Οι πιο βίαιοι εγκληματίες της Νέας Ζηλανδίας, έχουν κήπους με βότανα

Οι πιο βίαιοι εγκληματίες της Νέας Ζηλανδίας, έχουν κήπους με βότανα

Σε νέα φυλακή που κτίστηκε πρόσφατα

Οι πιο βίαιοι εγκληματίες της Νέας Ζηλανδίας, έχουν κήπους με βότανα

Κήποι με βότανα και αγροί για σπορά, ιδιωτικό λουτρό και τηλεόραση αλλά και μαθήματα γιόγκα. Και όλα αυτά όχι σε κάποιο ξενοδοχείο αλλά στη νέα φυλακή υψίστης ασφαλείας της Νέας Ζηλανδίας, η κατασκευή της οποίας μόλις ολοκληρώθηκε στο Όκλαντ, τη μεγαλύτερη αστική περιοχή της νησιωτικής χώρας. Τριακόσια εκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας (175 εκατ. ευρώ) χρειάστηκαν για τη δραστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πιο βίαιων και επικίνδυνων εγκληματιών της χώρας.

Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλέγεται μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά φυλακισμένων στον κόσμο ενώ περισσότεροι από τους μισούς είναι μέλη της αυτόχθονης κοινότητας των Μαορί, παρότι αποτελούν μόλις το 15% του συνολικού πληθυσμού. Επιπρόσθετα, το 90% των φυλακισμένων είτε αντιμετωπίζει προβλήματα χρόνιας εξάρτησης από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά είτε πάσχει από κάποιο σοβαρό ψυχικό νόσημα. Για τον λόγο αυτό οι αρμόδιες αρχές αποπειράθηκαν να συνδυάσουν το σωφρονισμό και την αποκατάσταση με τη θεραπεία τους, ανεγείροντας ένα «ντε φάκτο κέντρο ψυχικής υγείας». Στη νέα φυλακή οι κρατούμενοι θα μπορούν να σπείρουν και να καλλιεργήσουν διάφορα φυτά σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ενώ υπάρχουν επίσης παρτέρια με γκαζόν στα οποία θα μπορούν να περπατάνε ξυπόλυτοι. Τα κελιά τους είναι μεγαλύτερα κατά 30% σε σχέση με τα προηγούμενα και διαθέτουν τηλεόραση και ιδιωτικό μπάνιο ενώ αίσθηση προκαλεί πως τα κάγκελά τους δεν είναι τοποθετημένα κάθετα αλλά οριζόντια, ώστε οι κρατούμενοι να έχουν καλύτερη επαφή με τον εξωτερικό κόσμο.

«Παρότι συναναστρεφόμαστε με φυλακισμένους που συμπεριφέρονται ιδιαίτερα προκλητικά, οι εγκαταστάσεις δεν πρέπει να είναι απαραίτητα άθλιες ή καταπιεστικές. Η αποκατάσταση και η επανένταξη πρέπει να αρχίζουν από τη στιγμή που εισέρχονται στη φυλακή για κάποια στιγμή θα την εγκαταλείψουν» και θα επιστρέψουν στην κοινωνία, υπογράμμισε στον Guardian ο επικεφαλής του σωφρονιστικού συστήματος της Νέας Ζηλανδίας Νιλ Μπιλς.

Loader