Επιτέλους ο Mark Zuckerberg παίρνει θέση για την Cambridge Analytica

Επιτέλους ο Mark Zuckerberg παίρνει θέση για την Cambridge Analytica

"Έχουμε υποχρέωση να προστατεύουμε τα δεδομένα σας, κι αν δεν το κάνουμε, δεν μας αξίζει να σας υπηρετούμε"

Επιτέλους ο Mark Zuckerberg παίρνει θέση για την Cambridge Analytica

Ο ιδρυτής και CEO φέρεται να σχεδίαζε να περιμένει έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος της εταιρείας για πιθανή κακοδιαχείριση προσωπικών δεδομένων προτού κάνει κάποιο σχόλιο. Ωστόσο, ο έλεγχος έπεσε σε τοίχο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα όταν Βρετανοί βουλευτές διέταξαν τη δική τους έρευνα και κάλεσαν το Facebook να κάνει πίσω.

Στη δήλωσή του ο Ζούκερμπεργκ αναφέρει τα βήματα που έχουν ήδη γίνει και αυτά που πρόκειται να γίνουν για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος, όπως το αποκαλεί.

(embed:https://www.facebook.com/zuck/posts/10104712037900071)

“Εχουμε ευθύνη να προστατέψουμε τα δεδομένα σας και εάν δεν μπορούμε, δεν μας αξίζει να σας υπηρετούμε. Εργάζομαι για να καταλάβω τι ακριβώς συνέβη και πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ξανά. Τα καλά νέα είναι ότι οι πιο σημαντικές ενέργειες που θα αποτρέψουν μια επανάληψη του συμβάντος σήμερα έχουν γίνει πριν από χρόνια. Αλλά κάνουμε και λάθη, υπάρχουν περισσότερο που πρέπει να γίνουν και χρειάζεται να επιταχύνουμε και να τα κάνουμε”, λέει ο ιδρυτής του Facebook και παραθέτει ένα χρονοδιάγραμμα των γεγονότων:

“Το 2013, ο αναλυτής του Πανεπιστημίου του Cambridge, ονόματι Aleksandr Kogan δημιούργησε μια εφαρμογή με ένα κουίζ προσωπικότητας. Η εφαρμογή εγκαταστάθηκε από περίπου 300.000 ανθρώπους οι οποίοι μοιράστηκαν τα προσωπικά τους δεδομένα καθώς και μερικά από τα δεδομένα των φίλων τους. Με τον τρόπο που λειτουργούσε τότε η πλατφόρμα μας, ο Kogan είχε πρόσβαση σε δεκάδες εκατομμύρια δεδομένα των φίλων τους.

Το 2014, για να αποφύγουμε τυχόν παραβιάσεις δεδομένων από εφαρμογές, ανακοινώσαμε ότι αλλάζουμε ολόκληρη την πλατφόρμα για να μειώσουμε δραματικά τα στοιχεία στα οποία υπήρχε πρόσβαση. Apps, όπως αυτή του Kogan, δεν μπορούσαν πλέον να ζητάνε στοιχεία για τους φίλους ενός χρήστη εκτός και εάν υπήρχε εξουσιοδότηση από τους ίδιους. Ζητήσαμε επίσης από τους developers των εφαρμογών να παίρνουν τη δική μας άδεια προτού ζητήσουν τυχόν ευαίσθητα δεδομένα από τον κόσμο. Αυτές οι ενέργειες θα απέτρεπαν οποιαδήποτε εφαρμογή, όπως αυτή του Kogan, από το να έχει τόσο μεγάλη πρόσβαση σε δεδομένα σήμερα.

(youtube:https://www.youtube.com/watch?v=mpbeOCKZFfQ)

Το 2015 μάθαμε από δημοσιογράφους της Guardian πως ο Kogan είχε μοιραστεί τα δεδομένα από την εφαρμογή του με την Cambridge Analytica. Είναι ενάντια στις πολιτικές μας για τους developers να μοιράζονται τα δεδομένα προσώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους, για αυτό και αποκλείσαμε άμεσα την εφαρμογή του Kogan από την πλατφόρμα μας και απαιτήσαμε από τον ίδιο και την Cambridge Analytica να επιβεβαιώσουν επίσημα ότι είχαν διαγράψει όλα τα σημαντικά δεδομένα που είχαν αποσπάσει. Μας παρείχαν αυτή τη διαβεβαίωση.

