Αλλάζουν τα κριτήρια για το γρηγορότερο ζώο;

Αλλάζουν τα κριτήρια για το γρηγορότερο ζώο;

Ποιος είναι ο πρωταθλητής, με βάση το πόσες φορές διανύει το μήκος του σώματός του ανά δευτερόλεπτο

Αλλάζουν τα κριτήρια για το γρηγορότερο ζώο;

Όταν σκέφτεται κανείς για το γρηγορότερο ζώο στον πλανήτη, το μυαλό του πάει αναπόφευκτα στον γατόπαρδο (γνωστό και ως cheetah)- ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Popular Science, η απάντηση εξαρτάται από το πώς ορίζει ο καθένας την ταχύτητα/ γρηγοράδα: Από άποψης χιλιομέτρων ανά ώρα, προφανώς και τα cheetah βρίσκονται στην κορυφή αλλά αν τη μετρήσει κανείς με βάση το πόσες φορές ένα ζώο διανύει το μήκος του σώματός του ανά το δευτερόλεπτο, τα πράγματα αλλάζουν όπως και οι πρωταθλητές.

Με βάση αυτό το κριτήριο ας δούμε τον πρωταθλητή αλλά και κάποιες άλλες αξιωσημείωτες συμμετοχές στην κατάταξη.

(embed:https://twitter.com/PopSci/status/1119964286594555904/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1119964286594555904&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.huffingtonpost.gr%2Fentry%2Fto-yreyorotero-zoo-ston-planete-me-vase-ena-diaforetiko-kriterio_gr_5cbd7bf6e4b032e7ceba3cb0)

1: Καλαμάρι. Στην ουσία πρόκειται για ένα τζετ με πλοκάμια, καθώς τραβά νερό μέσα στο σώμα του και στη συνέχεια συστέλλει τους μύες του για να το εκτοξεύσει προς μία κατεύθυνση μέσα από ένα στενό όργανο κοντά στο κεφάλι του. Η ταχύτητα με την οποία κινείται είναι 10 φορές το μήκος του σώματός του ανά δευτερόλεπτο (!)

2: Γατόπαρδοι. Ο διάσημος πρωταθλητής του ζωικού βασιλείου οφείλει το μεγάλο εύρος κίνησης των άκρων του στην ευκαμψία της σπονδυλικής του στήλης. Το αποτέλεσμα είναι εξωφρενική επιτάχυνση: Από το 0 κοντά στα 100 χλμ/ ώρα μέσα σε τρία δευτερόλεπτα, χάρη στους πανίσχυρους μύες που έχουν στα πόδια τους. Η ταχύτητά τους σε σχέση με το μήκος του σώματός τους είναι 23 μήκη το δευτερόλεπτο.

3: Κολίμπρι. Για να γοητεύσουν τα θηλυκά, τα αρσενικά του είδους Calypte anna πιάνουν ταχύτητες μεγαλύτερες από κάθε άλλο σπονδυλωτό σε σχέση με το μήκος του σώματός τους: Κατά τη διάρκεια της «βουτιάς» που πραγματοποιούν στο πλαίσιο της διαδικασίας ζευγαρώματος, πιάνουν τα 385 μήκη ανά δευτερόλεπτο (!!!).

4: Κωπήποδο. Σε περιπτώσεις που κάτι δεν πάει καλά, τα μικροσκοπικά αυτά καρκινοειδή, που συναντώνται τόσο στη θάλασσα, όσο και σε βιότοπους γλυκού νερού, μπορούν να πιάσουν ταχύτητες μέχρι και 500 μηκών ανά δευτερόλεπτο.

Loader