Η Τζακάρτα βυθίζεται και η Ινδονησία αποκτάει νέα πρωτεύουσα

Η Τζακάρτα βυθίζεται και η Ινδονησία αποκτάει νέα πρωτεύουσα

Η μετεγκατάσταση κόστους 33 δισ. δολαρίων, απαιτεί μεγάλη προσοχή ώστε να αποφευχθεί η περιβαλλοντική καταστροφή

Η Τζακάρτα βυθίζεται και η Ινδονησία αποκτάει νέα πρωτεύουσα

Η νέα πρωτεύουσα θα είναι μία πόλη που θα χτιστεί «από το μηδέν» αφού θα βρίσκεται μέσα στη ζούγκλα και εξ αυτού του δεδομένου εγείρονται ανησυχίες για τυχόν περιβαλλοντική καταστροφή. Οσο για την Τζακάρτα, αυτή θα… βυθιστεί στη θάλασσα!

Να τι ακριβώς συμβαίνει στην Ινδονησία: O πρόεδρός της, ανακοίνωσε ότι η εθνική πρωτεύουσα θα μετακινηθεί από την Τζακάρτα και την Ιάβα στην επαρχία Ανατολικό Καλιμαντάν της νήσου Βόρνεο. «Η κυβέρνηση διενήργησε εις βάθος μελέτες τα τελευταία τρία χρόνια και ως αποτέλεσμα αυτών των μελετών η νέα πρωτεύουσα θα χτιστεί στη Βόρνεο».

Ο ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Βιντότο ανακοίνωσε στον λαό ότι η πρωτεύουσα της Ινδονησίας θα είναι μια πόλη «του κουτιού», στη Βόρνεο, επειδή η Τζακάρτα στην Ιάβα βυθίζεται στη θάλασσα

Το σχέδιο είναι παλιό γράφει ο Guardian, αλλά τώρα θα πραγματοποιηθεί.

Επειτα από τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, η κατασκευή της νέας πόλης μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και του χρόνου, σε οικόπεδο 40.000 εκταρίων σε περιοχή της αραιοκατοικημένης Βόρνεο η οποία στολίζεται με ορισμένα από τα μεγαλύτερα τροπικά δάση της Γης.

O ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Βιντότο, καθώς ανακοινώνει τις αποφάσεις του για εγκατάλειψη της Τζακάρτας και για ίδρυση νέας πρωτεύουσας / via REUTERS

Ο ινδονήσιος πρόεδρος είπε ότι η μεταφορά της πρωτεύουσας είναι απαραίτητη επειδή το βάρος που σηκώνει η Τζακάρτα είναι «πολύ μεγάλο», αφού κυριολεκτικώς βυθίζεται, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Σημειωτέον ότι η Τζακάρτα είναι χτισμένη πάνω σε βάλτο, έχει περί τα 10 εκατομμύρια κατοίκους και είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου.

Οι περιβαλλοντολόγοι πάντως κρίνουν ότι η μετεγκατάσταση κόστους 33 δισ. δολαρίων, απαιτεί μεγάλη προσοχή, ώστε να αποφευχθεί η περιβαλλοντική καταστροφή.

στα κοκκινισμένα σημεία της γκρίζας περιοχής θα χτιστεί η νέα πρωτεύουσα της Ινδονησίας

Η μετεγκατάσταση των κρατικών υπηρεσιών στη νέα πρωτεύουσα, θα ξεσπιτώσει 1,5 εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους αλλά δεν θα θίξει την επιχειρηματική και εμπορική πρωτοκαθεδρία της Τζακάρτας.

«Η τοποθεσία είναι πολύ στρατηγική, στο κέντρο της Ινδονησίας και κοντά σε αστικές περιοχές» είπε ο Βιντότο. «Δεν θα ενοχλήσουμε κανένα υπάρχον προστατευόμενο δάσος, αλλά θα το αποκαταστήσουμε».

Το δάσος Καλιμαντάν
Loader