«Τυφλές προσλήψεις» κάνει η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

«Τυφλές προσλήψεις» κάνει η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Η μέθοδος των «τυφλών προσλήψεων» είναι κάτι μάλλον πρωτόγνωρο στην Ελλάδα αλλά συνάμα εξαιρετικό

«Τυφλές προσλήψεις» κάνει η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Η μέθοδος των «τυφλών προσλήψεων» είναι κάτι μάλλον πρωτόγνωρο στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι στο εξωτερικό εφαρμόζεται σε διάφορες περιπτώσεις εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο των New York Times, στα '70s οι συμφωνικές ορχήστρες αποτελούνταν ακόμα σχεδόν αποκλειστικά από λευκούς άνδρες, καθώς οι διευθυντές ισχυρίζονταν ότι ήταν οι μόνοι που διέθεταν τα κατάλληλα προσόντα.

Τότε, σε πολλές ορχήστρες εφαρμόστηκε η διαδικασία των τυφλών οντισιόν, όπου οι κριτές δεν μπορούσαν να δουν τα πρόσωπα των υποψήφιων μουσικών και συχνά δεν μπορούσαν καν να τους ακούσουν να προσέρχονται στην αίθουσα, εξαιτίας των χαλιών που κάλυπταν τα δάπεδα, ώστε να μην καταλαβαίνουν αν πρόκειται για άντρες ή γυναίκες.

(youtube:https://www.youtube.com/watch?v=-2aEHGyhWnE)

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστόνης ήταν η πρώτη που εισήγαγε αυτή την τακτική το 1952 και πολλές άλλες ακολούθησαν, ειδικά μετά από μια διαβόητη υπόθεση ρατσιστικής αντιμετώπισης δύο μαύρων μουσικών στη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, το 1969.

Έκτοτε, ερευνητές του Χάρβαρντ και του Πρίνστον μελέτησαν τα στατιστικά και βρήκαν ότι οι τυφλές οντισιόν αύξησαν την πιθανότητα να επιλεγεί γυναίκα κατά ένα ποσοστό που κυμαινόταν από 25 έως 46%.

Η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση είναι, εκτός των άλλων, ένας πολιτιστικός οργανισμός πρωτοπόρος στην Ελλάδα για τη θέση που λαμβάνει ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, την έμπρακτη στήριξη των μειονοτήτων και γενικότερα την όλη στάση της ηγεσίας και των εργαζομένων στην καθημερινότητα και τη ζωή στην πόλη.

Με την καμπάνια «We are hiring» επιχειρούν λοιπόν μια ακόμα τομή, αποφασίζοντας πως γι' αυτές τις τρεις θέσεις εργασίας δεν θα βασιστούν στα προσωπικά στοιχεία, το παρουσιαστικό, την ηλικία, την εθνικότητα, το γένος των υποψήφιων, αλλά αποκλειστικά και μόνο στις ικανότητές τους, θέτοντας παράλληλα ένα αξιοθαύμαστο παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις μεγάλες εταιρείες της Ελλάδας-και της Κύπρου θα προσθέσουμε-, αναφορικά με την ανάγκη για διαφορετικότητα και μεγαλύτερη συμπερίληψη.

Φυσικά, κάποια στιγμή, θα χρειαστεί να γίνουν συνεντεύξεις από κοντά για την τελική επιλογή, αλλά το αδιάβλητο θα διασφαλιστεί, κρατώντας την όλη διαδικασία «τυφλή», για όσο περισσότερο είναι δυνατό.

Πληροφορίες από lifo.gr

Loader