Μία βιβλιοθήκη πάνω στην άμμο με θέα τον ωκεανό

Μία βιβλιοθήκη πάνω στην άμμο με θέα τον ωκεανό

Η Seashore Library στην Κίνα, χτίστηκε με γνώμονα τη ζωή κοντά στη φύση και μακριά από την μαζική οικιστική ανάπτυξη

Μία βιβλιοθήκη πάνω στην άμμο με θέα τον ωκεανό

Η «Βιβλιοθήκη στην Ακτή» του αρχιτεκτονικού γραφείου Vector Architects, σχεδιάστηκε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πρότζεκτ με γνώμονα τη ζωή κοντά στη φύση και μακριά από την μαζική οικιστική ανάπτυξη και τους γρήγορους ρυθμούς των μεγαλουπόλεων της Κίνας.

Καλύπτοντας μια επιφάνεια 450 τετραγωνικών μέτρων, η βιβλιοθήκη βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα, στον κόλπο Μπόχαϊ, και οι επισκέπτες απολαμβάνουν όλες τις ανέσεις μια σύγχρονης βιβλιοθήκης με θέα τον ωκεανό. Το κτίριο είναι στραμμένο προς την ανατολή και εξωτερικά κυριαρχεί το τσιμέντο, που στο εσωτερικό υποχωρεί αφήνοντας χώρο για τις ξύλινες επιφάνειες.

Τον χειμώνα οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν αποκλειστικά τους (λίγους) μόνιμους κατοίκους στα δυτικά, αλλά από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, το θέρετρο ανοίγει στο κοινό και η βιβλιοθήκη γίνεται τόπος συνάντησης εκατοντάδων βιβλιόφιλων.

«Η αρχιτεκτονική μπορεί να συνδυάσει την ανθρώπινη ύπαρξη με ένα πολύ συγκεκριμένο κομμάτι γης», εξηγεί ο Γκονγκ Ντονγκ, επικεφαλής αρχιτέκτοντας των Vector Architects. «Το τοπίο είναι πάντα το σημείο αφετηρίας».

Εκτός από τους χώρους ανάγνωσης, η Seashore Library στεγάζει αίθουσα διαλογισμού, δωμάτια δραστηριοτήτων, μπαρ και σαλόνια ξεκούρασης. «Δημιουργήσαμε μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στον χώρο και στον ωκεανό, καθορίζοντας τον τρόπο που το φως και ο αέρας μπαίνουν σε κάθε δωμάτιο», εξηγούν οι αρχιτέκτονες.

Οι σχισμές στη δομή επιτρέπουν στο φως να μπαίνει υπό ελεγχόμενες γωνίες και κάθε εποχή αφήνει το δικό της μοναδικό αποτύπωμα, καθώς οι ακτίνες του ήλιου ακολουθούν διαφορετικές τροχιές.

Στην πρόσοψη κυριαρχεί το γυαλί, μία σειρά από επιφάνειες που ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την επιθυμία, συνδέοντας απευθείας την απολαυστική δραστηριότητα της ανάγνωσης με την αμμουδιά και τον παφλασμό των κυμάτων.

Loader