Πως να αντιληφθείς ότι μάλλον είσαι θύμα εκφοβισμού στη δουλειά

Πως να αντιληφθείς ότι μάλλον είσαι θύμα εκφοβισμού στη δουλειά

Ο εκφοβισμός (bullying) είναι ένας όρος που έχει συνδεθεί στενά με το σχολικό περιβάλλον, όμως δεν τον συναντάμε μόνο εκεί

Πως να αντιληφθείς ότι μάλλον είσαι θύμα εκφοβισμού στη δουλειά

Σίγουρα δεν είναι καθόλου απλό το να συναντιούνται και συνεργάζονται επί καθημερινής βάσεως, διαφορετικές προσωπικότητες. είναι, όμως, καθοριστικής σημασίας για την αρμονική συνύπαρξή τους ο σεβασμός, το ήθος, η αξιοπρέπεια. Οταν τα τρία τελευταία απουσιάζουν, τότε το εργασιακό περιβάλλον μετατρέπεται σε χώρο άσκησης της υπομονής.

Ο εκφοβισμός (bullying) είναι ένας όρος που έχει συνδεθεί στενά με το σχολικό περιβάλλον: όμως, δεν τον συναντάμε μόνο εκεί, αλλά σε κάθε περιβάλλον με ομάδες (διαφορετικών) ανθρώπων. Πολύ συχνά, πίσω από πόρτες και σε διαδρόμους γραφείων.

Αρθρο που διαβάσαμε στο Forbes αναφέρει τα σημάδια που δείχνουν ότι έχεις πέσει θύμα εκφοβισμού στο εργασιακό σου περιβάλλον.

Tα σήμαδια που περιγράφουν μια εργασιακή καθημερινότητα βγαλμένη από την κόλαση...

  1. Οταν και μόνο η σκέψη ότι πρέπει να εργαστείς με συγκεκριμένους ανθρώπους σε «αρρωσταίνει»: όταν και μόνο η εικόνα του εργασιακού σου περιβάλλοντος σού προκαλεί ανεξέλεγκτο άγχος, αγωνία και απόγνωση σημαίνει ότι βρίσκεσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον στο οποίο διαδραματίζονται βάναυσες για τον ψυχισμό σου καταστάσεις.

  2. Οι κινήσεις σου υπόκεινται συνεχώς σε αυστηρή κριτική και δηκτικό σχολιασμό -από τον διευθυντή σου ή τους συναδέλφους σου: Αν νιώθεις ότι ό,τι κι αν κάνεις θα αξιολογηθεί αρνητικά, τότε η ψυχική βία που σου ασκείται είναι λογικό να μην σε αφήνει να είσαι παραγωγική και να απορροφά όλη σου την ενέργεια.

  3. Ακούς συνεχώς φωνές, προσβολές, υποτιμητικά σχόλια: Αν αυτή η κατάσταση περιγράφει κομμάτι της εργασιακής σου καθημερινότητας, τότε, εδώ μιλάμε ξεκάθαρα για bullying.

  1. Σου υπενθυμίζουν διαρκώς -και σε ανύποπτο χρόνο- λάθη που μπορεί να έκανες στο παρελθόν -Απλά για να σε φέρουν σε δύσκολη θέση και να ρίξουν το ηθικό σου: Μια τακτική που αναπόφευκτα προκαλεί φόβο και ανασφάλεια στον εργαζόμενο, εμποδίζοντάς τον από το να παίρνει πρωτοβουλίες.

  2. Κουτσομπολιό, ψέματα, λόγια που ανακατεύονται από συναδέλφους: Ενας από τους τοπ λόγους που καθιστούν ένα εργασιακό περιβάλλον τοξικό και βλαβερό για την ψυχική υγεία ενός εργαζόμενου που απλά θέλει να κάνει την δουλειά του και να φεύγει.

  3. Αποκλεισμός: Οπως διαβάζουμε στο άρθρο του Forbes, ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο αποκλεισμός ενός εργαζόμενου από ομαδικές δραστηριότητες -όπως meetings, συναντήσεις, γεύματα- μπορεί να προκαλέσει πόνο αντίστοιχο με τον πόνο που μπορεί να προκαλέσει η λεκτική κακοποίηση.

  4. Οταν η δουλειά σου παρουσιάζεται ως δουλειά κάποιου άλλου: Εχεις αφιερώσει ατέλειωτες ώρες στην διεπεραίωση ενός project, έχεις κουραστεί, έχεις πιεστεί να παράξεις έργο. Ωσπου κάποιος συνάδελφός σου ή ακόμα και ο διευθυντής σου, παρουσιάζει την δουλειά σου ως δική του. Αλλη μια τακτική που δείχνει ότι βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον που πλήττει την αξιοπρέπειά σου.

  5. Εξωπραγματικές απαιτήσεις: Δουλειά που σου ανατίθεται την τελευταία στιγμή, τηλέφωνα που χτυπούν μανιωδώς μετά το πέρας του ωραρίου σου, ξαφνικές αλλαγές στο πρόγραμμά σου, δυσβάσταχτος όγκος εργασίας. Σημάδια ότι ο ανώτερός σου δεν σέβεται τόσο την προσωπικότητά σου.

Loader