Παραιτήθηκε τελικά η Τερέζα Μέι

Παραιτήθηκε τελικά η Τερέζα Μέι

Η διαδικασία διαδοχής της θα ξεκινήσει την εβδομάδα που θα αρχίσει στις 10 Ιουνίου

Παραιτήθηκε τελικά η Τερέζα Μέι

«Είναι και πάντα θα είναι ζήτημα βαθιάς λύσης για μένα ότι δεν κατάφερα να υλοποιήσω το Brexit», είπε η απερχόμενη πρωθυπουργός.

Η κα Μέι είπε ότι έπραξε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να υλοποιήσει το Brexit, καθώς θεωρούσε καθήκον της να εισακουστεί η βούληση των πολιτών. Πρόσθεσε ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία με την ΕΕ, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

Αναφέρθηκε συνοπτικά στα πεπραγμένα της κυβέρνησής της, τονίζοντας ότι καθήκον ενός πρωθυπουργού είναι να πολεμά τις «φλέγουσες αδικίες» στην κοινωνία, μία φράση που είχε χρησιμοποιήσει την ημέρα που εγκαταστάθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Στάθηκε επίσης στη σπουδαιότητα των συμβιβασμών στον κοινωνικό και πολιτικό βίο .

Χαρακτήρισε δε «τιμή της ζωής της» να υπηρετήσει ως «δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα όχι η τελευταία».

Λέγοντας στο τέλος του διαγγέλματος ότι είναι ευγνώμων που υπηρέτησε τη χώρα που αγαπά, η κα Μέι βούρκωσε προδίδοντας τη συναισθηματική της φόρτιση.

Η ίδια θα παραμείνει ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός μέχρι να αναδειχθεί ο νέος ηγέτης του κόμματος και της χώρας.

Το όνομα του διαδόχου της Τερέζα Μέι δεν θα γίνει γνωστό προτού περάσουν αρκετές εβδομάδες. Αυτός ή αυτή θα χρειαστεί προφανώς να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από το μπλοκ καθώς η απερχόμενη Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν κατάφερε να γίνει δεκτό από τους βουλευτές το σχέδιό της για το Brexit. Και αυτό παρότι οι Βρυξέλλες έχουν τονίσει ότι η μοναδική πιθανή συμφωνία είναι αυτή στην οποία κατέληξαν με τη Μέι. Προκειμένου να επαναδιαπραγματευθεί, το Λονδίνο ίσως ζητήσει από την ΕΕ νέα αναβολή του Brexit, καθώς ούτε οι Βρετανοί βουλευτές ούτε οι Ευρωπαίοι επιθυμούν μια άτακτη αποχώρηση.

Η Βρετανία έχει λάβει παράταση ως τις 31 Οκτωβρίου το αργότερο για να αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ η αρχική ημερομηνία του Brexit ήταν η 29η Μαρτίου.

Στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο στα τέλη Ιουνίου προβλέπεται εξάλλου να συζητηθεί και η πρόοδος του Brexit.

Αυτό το σενάριο, το οποίο φοβούνται οι οικονομικοί κύκλοι, θα σημάνει μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς περίοδο μετάβασης και οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα καθορίζονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου καθώς το Λονδίνο θα έχει εγκαταλείψει από τη μία ημέρα στην άλλη την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση. Ο διάδοχος της Μέι, που αναμφισβήτητα θα είναι οπαδός του Brexit, ίσως ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρής γραμμής που θα επιτρέψει στη Βρετανία να συνάψει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες, όπως ισχυρίζονται οι υπέρμαχοι του σκληρού Brexit.

Η ΕΕ και η Βρετανία έχουν εντείνει τους τελευταίους μήνες τις προετοιμασίες τους για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, κάτι που θα είναι πιο πιθανό αν τελικά τη Μέι διαδεχθεί ο Μπόρις Τζόνσον.

Η Μέι είχε περιλάβει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος στην τελευταία εκδοχή της πρότασής της για το Brexit προκειμένου να ικανοποιήσει τους φιλοευρωπαίους. Oμως με αυτό τον τρόπο προκάλεσε και την οργή των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της και επίσπευσε την πτώση της. Εξάλλου το ενδεχόμενο αυτό έχουν ήδη απορρίψει οι Βρετανοί βουλευτές σε μια σειρά ψηφοφοριών το κοινοβούλιο στα μέσα Μαρτίου, κάτι που το καθιστά μάλλον απίθανο.

Πηγή: KYΠΕ

Loader