Φεγγάρι: Φυσικό εργοστάσιο παραγωγής νερού σύμφωνα με την NASA

Φεγγάρι: Φυσικό εργοστάσιο παραγωγής νερού σύμφωνα με την NASA

Παγκόσμια Ημέρα Νερού σήμερα και οι επιστήμονες πιστεύουν πως πλησιάζουν στη λύση για να έχουν όλοι οι άνθρωποι καθαρό νερό

Φεγγάρι: Φυσικό εργοστάσιο παραγωγής νερού σύμφωνα με την NASA

Επιστήμονες της NASA υποστηρίζουν ότι βρίσκονται κοντά στη λύση του προβλήματος και σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, η απάντηση βρίσκεται στο… φεγγάρι.

Σύμφωνα με το Forbes, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα φυσικό εργοστάσιο παραγωγής νερού.

Το «κλειδί» προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι ηλιακοί άνεμοι. Πρόκειται για τα ρεύματα φορτισμένων σωματιδίων (στην πλειοψηφία τους πρωτονίων και ηλεκτρονίων) που διακινούνται προς πάσα κατεύθυνση με ασύλληπτες ταχύτητες, έχοντας ως πηγή στο στεφάνι του Ήλιου.

Η δυσκολία για τους επιστήμονες βρίσκεται στο γεγονός ότι οι ηλιακοί άνεμοι δεν διέπονται από κάποιους συγκεκριμένους κανόνες και συμπεριφορές.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι ηλιακοί άνεμοι που βομβαρδίζουν τη Γη και τη Σελήνη θα μπορούσαν να είναι ευεργετικοί σε αυτό το επίπεδο. Εκτιμούν δε ότι εμπλουτίζουν τα συστατικά της επιφάνειας του φυσικού μας δορυφόρου διευκολύνοντας την παραγωγή νερού σε αυτόν.

Χρησιμοποιώντας ένα προηγμένο πρόγραμμα πληροφορικής, οι ερευνητές προχώρησαν σε μία προσομοίωση των επιπτώσεων που έχουν οι ηλιακοί άνεμοι στην επιφάνεια της Σελήνης.

Προς έκπληξη τους, διαπίστωσαν ότι απελευθερώνονται άτομα οξυγόνου και υδρογόνου, που δημιουργούν μόρια υδροξυλίου, το απαραίτητο δηλαδή συστατικό για τη δημιουργία νερού.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπήρξε μια αλληλεπίδραση των φορτισμένων σωματιδίων του ηλιακού ανέμου με τις σεληνιακές συνθήκες, η οποία παρήγαγε τελικά σωματίδια νερού.

Τα σωματίδια του ηλιακού ανέμου διαθέτουν υδρογόνο και οι ερευνητές υποθέτουν ότι η ένωσή τους με το οξυγόνο που υπάρχει στον φυσικό μας δορυφόρο οδήγησε στη δημιουργία μορίων υδροξυλίου.

Υπάρχουν όμως και οι πιο αισιόδοξοι από αυτούς που εκφράζουν την πεποίθηση ότι λόγω των συστατικών τους και των επιπτώσεων που προκαλούν οι ηλιακοί άνεμοι, κάθε βράχος, πέτρωμα ή κόκκος σκόνης από τη Σελήνη, έχει τη δυνατότητα να παράξει νερό.

Σύμφωνα με μελέτη του Journal of Geophysical Research, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί η ακριβής λειτουργία αυτού του μηχανισμού. Διατυπώνονται επίσης εκτιμήσεις ότι η απαιτούμενη χημική αντίδραση για την παραγωγή νερού είναι αποτέλεσμα της πρόσκρουσης μετεωριτών.

Loader