Συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μια πιο δυνατή ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή

Συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η ΕΕ πρέπει να έχει πολιτική παρουσία αντίστοιχη της οικονομικής στη διεθνή σκηνή , δήλωσε ο Jean-Claude Juncker στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης.

«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι χθεσινοί σύμμαχοι μας θα είναι σύμμαχοί μας και αύριο», πρόσθεσε, παρουσιάζοντας και νέες προτάσεις για την ενίσχυση της Ένωσης της Άμυνας, την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τη στήριξη του ευρώ ως διεθνούς νομίσματος. «Είναι παράλογο η ΕΕ να καταβάλλει το 80% του κόστους της ενέργειας που εισάγει σε δολάρια ... ενώ μόνο το 2% αυτών των εισαγωγών προέρχεται από τις ΗΠΑ», είπε.

Υπογράμμισε στη συνέχεια τη διαφορά μεταξύ πατριωτισμού και εθνικισμού επισημαίνοντας ότι «Το άρθρο 7 πρέπει να ενεργοποιηθεί όπου απειλούνται η ελευθερία του Τύπου και το κράτος Δικαίου», ανέφερε. «Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς ελευθερία του Τύπου. (...) Ο σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση». Η Ευρώπη πρέπει επίσης να προστατεύει τη δημοκρατική της διαδικασία από διεθνή και ιδιωτικά συμφέροντα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚ, Antonio Tajani, είπε: «Το ΕΚ θέλει περισσότερο από ποτέ να είναι στην καρδιά της δημοκρατίας. Πρέπει να του δώσουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία στο ΕΚ καθώς είμαστε το μόνο Κοινοβούλιο στον κόσμο που δεν μπορεί να προτείνει νομοθεσία».

Αναφερόμενος στη μετανάστευση ο πρόεδρος σημείωσε ότι «όσον αφορά την Αφρική, η ΕΕ κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται περισσότεροι πόροι: τουλάχιστον 50 δισ. Ευρώ, για να προσφέρουμε ευκαιρίες στους Αφρικανούς στις ίδιες τις πατρίδες τους και να σταματήσουμε έτσι τη μετανάστευση».

Manfred WEBER (ΕΛΚ,Γερμανία): Πέρα από τις επιτυχίες όπως ο σταθερός ρυθμός ανάπτυξης στην ΕΕ, η μειωμένη μετανάστευση ή η ενότητα της Ευρώπης απέναντι στο Brexit, ο Weber ζήτησε ένα «δίκαιο new deal»» για την ΕΕ: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να θεωρηθεί ενωμένη χωρίς ισότητα στο επίπεδο ζωής» . Επίσης, ζήτησε τη λήψη ταχύτερων αποφάσεων αυξάνοντας τον αριθμό των ψηφοφοριών που γίνονται με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο». «Η Ευρώπη είναι ένας οικονομικός γίγαντας, αλλά πρέπει να γίνει και πολιτικός! »

Ο Udo BULLMANN (Σοσιαλιστές, Γερμανία) αναγνώρισε ότι πράγματι η παρουσία του Γιουνκέρ στην Ευρωπαϊκής Επιτροπή ήταν, όπως είχε δεσμευθεί «πολιτική» κι όχι απλά τεχνοκρατική, αλλά δεν συμμερίσθηκε τη θετική αξιολόγηση του Weber. «Είμαστε ακόμα σε περίοδο κρίσης και μεγάλων αλλαγών». Ζήτησε μια νέα πρωτοβουλία για την Κεντρική Ευρώπη με επίκεντρο την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνοχή και ένα νέο σχεδιασμό για το Νότο, με επίκεντρο την απασχόληση των νέων. «Αλλά πρέπει επίσης να κοιτάξουμε προς Βορράν» είπε, αναφερόμενος στο Brexit και στις εκλογές της Σουηδίας.

Ο Ryszard Antoni LEGUTKO (Συντηρητικοί, Πολωνία) θεώρησε θετικό το επενδυτικό σχέδιο του Γιούνκερ, ενώ χαρακτήρισε την πολιτική μετανάστευσης της ΕΕ ως αποτυχημένη. «Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν η ΕΕ βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση τώρα από ό, τι όταν αναλάβατε το αξίωμα πριν από τέσσερα χρόνια και η απάντηση είναι όχι», ανέφερε, επισημαίνοντας τα ρήγματα μεταξύ Ανατολής-Δύσης και Νότου-Βορρά εντός της Ευρώπης.

Ο Guy VERHOFSTADT (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) υπογράμμισε ότι «το πραγματικό ερώτημα είναι εάν μπορούμε να εφαρμόσουμε την κληρονομιά της τρέχουσας Επιτροπής;». Κάλεσε «όλους τους ευρωπαϊστές να ενωθούν ενάντια στις ακροδεξιές και αυταρχικές τάσεις» και θέλει η Επιτροπή να καταθέσει μέτρα για την προστασία των ευρωεκλογών από κάθε ξένη ανάμιξη.

Η Ska KELLER (Πράσινοι, Γερμανία) δήλωσε ότι η ΕΕ και οι πολίτες της «μπορούν να είναι δυνατοί αν δεν υποκύψουν από μόνοι τους»». Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, που κατά την άποψή της είναι η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα, η Επιτροπή είναι επιδεικνύει «δειλία» για παράδειγμα, με το να μην προβλέπει αρκετά μέτρα στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ ή στη μεταρρύθμιση της γεωργικής πολιτικής.

Η Gabriele ZIMMER (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Γερμανία) εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι σε πολλές χώρες της ΕΕ δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί αξιοπρεπή επίπεδα ευημερίας μετά την κρίση, οι απλοί άνθρωποι δεν επωφελούνται από την ανάπτυξη και τα δικαιώματα των εργαζομένων περιορίζονται. Εκφράζει τη λύπη της για το πώς η διαχείριση της κρίσης κατέληξε εις βάρος των φτωχότερων.

Ο Nigel FARAGE (ΕΕΑΔ, Αγγλία) δήλωσε ότι η ομιλία του κ. Γιούνκερ ήταν μια έκκληση για περισσότερη συγκέντρωση της εξουσίας, αγνοώντας τη «λαϊκιστική εξέγερση» σε πολλά κράτη μέλη. Κάλεσε την Επιτροπή να καταβάλει προσπάθειες να υπογραφεί με τη Βρετανία εμπορική συμφωνία παρόμοια με αυτή που η ΕΕ έχει συνάψει με τον Καναδά.

Ο (ΕΕΕ, Γαλλία) αποκάλεσε τη δράση της Επιτροπής «αδιαφανή, αντιδημοκρατική και τιμωρητική», όσον αφορά την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Βρετανία. Επεσήμανε επίσης την αντίθεση της ομάδας του στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ.

Loader