Φως και μουσική «ντύνουν» τις γέφυρες του Λονδίνου

Φως και μουσική «ντύνουν» τις γέφυρες του Λονδίνου

Το καλλιτεχνικό πρότζεκτ που αλλάζει την εικόνα της βρετανικής μητρόπολης

Φως και μουσική «ντύνουν» τις γέφυρες του Λονδίνου

Στις γέφυρες του Λονδίνου, Cannon Street, Southwark και Millennium αντικαταστάθηκε ο παλιός, δημοτικός φωτισμός με λάμπες LED που δημιουργήθηκαν από τον αμερικανό καλλιτέχνη Λέο Βιγιαρεάλ.

Το 2020 θα φωτιστούν ακόμη πέντε, από τις έξι συνολικά γέφυρες, δημιουργώντας το «Illuminated River», ένα έργο που εκτείνεται σε μία απόσταση 4,5 ναυτικών μιλίων (περίπου 13 χλμ), από το Tower Bridge μέχρι το Albert Bridge.

Το έργο χρηματοδοτείται, σε ένα μέρος από τον δήμο του Λονδίνο και κατά το μεγαλύτερο μέρος από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες και ιδρύματα.

Το έργο εμπνεύστηκε η Χάνα Ρότσιλντ, η οποία δήλωσε ότι ο Τάμεσης, είναι η καρδιά του Λονδίνου και οι γέφυρες, οι αρτηρίες του.

«Αλλά το βράδυ αυτές οι εκπληκτικές δομές, κάθε μία με μοναδική ιστορία και στυλ, χάνονται στο σκοτάδι και βυθίζονται στην αφάνεια». Ενώ πρόσθεσε πως, η ιδέα ήταν, «να μετατραπεί ένα ‘φίδι’ που βρίσκεται στο σκοτάδι σε μία φωτεινή κορδέλα η οποία θα απλώσει την τέχνη στην καρδιά της πόλης».

Το έργο ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά αποδείχτηκε πολύ πιο δύσκολο από ό,τι αναμενόταν και με πολύ μεγαλύτερη γραφειοκρατία, εξού και απαιτήθηκε περισσότερο χρόνο για να υλοποιηθεί.

«Χρειάστηκε να καταθέσουμε 30 διαφορετικά οικοδομικά σχέδια, να ασχοληθούμε με το καθεστώς ιδιοκτησίας των γεφυρών και να απευθυνθούμε σε τοπικές αρχές», δήλωσε η επικεφαλής του έργου, Σάρα Γκαβέντα.

Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο περιβάλλον, καθώς υπάρχουν 135 διαφορετικά είδη πανίδας.

Ο Λέο Βιγιαρεάλ, που έγινε γνωστός από τον φωτισμό που σχεδίασε για την γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο, αφιέρωσε τρία χρόνια μελέτης στο Τάμεση και στην ιστορία του Λονδίνου, ενώ εμπνεύστηκε, κατά δήλωση του, από έργα των Μονέ, Τέρνερ και Γουίσλερ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, σε κάθε μία από τις γέφυρες, ο φωτισμός θα συνοδεύεται από διαφορετική μουσική, που έχει συνθέσει το Guildhall School of Music and Drama.

Loader