Πώς η Βρετανία έκανε την Τουρκία υπερδύναμη στα drones

Πώς η Βρετανία έκανε την Τουρκία υπερδύναμη στα drones

Η Άγκυρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χρήστης οπλισμένων drones και τα έχει χρησιμοποιήσει στη Μέση Ανατολή

Πώς η Βρετανία έκανε την Τουρκία υπερδύναμη στα drones

Aν παρακολουθούσατε τακτικά τις εφαρμογές που καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας (και κάποιες πτήσεις της πολεμικής) ίσως θα είχατε προσέξει τις πτήσεις των τουρκικών drones. Η Τουρκία, όπως φαίνεται και από τις εφαρμογές, χρησιμοποιεί drones τύπου Bayraktar σε αυτές τις πτήσεις περιπολίας, όπως τις χαρακτηρίζει. Τα μη επανδρωμένα οχήματα, εκτός από κάμερες και άλλες συσκευές παρακολούθησης, μπορούν να εξαπολύουν πυραύλους.

Η Αγκυρα κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε κρίσιμη τεχνολογία για την ανάπτυξη οπλισμένων drones με τη βοήθεια βρετανικής εταιρείας, αποκαλύπτει ο Guardian. Με τον τρόπο αυτό παρέκαμψε την απαγόρευση των ΗΠΑ σε τεχνολογία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε επιθετικά drones. Η μεταφορά τεχνολογίας έφερε την Τουρκία στη θέση μιας ανερχόμενης δύναμης σε αυτόν τον εξαιρετικά δυναμικό τομέα.

Σήμερα η Άγκυρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χρήστης οπλισμένων drones, ενώ δεν διστάζει να τα χρησιμοποιήσει όπως και οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, βάλλοντας δηλαδή απευθείας κατά στόχων, εμψύχων ή μη.

Τα Bayraktar TB2 κατασκευάζονται από τουρκική εταιρεία, η οποία ανήκει μάλιστα στην οικογένεια του γαμπρού του προέδρου Ερντογάν. Το υποσύστημα μεταφοράς και εκτόξευσης των πυραύλων είχε σχεδιαστεί από τη βρετανική EDO MBM Technology με έδρα το Μπράιτον. Η EDO πατεντάρισε την τεχνολογία της στη Βρετανία το 2014 και στην ΕΕ και την Τουρκία το επόμενο έτος. Το ότι εδρεύει στη Βρετανία και όχι στις ΗΠΑ της δίνει βέβαια τη δυνατότητα για εξαγωγή του υποσυστήματος χωρίς τους αμερικανικούς περιορισμούς. Γύρω στο 2015 μεταφέρθηκε η τεχνολογία σε τουρκικά χέρια που ανέπτυξαν μια δική τους εκδοχή, η οποία έχει τοποθετηθεί στο drone, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς το Bayraktar δοκίμασε με επιτυχία τη μεταφορά πυραύλου, όπως φαίνεται στο βίντεο. Τα βήματα της τουρκικής βιομηχανίας ήταν πολύ γρήγορα. Σήμερα η χώρα έχει 86 οπλισμένα Bayraktar που της επιτρέπουν να μπει στο κλειστό κλαμπ των μεγάλων παικτών του χώρου όπου κυριαρχούν οι ΗΠΑ και σε μικρότερο βαθμό η Βρετανία και το Ισραήλ.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=14&v=OfwHJ6vWMVk&feature=emb_title

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τα Bayraktar και στις τρεις έως τώρα επιχειρήσεις τους στο έδαφος της Συρίας. Σε μία μάλιστα από τις τρεις, ο απολογισμός της δράσης των τουρκικών drones ήταν ιδιαίτερα βαρύς: 449 νεκροί ή το ένα πέμπτο των συνολικών απωλειών.

Και ακόμη, πέντε Κούρδοι, «τρομοκράτες του PKK» κατά την Άγκυρα, σκοτώθηκαν από πυραυλικές επιθέσεις με drone μόνο μέσα στον Νοέμβριο.

Αυτό είναι κάτι που η Τουρκία επιδίωκε εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Είχε χτυπήσει την πόρτα των ΗΠΑ ζητώντας την πώληση των (οπλισμένων) αμερικανικών drones τύπου Predator για χρήση κατά των κουρδικών δυνάμεων, αλλά το Κογκρέσο είπε «όχι». Τα Bayraktar TB2 κατασκευάζονται από τουρκική εταιρεία, η οποία ανήκει μάλιστα στην οικογένεια του γαμπρού του προέδρου Ερντογάν. Το υποσύστημα μεταφοράς και εκτόξευσης των πυραύλων είχε σχεδιαστεί από τη βρετανική EDO MBM Technology με έδρα το Μπράιτον. Εξασφαλίζει ότι τα πυρομαχικά θα εκτοξευθούν χωρίς να βάζουν σε κίνδυνο το μη επανδρωμένο όχημα και ότι θα φτάσουν στις με ακρίβεια στον στόχο τους.

Η αμερικανική άρνηση οδήγησε την Άγκυρα στην ανάπτυξη ενός εγχώριου προγράμματος, το οποίο ενορχήστρωσε ο Σελτζούν Μπαϊρακτάρ, άλλοτε φοιτητής του MIT και πλέον σύζυγος της νεότερης κόρης του Ταγίπ Ερντογάν, της Σουμεγιέ.

Το αποτέλεσμα της μεθοδικής τουρκικής εργασίας; Ενα drone με ικανότητα πτήσης 24 ωρών μέχρι και στα 24.000 πόδια (λίγο πάνω από 7 χιλιόμετρα) με δυνατότητα μεταφοράς φορτίου με βάρος 150 κιλών.

Με πληροφορίες από Guardian καιProtagon.gr

Loader