Η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από τη φωτογραφία της μαύρης τρύπας

Η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από τη φωτογραφία της μαύρης τρύπας

Σε αυτήν οφείλουμε την πρώτη εικόνα

Η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από τη φωτογραφία της μαύρης τρύπας

Η Katie Bouman είναι η γυναίκα στην οποία οφείλουμε σε μεγάλο βαθμό την πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας. Ένα «τέρας» της επιστήμης επιτέλους έχει εικόνα και για να γίνει αυτό χρειάστηκε ένας αλγόριθμος (τον οποίο έφτιαξε μια ομάδα με επικεφαλής την Katie) και 5 petabytes δεδομένων, περίπου 5,2 εκατομμύρια gigabytes!

Η φωτογραφία της Katie τη στιγμή που βλέπει να σχηματίζεται η εικόνα της μαύρης τρύπας (στον γαλαξία Messier 87) στον υπολογιστή της είναι μια από τις ωραίες φωτογραφίες που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Είναι μια έκρηξη συναισθημάτων που λειτουργεί αντίθετα από τη μαύρη τρύπα. Δεν ρουφάει τίποτα, παρά μόνο βγάζει προς τα έξω το ανθρώπινο μεγαλείο. Τη χαρά ενός ανθρώπου που καταφέρε με σκληρή δουλειά να δώσει εικόνα σε αυτό που είχε στο κεφάλι του ένας επιστήμονας περίπου έναν αιώνα πριν και αρκετοί μετά από αυτόν, όπως ο Στίβεν Χόκινγκ που δυστυχώς δεν ζει για να δει αυτό για το οποίο μιλούσε τόσο συχνά.

(embed: )

Και σε αυτή τη φωτογραφία η Katie ήξερε ότι δεν μπορούσε να μοιραστεί τη χαρά της με όλο τον κόσμο. «Ήταν δύσκολο να κρατήσουμε το στόμα μας κλειστό» είπε η Katie και πρόσθεσε: «Ούτε στην οικογένειά μου δεν είχα μιλήσει για την εικόνα της μαύρης τρύπας».

H Katie δεν είναι αστροφυσικός ή αστρονόμος, αλλά ειδική στους υπολογιστές και, όπως λέει η ίδια, «σκοπός μου είναι να δούμε ή να μετρήσουμε πράγματα που δεν φαίνονται με το μάτι».

Λίγο μετά την ανακοίνωση των επιστημόνων άρχισε να κυκλοφορεί ακόμα μία φωτογραφία της, μαζί με τους σκληρούς δίσκους που περιείχαν τα δεδομένα που ο αλγόριθμος μετέτρεψε σε εικόνα. Εύλογα συγκρίνουν τη φωτογραφία με τις ατελείωτες σελίδες κώδικα που είχε γράψει η Margaret Hamilton για την τροχιά της πρώτης αποστολής Apollo.

Loader