Σε επίπεδα ρεκόρ το χρέος κυβερνήσεων ανά το παγκόσμιο φέτος

Σε επίπεδα ρεκόρ το χρέος κυβερνήσεων ανά το παγκόσμιο φέτος

Σε επίπεδα ρεκόρ το χρέος κυβερνήσεων ανά το παγκόσμιο φέτος

Οι κυβερνήσεις ανά το παγκόσμιο θα δανειστούν γύρω στα $7,4 τρισεκατομμύρια φέτος, εκτίμησε την Πέμπτη ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s Global, κάτι που θα αυξήσει το συνολικό χρέος σε επίπεδα ρεκόρ για τρίτο συνεχόμενο έτος.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters η ετήσια πρόβλεψη των S&P εκτιμά ότι περίπου το ένα τρίτο του συνόλου του παγκόσμιου χρέους θα είναι των ΗΠΑ με το χρέος της Ιαπωνίας να είναι πάνω από το μισό των $7,4 τρισεκατομμυρίων.

Η Κίνα είναι στην τρίτη θέση και αναμένεται να δημοπρατήσει ομόλογα αξίας περίπου $700 δισεκατομμυρίων, ενώ οι Ιταλία, Γαλλία και Βραζιλία αναμένονται να δανειστούν πάνω από $180 δισεκατομμύρια η κάθε μία.

«Στην ομάδα των επτά κρατών αναλογεί περίπου 70% του παγκόσμιου δανεισμού και χρέους», γράφει η έκθεση των S&P.

«Παρόλο που τέσσερα κράτη της ευρωζώνης, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία, είναι μεταξύ των 10 δανειστών, αναμένουμε ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης όλα μαζί θα εκδώσουν μόνο το 40% της αξίας χρέους στην οποία θα προχωρήσουν οι ΗΠΑ φέτος», προσθέτει.

Τα κράτη της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού αναμένονται να δανειστούν περίπου $2,9 τρισεκατομμύρια, περίπου 40% του συνόλου, το οποίο αφορά κυρίως την Ιαπωνία και σε μικρότερο βαθμό την Κίνα και την Ινδία.

Ακολουθεί η Βόρειος Αμερική με 34% και η Ευρώπη με 18% περιλαμβανομένης της Ρωσίας και άλλων ανεξάρτητων κρατών και κρατών της Κοινοπολιτείας.

Στο μεταξύ, η Λατινική Αμερική θα δανειστεί λιγότερο από το 5% και η Αφρική και η Μέση Ανατολή μόλις πάνω του 3% του συνόλου του παγκόσμιου εθνικού χρέους.

Loader