Οι ψεύτικες κριτικές προϊόντων στην Amazon

Οι ψεύτικες κριτικές προϊόντων στην Amazon

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε

Οι ψεύτικες κριτικές προϊόντων στην Amazon

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την ομάδα καταναλωτικής υπεράσπισης Which? του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέλυσε εκατοντάδες τεχνολογικά προϊόντα στην ιστοσελίδα και διαπίστωσε ότι δυνητικά ψευδείς κριτικές και σχόλια βοηθούσαν άγνωστες μάρκες να κυριαρχούν στις αναζητήσεις δημοφιλών αντικειμένων.

Σύμφωνα με τη Which?, οι πωλητές είχαν καταχωρήσει προϊόντα που έφεραν δεκάδες χιλιάδες θετικές μη επαληθευμένες κριτικές - δηλαδή δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι οι άνθρωποι που άφηναν τις κριτικές είχαν αγοράσει το προϊόν είτε από την Amazon ή από αλλού.

Εκατοντάδες ανεπιβεβαίωτες κριτικές πέντε αστέρων δημοσιεύονταν σε σελίδες προϊόντων σε μία μόνο ημέρα, σύμφωνα με την έρευνα. Πολλές σελίδες προϊόντων περιλάμβαναν επίσης θετικές κριτικές για εντελώς διαφορετικά προϊόντα.

Which? έψαξε στην Amazon για 14 τεχνολογικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων ακουστικών, έξυπνων ρολογιών και φορητών συσκευών. Η πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης για ακουστικά, με φίλτρο για να εμφανίσει πρώτα τα προϊόντα με τις καλύτερες κριτικές, έδειξε ότι το 100% των αντικειμένων πωλούνταν από εμπορικά σήματα για τα οποία οι εμπειρογνώμονες τεχνολογίας της Which? δεν είχαν ακούσει ποτέ τους.

Ενώ το 71% των προϊόντων στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης είχε κριτικές πέντε αστέρων, σχεδόν το 90% αυτών των αξιολογήσεων δεν επαληθεύτηκε.

Σε λίγες μόνο ώρες, η Which? αποκάλυψε περισσότερες από 10.000 κριτικές από μη επαληθευμένους αγοραστές σε μόλις 24 στοιχεία. Η οργάνωση το περιέγραψε ως «μια εύχρηστη κόκκινη σημαία που υπογραμμίζει την κλίμακα του προβλήματος της Amazon με τις ψεύτικες κριτικές».

Εκπρόσωπος της Amazon δήλωσε στο CNBC ότι η εταιρεία επένδυσε «σημαντικούς πόρους» για να προστατεύσει την ακεραιότητα των κριτικών στην πλατφόρμα της.

«Ακόμη και μία ψευδής κριτική είναι πολύ μεγάλη. Έχουμε σαφείς οδηγίες συμμετοχής τόσο για όσους αφήνουν κριτικές όσο και για τους συνεργάτες πώλησης και αναστέλλουμε, απαγορεύουμε και αναλαμβάνουμε νομικές ενέργειες σε όσους παραβιάζουν τις πολιτικές μας», ανέφερε.

Πηγή

Loader