Και η Ευρώπη διώχνει τους τουρίστες - παρά τα δισ. που της φέρνει

Και η Ευρώπη διώχνει τους τουρίστες - παρά τα δισ. που της φέρνει

Κατά τη διάρκεια του 2017 τη Γαλλία επισκέφτηκαν περί τα 87 εκατομμύρια τουρίστες

Και η Ευρώπη διώχνει τους τουρίστες - παρά τα δισ. που της φέρνει

Κατά τη διάρκεια του 2017 τη Γαλλία επισκέφτηκαν περί τα 87 εκατομμύρια τουρίστες, 58 εκατομμύρια μετέβησαν στην Ιταλία ενώ η Ολλανδία υποδέχτηκε περισσότερους από 17 εκατομμύρια επισκέπτες. Η αυξητική τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον αριθμό των ανθρώπων που ταξιδεύουν ανά την υφήλιο δεν περιορίζεται στην Ευρώπη. Γιατί το 2016 αυξήθηκε κατά 9% ο αριθμός των διεθνών τουριστών στην Ασία ενώ φέτος στη Λατινική Αμερική αναμένεται πως η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,4%.

Το μεγαλύτερο, όμως, βάρος στις πλάτες της το φέρει η Ευρώπη. Από τις 1,3 δισ. διεθνείς αφίξεις ανά τον κόσμο που καταμετρήθηκαν από τον ΟΗΕ το 2017, περισσότερες από τις μισές πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη, σημειώνοντας αύξηση 8% σε σχέση με το 2016. «Ειδικά οι Αμερικανοί», σημειώνει η Λίζα Αμπέντ, ανταποκρίτρια του TIME στη Μαδρίτη, «δείχνουν να προσελκύονται από ό,τι εκλαμβάνουν ως λαμπρότητα και φινέτσα της Γηραιάς Ηπείρου», γεγονός που εξηγεί γιατί πέρυσι διέσχισαν τον Ατλαντικό περισσότεροι από 15 εκατομμύρια τουρίστες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φέτος οι διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη θα αυξηθούν περαιτέρω. Αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να αυξάνεται και η οργή των κατοίκων της Βαρκελώνης και της Μαγιόρκα, της Βενετίας και του Ντουμπρόβνικ, του Άμστερνταμ και της Ισλανδίας των 334.000 κατοίκων οι οποίοι κάθε χρόνο καλούνται να υποδεχτούν περισσότερους από 2 εκατομμύρια τουρίστες.

Η αγανάκτηση, ωστόσο, μετριάζεται αναμφίβολα από τα χρήματα που αφήνουν πίσω τους οι ταξιδιώτες ενώ και οι τοπικές αρχές προβαίνουν σε δραστικά μέτρα (από την επιβολή φόρων έως την επιβολή διοδίων και τη θέσπιση ανώτατων ορίων επισκεπτών) για τον περιορισμό και τον καλύτερο έλεγχο των ορδών των τουριστών στις πόλεις και τις κοινότητές τους.

Αλλά η επιβολή πολλών περιορισμών είναι πιθανό να πλήξει και όλους όσοι εξαρτώνται οικονομικά από τον τουρισμό. Και είναι πολλοί αυτοί. Όπως πολλά είναι και τα χρήματα. «Μέσα σε μια δεκαετία, από το ξέσπασμα της κρίσης έως και σήμερα, ο τουρισμός κατέληξε να αποτελεί για τις ευρωπαϊκές χώρες μια οικονομική σανίδα σωτηρίας», υπενθυμίζει η Αμπέντ. Γιατί χάρη στη βιομηχανία του τουρισμού σήμερα έχουν εργασία 12 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ενώ το 2016 οι χώρες της ΕΕ έβαλαν στα ταμεία τους 274 δισεκατομμύρια ευρώ.

Loader