Ξεκίνησα το Facebook και στο τέλος της ημέρας είμαι υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει στην πλατφόρμα μας”, λέει ο Mark Zuckerberg

Την περασμένη εβδομάδα μάθαμε από τους https://www.nytimes.com/2018/03/17/us/politics/cambridge-analytica-trump-campaign.html text ότι η Cambridge Analytica ενδέχεται να μην είχε διαγράψει τα στοιχεία όπως είχε διαβεβαιώσει. Τους απαγορεύσαμε αμέσως να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες μας. Η Cambridge Analytica ισχυρίζεται πως έχει ήδη διαγράψει τα δεδομένα και έχει συμφωνήσει σε έλεγχο από μια εταιρεία που προσλάβαμε για το σκοπό αυτό. Συνεργαζόμαστε παράλληλα με τις ρυθμιστικές αρχές καθώς ερευνούν τι συνέβη.

Αυτή ήταν μια παραβίαση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον Kogan, την Cambridge Analytica και το Facebook. Αλλά ήταν επίσης μια παραβίαση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Facebook και τον κόσμο που μοιράζεται μαζί μας τα στοιχεία του, περιμένοντας ότι θα τα προστατέψουμε. Πρέπει να το διορθώσουμε αυτό“.

Ο Ζούκερμπεργκ προανήγγειλε ότι η εταιρεία θα ελέγξει όλες τις εφαρμογές που είχαν πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες προτού αλλάξει η πλατφόρμα το 2014 και θα διενεργήσει εκτεταμένο έλεγχο σε οποιαδήποτε εφαρμογή παρουσιάζει ύποπτη δραστηριότητα. Θα αποκλείσει από την πλατφόρμα της οποιονδήποτε developer δεν συναινέσει σε διεξοδικό έλεγχο. Και εάν εντοπίσει developers που διαχειρίστηκαν λανθασμένα τα στοιχεία, θα τους αποκλείσει και θα ειδοποιήσει οποιονδήποτε επηρεάζεται από τις εφαρμογές αυτές. Αυτό αφορά και όσους επηρεάστηκαν από την εφαρμογή του Kogan.

Δευτερευόντως, η εταιρεία θα περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση των developers σε στοιχεία για να αποτρέψει άλλα είδη παραβιάσεων. Για παράδειγμα, θα διακόπτει την πρόσβαση ενός developer στα στοιχεία ενός ατόμου, εάν το άτομο αυτό δεν έχει χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για ένα τρίμηνο. Επίσης, θα μειώσει τα στοιχεία που δίνει ο χρήστης σε μία app όταν εισέρχεται -μόνο στο όνομα, τη φωτογραφία προφίλ και το email. Θα ζητήσει από τους developers όχι μόνο να ζητούν έγκριση αλλά να υπογράφουν συμβόλαιο ότι θα ρωτούν τους πάντες για πρόσβαση στις αναρτήσεις τους ή άλλα ιδιωτικά στοιχεία. Και θα ακολουθήσουν και άλλες αλλαγές τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον CEO.

Σύμφωνα με τα σοκαριστικά στοιχεία που έχουν δει το φως τις τελευταίες μέρες, η εταιρεία Global Science Research άντλησε πληροφορίες που σχετίζονταν με πάνω από 50 εκατομμύρια προφίλ στο Facebook και κατόπιν πούλησε τα προσωπικά αυτά δεδομένα στην Cambridge Analytica.

Στη συνέχεια, η εταιρεία αυτή, μέσω ενός περίπλοκου αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικού συστήματος που είχαν δημιουργήσει τα στελέχη της (και κατοπινοί πληροφοριοδότες του σκανδάλου) χρησιμοποίησε τα στοιχεία αυτά για να δημιουργήσει εκτενή προφίλ ψηφοφόρων και να «στοχεύσει» με εξατομικευμένα μηνύματα τόσο Αμερικανούς πολίτες που κλήθηκαν να επιλέξουν τον πρόεδρό τους το 2016, όσο και Βρετανούς που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα για την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ.

ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ Ο Δ.Σ. ΤΗΣ CAMBRIDGE ANALYTICA

Οι σχέσεις των ανώτατων στελεχών της Cambridge Analytica (όπως ο Στιβ Μπάνον) με την κυβέρνηση Τραμπ και την εκστρατεία υπέρ του Brexit όπως και οι χρηματοδότες της εταιρείας δεν αφήνουν αμφιβολία για το ποιοι εκμεταλλεύτηκαν τελικά αυτό το «σύνθετο όπλο ψυχολογικής επιρροής» για να κερδίσουν ψήφους.

Το σκάνδαλο διαθέτει επίσης και άλλες, πιο σκοτεινές πτυχές, αφού ο ένας από τους δημιουργούς του συστήματος άντλησης των πληροφοριών φέρεται να είχε σχέσεις με τη Ρωσία (η οποία είναι εξάλλου και χώρα καταγωγής του) και να είχε λάβει πολλές επιχορηγήσεις από το Κρεμλίνο για σπουδάσει και εργαστεί στις ΗΠΑ, στο συγκεκριμένο κλάδο της ψυχολογίας και των social media.

Loader