Λεξικό για την γλώσσα του Donald Trump

Λεξικό για την γλώσσα του Donald Trump

Γαλλίδα μεταφράστρια και πανεπιστημιακός εξέδωσε πόνημα για τη γλώσσα του «τραμπισμού»

Λεξικό για την γλώσσα του Donald Trump

Ο Donald Trump είναι αντιληπτός στο ακροατήριό του ακριβώς επειδή δεν είναι ρήτωρ. Έχει περιορισμένο λεκτικό δυναμικό και δη επαναλαμβανόμενο. Διανθισμένο με γενικά επίθετα στον υπερθετικό βαθμό τους και με πομπώδη επιρρήματα.

Γιατί τάχα; Μήπως επειδή κοιμάται με τον… Πλάτωνα στο προσκέφαλό του; Το «λόγου μέτρον ουχ ο λέγων, αλλ’ ο ακούων» μάλλον το εφαρμόζει εμπειρικά, ίσως γιατί ψυχανεμίζεται τις δυνατότητες του κοινού του, ακριβώς όπως η χειρομάντισσα τις παλάμες που χαϊδεύουν ερωτικά τα χαρτονομίσματα και όπως ο μπίζνεσμαν τις τάσεις της αγοράς.

Ο ίδιος είναι μάλλον απίθανο να δύναται να αρθρώσει λόγο επιπέδου. Εξάλλου αν ο λόγος του Trump ήταν φροντισμένος, αρμολογημένος προσεκτικά, ώστε να ξεχωρίζουν οι έννοιες, να φωτίζονται τα σκοτάδια και να σκοτεινιάζουν τα φώτα, δεν θα υπήρχε καμία σημασιολογική ασάφεια. Και τότε ο ακροατής θα καταλάβαινε εις βάθος, θα έκρινε και ίσως θα απέρριπτε. Αλλά αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα στην πολιτική.

Η ιταλική Repubblica παρουσίασε την ιταλική έκδοση ενός πονήματος για τη «γλώσσα του Trump» που γράφτηκε στα Γαλλικά από την Μπερενζέρ Βιενό. «Η γλώσσα του Trump είναι χυδαία, συγκεχυμένη. Όλο λάθη, χωρίς αρχή και τέλος. Είναι ο καθρέφτης της εποχής μας», αναφέρει επίσης.

Η γαλλίδα επαγγελματίας μεταφράστρια και καθηγήτρια μετάφρασης στο Πανεπιστήμιο VII στο Παρίσι έχει ήδη δηλώσει ότι «η μετάφραση του λόγου του Ομπάμα ήταν πραγματική πνευματική χαρά» αλλά η μετάφραση του λόγου του Τραμπ είναι… μαρτύριο.

Διαβάζοντας τον Trump στα Γαλλικά, λέει, αποκαλύπτεται η χαμηλή ποιότητα της γλώσσας του. Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την εκλογή του –και ήταν στους New York Times– ο Trump χρησιμοποίησε τον αγαπημένο του όρο, το επίθετο «μεγάλος-ο», 45 φορές. Το ρήμα «νικώ» 25 φορές. Και επτά φορές το επίθετο «τεράστιος-ο». Το λεξιλόγιό του είναι στενό, περιορισμένο.

(embed: https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1183822494031065088?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1183822494031065088&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.nouvelobs.com%2Fl-amerique-selon-trump%2F20191015.OBS19793%2Ftrump-a-t-il-compare-macron-a-napoleon-bonaparte-sur-twitter.html)

Το βιβλίο της μεταφράστριας δείχνει τα μεταφραστικά προβλήματα που ανακύπτουν από το, ας πούμε, ιδιόλεκτο του Trump.

Δεν υπάρχουν λέξεις για να αποδώσουν το… περιεχόμενο του πρωτοτύπου! Πώς αποδίδεις, λόγου χάρη, τον εκπληκτικό χαιρετισμό του Trump στην Μπριζίτ Μακρόν στις 14 Ιουλίου 2017 στο Παρίσι: «Είσαι σε τόσο καλή κατάσταση!» Πώς αποδίδεις τα δύσοσμα λήμματα (σχεδόν… λύματα) «shithole», «shitty» και τα παρεμφερή, τα οποία ο Trump χρησιμοποίησε σαν επιθετικούς προσδιορισμούς στο ουσιαστικό «χώρες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Για «πραξικόπημα» σε βάρος του κάνει λόγο ο Donald Trump

Η διαφοροποίηση του Τραμπ από τον πολιτικώς ορθό λόγο του αμερικανικού συστήματος γίνεται αντιληπτή (και είναι αποδεκτή από τον αμερικανικό λαό διότι υποτίθεται ότι στρέφεται κατά των ελίτ, μα στην πραγματικότητα ακυρώνει ταξικές διαφορές και εισοδηματικές ανισότητες), ωστόσο εξαντλείται σε εμφαντικές επαναλήψεις λέξεων εκεί όπου απαιτείται πλούσια και ουσιώδης έκφραση με σκοπό την ακρίβεια.

Την τέτοιου είδους απλοποίηση του λόγου του τη χρησιμοποιεί βίαια κατά των αντιπάλων του. Αποζητάει την ένταση, την πολεμική, και συχνά εκτρέπεται στη χυδαιότητα. Ο πρόεδρος δεν φιλτράρει ό,τι σκέφτεται, δεν υπακούει στους καλούς κανόνες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, απαλλάσσει τον εαυτό του από την υποχρέωση που έχουν όλοι οι υπεύθυνοι άνθρωποι να φιλτράρουν και να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους και την έκφρασή τους ανάλογα με τις (διαφορετικές κάθε φορά) καταστάσεις.

Με το λεξιλόγιο του Trump είμαστε ένα βήμα μακριά από την ανατροπή της πραγματικότητας: λέει (και γράφει) «πιστέψτε με», πότε για το ένα και πότε για το άλλο ζήτημα, και οι άνθρωποι… πιστεύουν χωρίς να θέλουν να κατανοήσουν!

Πιστεύουν πέρα από τα δεδομένα και τα ντοκουμέντα, μεταφυσικά! Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Twitter είναι το κύριο μέσο επικοινωνίας του Trump. Εκατό εκατομμύρια χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιστεύουν στο προεδρικό «wow» καθώς αυτός επιτίθεται στις εφημερίδες που του ασκούν κριτική.

Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει πλέον ανάγκη να πούμε ψέματα, ούτε να επινοήσουμε ψεύτικες ειδήσεις: αρκεί που ζούμε σε έναν κόσμο διαφορετικό από τον πραγματικό, αρκεί που αρνούμαστε την πραγματικότητα την ίδια. Ο Τραμπ το είπε, τον Ιούλιο του 2018, σε κάποια συνέλευση βετεράνων: «Αυτό που βλέπετε δεν είναι αυτό που πραγματικά συμβαίνει»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Περιορισμένος ο αντίκτυπος για Κύπρο από εμπορικό πόλεμο Trump–ΕΕ

Loader