλλά στόχος των ερευνητών δεν είναι μόνον να συνδράμουν τους γονείς. «Οταν κάποιος κατεβάζει την εφαρμογή, αναφέρουμε πως όλα τα στοιχεία που θα συλλεγούν θα χρησιμοποιηθούν στα εργαστήριά μας» σημείωσε η αμερικανίδα επιστήμονας, η οποία εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη ενός συστήματος εντοπισμού συγκεκριμένων ανωμαλιών στο κλάμα των μωρών για τη διάγνωση ασθενειών όπως ο αυτισμός.

Loader