4 ψηφιακά startups που δημιουργήθηκαν από φίλους

4 ψηφιακά startups που δημιουργήθηκαν από φίλους

Θα είχαν πετύχει αν οι δημιουργοί τους δεν ήταν κολλητοί;

4 ψηφιακά startups που δημιουργήθηκαν από φίλους

Άπειρα τα παράδειγμα επιχειρήσεων που ξεκίνησαν ως μια ιστορία φίλων και τελικά κατέκτησαν την αγορά. Το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται και σε ψηφιακά startups, σε ένα οικοσύστημα όπου ευνοείται και ενθαρρύνεται η ανάπτυξη ακόμα και των πιο παράτολμων ιδεών, ακόμα και αυτών που συζητάς με τους φίλους σου μετά από δύο-τρεις μπύρες.

Όπως θα δεις οι παρακάτω παρέες τα κατάφεραν μια χαρά.

Airbnb

Το 2007 ο συνιδρυτής της Airbnb, Nathan Blecharczyk, μετακόμισε στον Σαν Φρανσίσκο και χρειάστηκε να ψάξει στο Graiglist για να βρει συγκάτοικο. Η τύχη τον έστειλε πάνω στον Joe Gebbia. Εκείνη την εποχή οι δυο τους δούλευαν για διαφορετικά startups, όμως αμέσως διαπίστωσαν ότι διέθεταν το ίδιο πάθος για δουλειά και ότι ο ένας συμπλήρωνε τον άλλο.

Λίγο μετά τη θέση του Blecharczyk στο διαμέρισμα την πήρε ο Brian Chesky. Δούλευαν και οι τρεις στον ίδιο τομέα και το 2008, στο περιθώριο ενός συνεδρίου design στο Σαν Φρανσίσκο, γέννησαν την ιδέα για το Αirbnb, επειδή ακριβώς οι σύνεδροι είχαν δυσκολευτεί τρομερά να βρουν διαθέσιμα δωμάτια στα ξενοδοχεία της πόλης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Sprout Social Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο βαρετά. O Justyn Howard ήταν οικογενειακός φίλος με τον Gil Lara και κάποια στιγμή, μέσω των συζύγων τους, γνώρισαν τον Aaron Rankin, ο οποίος με τη σειρά έφερε στο παρεάκι τον παλιό του συνάδελφο και συμπαίκτη του στο bowling, Peter Soung. Οι τέσσερις συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μία από τις καλύτερες πλατφόρμες διαχείρισης περιεχομένου για social media.

Thrillist

Οι Ben Lerer και Adam Rich ήταν φίλοι πολύ καιρό πριν λανσάρουν το Thrillist, την Online πλατφόρμα που παρέχει πληροφορίες για εστιατόρια, μπαρ, συναυλίες, ταξίδια. Το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου αφορά τις ΗΠΑ, όμως πλέον συνεχώς επεκτείνεται, καθώς η ιδέα των δύο φίλων είναι κάτι περισσότερο από επιτυχημένη. Και να σκεφτείς ότι όλα ξεκίνησαν ένα βράδυ στη Νέα Υόρκη, όταν ο Ben εξηγούσε στον Adam πόσο είχε δυσκολευτεί να βρει το «σωστό» μαγαζί για να βγει πρώτη φορά ραντεβού με μια κοπέλα. Το κενό στους online οδηγούς πόλεις ήταν εμφανές, ξεκίνησαν να γράφουν μανιωδώς κριτικές και άρθρα για μαγαζιά και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

AllyO Οι Sahil Sahni και Ankit Somani γνωρίστηκαν στο πρώτο έτος των σπουδών στην Ινδία και στη συνέχεια πήγαν για μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ. Ήδη από τότε είχαν συζητήσει την ιδέα να δημιουργήσουν μία εφαρμογή που θα βελτιστοποιούσε με τη χρήση AI τη διαδικασία αξιολόγησης, επιλογής και στελέχωσης εταιρειών με ανθρώπινο δυναμικό. Στο μεταξύ, εργάστηκαν σε πολλές εταιρείες πληροφορικής, αλλά το 2016 αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους, το AllyO. Και τα κατάφεραν περίφημα.

Loader