Οι νέοι προτιμούν να επικοινωνούν μέσω Facebook

Οι νέοι προτιμούν να επικοινωνούν μέσω Facebook

Μόνο το 15% των εφήβων δήλωσαν ότι το Facebook ήταν ο κύριος ιστότοπος κοινωνικών μέσων, από 68% που ήταν το ποσοστό το 2012

Οι νέοι προτιμούν να επικοινωνούν μέσω Facebook

Το Facebook είναι για τους μεγάλους. Και το ίδιο, προφανώς, ισχύει και για το να συνομιλείς με άλλους ανθρώπους από κοντά.

Τουλάχιστον, αυτή φαίνεται να είναι η διαπίστωση της έρευνας γνώμης Social Media, Social Life (Κοινωνικά Μέσα, Κοινωνική Ζωή) της Common Sense Media για το 2018. Πρόκειται για μια έρευνα που αντιπροσωπεύει το σύνολο των ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.000 έφηβοι.

Μόνο 15% των εφήβων δήλωσαν ότι το Facebook ήταν ο κύριος ιστότοπος κοινωνικών μέσων, από 68% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2012. Το Snapchat είναι πλέον η βασική πλατφόρμα για 41% των εφήβων, ακολουθούμενο από το Instagram με 22%.

Επιπρόσθετα, η φετινή έρευνα έδειξε ότι η ανταλλαγή μηνυμάτων (35%) ξεπερνά τη συνομιλία πρόσωπο-με-πρόσωπο (32%) ως ο αγαπημένος τρόπος επικοινωνίας των εφήβων με φίλους. Το 2012, 49% προτιμούσαν να επικοινωνούν από κοντά, έναντι 33% που προτιμούσαν την αποστολή μηνυμάτων.

Τα ευρήματα δεν προκαλούν εντύπωση σε όποιον έχει παρακολουθήσει την εξέλιξη του Facebook από τότε που δεν ήταν παρά ένα δίκτυο επικοινωνίας εντός μιας πανεπιστημιούπολης, ή αντίστοιχα σε όποιον έχει παρακολουθήσει την ένταση με την οποία οι έφηβοι ανταλλάσουν γραπτά μηνύματα στις μέρες μας.

Όμως, η έρευνα έβγαλε και μερικά αποτελέσματα που προκαλούν έκπληξη σχετικά με τον αντίκτυπο που έχουν τα κοινωνικά μέσα στην ψυχική υγεία και την αυτοπεποίθηση των εφήβων – ή τουλάχιστον τις επιπτώσεις που οι έφηβοι λένε ότι έχουν σ’ αυτούς.

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι έφηβοι φαίνεται πως αισθάνονται ότι τα κοινωνικά μέσα έχουν βελτιώσει την κοινωνική ζωή και την ευημερία τους. Όμως, υπάρχουν και κάποια σημεία που προκαλούν ανησυχία.

Για παράδειγμα, περισσότεροι έφηβοι ανέφεραν ότι τα κοινωνικά μέσα ενισχύουν τα επίπεδα μοναξιάς, κατάθλιψης και άγχους, σε σχέση με αυτούς που δήλωσαν ότι τα μειώνουν. Απ’ την άλλη, τα κοινωνικά μέσα φαίνεται να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα στους εφήβους που έχουν χαμηλό σκορ στην κλίμακα κοινωνικο-συναισθηματικής ευεξίας των συγγραφέων.

Απ’ αυτούς, 70% δήλωσαν ότι μερικές φορές αισθάνονται απομονωμένοι όταν χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, 43% αισθάνονται άσχημα εάν κανείς δεν τους κάνει like ή δεν σχολιάζει τις αναρτήσεις τους, και 35% δήλωσαν ότι είχαν πέσει θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού.

Τα μέλη αυτής της κατηγορίας είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι τα κοινωνικά μέσα ήταν «εξαιρετικά» ή «πολύ» σημαντικά, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που είχαν υψηλή βαθμολογία στη συγκεκριμένη κλίμακα.

Πάντως, οι έφηβοι φαίνεται επίσης να …σκαμπάζουν περισσότερα για την τεχνολογία απ’ ό,τι νομίζουν ίσως οι ενήλικοι. 72% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πιστεύουν πως οι εταιρείες τεχνολογίας χειραγωγούν τους χρήστες ώστε αυτοί να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στις συσκευές τους. Και μπορεί οι ενήλικες να παραπονιούνται για τον χρόνο που ξοδεύουν οι έφηβοι στα τηλέφωνά τους, αλλά 33% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα επιθυμούσαν οι γονείς τους να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο χρησιμοποιώντας τις συσκευές τους.

Loader