Β.Κορέα: Πειραματίζονται με drone και 3D γραφικά στις ειδήσεις

Β.Κορέα: Πειραματίζονται με drone και 3D γραφικά στις ειδήσεις

Η αφορμή πίσω από τις αλλαγές, είναι η διείσδυση της δυτικής κουλτούρας στην ερμητικά απομονωμένη χώρα

Β.Κορέα: Πειραματίζονται με drone και 3D γραφικά στις ειδήσεις

Είναι άλλο ένα βήμα προσεκτικού εκσυγχρονισμού από αυτά που έχει φέρει στη Βόρεια Κορέα ο Kim Jong-un, αυτή τη φορά στον κρίσιμο τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οσο μπορούμε να μιλάμε για ενημέρωση σε ένα καθεστώς που ελέγχει ασφυκτικά τα πάντα.

Την περασμένη Πέμπτη το κεντρικό απογευματινό δελτίο του ραδιοτηλεοπτικού φορέα της χώρας απέκτησε μια περισσότερο μοντέρνα εμφάνιση, αφήνοντας κατά μέρος τους αυστηρούς και αγέλαστους παρουσιαστές.

Αντίθετα, όπως γράφει ο Guardian, μέρος των ειδήσεων εκφώνησε μία νεαρή γυναίκα μπροστά από ένα μοντέρνο σκηνικό. Στις οικονομικές ειδήσεις, εμφανίστηκαν σε ρεπορτάζ πλάνα από drone -ακόμη και μέσα σε εργοστάσιο!- και γραφικά από υπολογιστή.

Τις επόμενες ημέρες η δοκιμή έλαβε τέλος και επιστρέψαμε στην γνωστή, αυστηρή εικόνα. Η αφορμή πίσω από τις αλλαγές είναι η διείσδυση της δυτικής κουλτούρας στην ερμητικά απομονωμένη χώρα.

Μέσα από DVD ή στικάκια που διακινούνται παράνομα την τελευταία 10ετία όλο και πιο πολλοί ανακαλύπτουν ότι ο κόσμος πέρα από τα σύνορα δεν είναι όπως τους λένε ότι είναι.

Βλέπουν ταινίες και σίριαλ για τη ζωή στο εξωτερικό ενώ παίρνουν και μια εικόνα της διαφοράς ανάμεσα στην βορειοκορεατική και λίγο-πολύ οποιαδήποτε άλλη τηλεόραση στον κόσμο.

Αυτές οι αλλαγές πάντως μπορεί να εκσυγχρονίζουν την εικόνα, αλλά δεν αλλάζουν την ουσία της προπαγανδιστικής μηχανής του καθεστώτος. Είναι πάντως μια έμμεση ομολογία ότι στο πεδίο της ενημέρωσης των πολιτών δεν έχει ποια την αποκλειστικότητα.

Ας μην φανταστούμε όμως ότι το κύμα των αλλαγών θα σαρώσει τα πάντα στη βορειοκορεατική τηλεόραση.

Η πασίγνωστη και στη Δύση παρουσιάστρια Ri Chun-hee, θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της ακόμη και στα 75 της σε όλα τα έκτακτα μεγάλα γεγονότα.

Loader