Βρετανία: Eφιάλτης για τις επιχειρήσεις το Brexit

Βρετανία: Eφιάλτης για τις επιχειρήσεις το Brexit

Με 438 ψήφους υπέρ η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου

Βρετανία: Eφιάλτης για τις επιχειρήσεις το Brexit

Στο μεταξύ Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson κατάφερε το κοινοβούλιο να συμφωνήσει στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τις οποίες ζητούσε εδώ και πολλές εβδομάδες για να αρθεί το αδιέξοδο του Brexit. Με ψήφους 438 υπέρ η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, όπως ζητούσε ο πρωθυπουργός.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η ολοκλήρωση του Brexit – ακόμη και αν έφερνε εμπορικούς δασμούς με το μεγαλύτερη εμπορικό εταίρο της Βρετανίας, την ΕΕ – θα έδινε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να καθορίσουν τη στρατηγική τους για το μέλλον, με βάση κάποια δεδομένα.

Αυτό θα ενθάρρυνε τους Διευθύνοντες Συμβούλους να ξοδέψουν χρήματα για την αγορά εξοπλισμού, την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και την επέκταση των δραστηριοτήτων – κινήσεις που έχουν παγώσει εξ αιτίας της αβεβαιότητας για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως, ο Boris Johnson έβαλε στον πάγο τη συμφωνία του ρίχνοντας και πάλι στο σκοτάδι τις βρετανικές επιχειρήσεις, που αγωνιούν να μάθουν τους όρους για το εμπόριο που θα ισχύσουν μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τους κανόνες εμπορίου με τον υπόλοιπο κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Νέα αναβολή για το Brexit

Την ώρα που κανείς δε γνωρίζει ποιο θα είναι το πολιτικό τοπίο στη Βρετανία, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων γνωρίζουν με σιγουριά ένα πράγμα: ότι η αβεβαιότητα παρατείνεται τουλάχιστον για ακόμα ένα τρίμηνο, γεγονός που θα προκαλέσει περαιτέρω ζημίες.

Τα τρία και πλέον χρόνια αβεβαιότητας έχουν ήδη επηρεάσει τη χώρα. Η αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων υποχώρησε κατά τα πέντε από τα έξι προηγούμενα τρίμηνα, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αβεβαιότητα του Brexit έχει οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων κατά 11% και της παραγωγικότητας κατά 5% από τον Ιούνιο του 2016 όταν έγινε το δημοψήφισμα για το Brexit.

Ισχυρό πλήγμα έχει δεχτεί ο μεταποιητικός τομέας, ενώ οι επενδύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία υποχώρησαν κατά 70% στις μόλις 90 εκατομμύρια στερλίνες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ενώ οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κάνει πίσω στα σχέδιά τους για επέκταση στη χώρα.

Η Honda σκοπεύει να κλείσει ένα τεράστιο εργοστάσιο στην Αγγλία με 3.500 εργαζομένους, η Nissan πάγωσε τα σχέδια για την κατασκευή του νέου X-Trail SUV στο εργοστάσιο της στο Σάδερλαντ, ενώ και η γαλλική PSA προειδοποίησε ότι η συνέχιση της παραγωγής κάποιων μοντέλων της θα εξαρτηθεί από την πορεία του Brexit.

Και μέσα σε όλα αυτά, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαχειριστούν και άλλα χρόνια αβεβαιότητας δεδομένου ότι ακόμα και αν ολοκληρωθεί σύντομα το Brexit, οι όροι της μελλοντικής σχέσης Λονδίνου – Βρυξελλών μένει να συμφωνηθούν.

Εκλογές στη σκιά του Brexit

Οι εκλογές αυτές, αναγκαίες για να ανακτήσουν οι Συντηρητικοί την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, θεωρείται ωστόσο ότι θα είναι για τον πρωθυπουργό μια δύσκολη εξίσωση, με πολλούς αγνώστους.

Σε περίπτωση που πετύχει ευρεία νίκη, ο Boris Johnson θα έχει τα χέρια ελεύθερα για να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, σε αυτό το ιδιαίτερα ασταθές πολιτικό πλαίσιο, η αντιπολίτευση θα μπορούσε να ενωθεί για να εκτροχιάσει τη στρατηγική του, ή ακόμη και να αμφισβητήσει το Brexit.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: ΔΝΤ

Loader