Τα δεδομένα είναι το νέο καύσιμο των επιχειρήσεων

Τα δεδομένα είναι το νέο καύσιμο των επιχειρήσεων

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη και η αξιοποίηση των Big Data θα καθορίσουν το μέλλον των επιχειρήσεων

Τα δεδομένα είναι το νέο καύσιμο των επιχειρήσεων

Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία με κοινωνικό αντίκτυπο βρίσκονται στο επίκεντρο των εργασιών του «Start Haifa 2018» που λαμβάνει χώρα από τις 2-7 Δεκεμβρίου στο Ισραήλ.

Η χώρα με το πιο ανεπτυγμένο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας – μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα – υποδέχεται start uppers από όλο τον κόσμο σε ένα συνέδριο που εστιάζει στα νέα τεχνολογικά εργαλεία και τις αλλαγές που φέρνουν νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το Internet of Things, στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Κατά τις πρώτες μέρες της παραμονής τους στο Ισραήλ οι νικητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν, μεταξύ άλλων, το κέντρο ανάπτυξης της Intel στη Χάιφα και να συνομιλήσουν με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Intel Haifa, Tomer Sasson, ο οποίος υπογράμμισε την σημασία των δεδομένων στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Εκτίμησε πως μέχρι το 2020 ο μέσος όρος των δεδομένων που θα ξοδεύει στο ιντερνέτ κάθε χρήστης θα αγγίζει τα 1,5GB, τα δεδομένα που θα χρησιμοποιούν τα αυτόνομα οχήματα θα είναι ημερησίως στα 4 TB, ενώ τα «έξυπνα» εργοστάσια θα χρειάζονται για τη λειτουργία τους δεδομένα 1 PB. «Σήμερα σε καθημερινή βάση υπάρχουν 6,5 εκατομμύρια συσκευές συνδεδεμένες και αναμένεται μέσα στην επόμενη διετία κάθε σπίτι να έχει από 20 έως 50 συσκευές που θα συνδέονται στο ιντερνέτ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Sasson.

Πεποίθησή του είναι πως τα δεδομένα θα εξαπλωθούν με ταχύτατους ρυθμούς, αγγίζοντας τεράστια μεγέθη, ενώ σε εκείνους που έσπευσαν να διατυπώσουν την άποψη ότι οι υπολογιστές «πέθαναν», απαντά πως κάνουν λάθος. Ενδεικτικό είναι πως στην περίπτωση της Intel τα κέρδη από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ξεπερνούν τα 30 δισ. δολάρια το χρόνο και όπως όλα δείχνουν πρόκειται για μια αγορά με περιθώρια ανάπτυξης!

Πρόσθεσε πως οι επιχειρήσεις που θα διαδραματίσουν τα επόμενα χρόνια ηγετικό ρόλο είναι εκείνες που θα αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν τα δεδομένα. «Το να μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα από τη συλλογή δεδομένων είναι αυτό που θα φέρει και τα έσοδα. Αν για κάποιους τα δεδομένα είναι το καινούριο καύσιμο, εγώ θα έλεγα ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι το διυλιστήριο» τόνισε, ενώ ανέφερε πως δεν πρέπει παράλληλα να ξεχνάμε την κυβερνοασφάλεια.

Δίνοντας μια εικόνα από το κοντινό μέλλον ο Τomer Sasson έκανε λόγο για κοινωνίες με αυτόνομα αυτοκίνητα, που δεν θα χαρακτηρίζονται από την έννοια της ιδιοκτησίας, αλλά θα εντάσσονται στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού. Όπως εξήγησε οι άνθρωποι δεν θα χρειάζεται να αγοράζουν αυτοκίνητα, γεγονός που θα τους απαλλάξει από τα έξοδα της ασφάλισης και τον φόρο ιδιοκτησίας, ενώ θα μπορούν να νοικιάζουν με ένα χαμηλό κόστος οποιοδήποτε αμάξι επιθυμούν.

Κύριο χαρακτηριστικό της νέας γενιάς οχημάτων, που εκτιμάται ότι θα καταναλώνουν 4000 gigabyte τη μέρα, θα είναι η διασυνδεσιμότητα και ο μεγάλος όγκος των δεδομένων που θα καλούνται να διαχειριστούν. «Τα αυτοκίνητα θα συνδέονται μεταξύ τους, θα συνδέονται στο cloud, αλλά και με δημόσιους φορείς, όπως το Δημαρχείο. Σκεφτείτε για παράδειγμα ένα όχημα να εντοπίσει ένα χαλασμένο κράσπεδο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο πεζούς και οδηγούς. Χάρη στην επιστράτευση της τεχνητής νοημοσύνης το όχημα θα στέλνει αμέσως την πληροφορία, έτσι ώστε ο αρμόδιος φορέας να προβεί σε επιδιόρθωση της ζημιάς» κατέληξε.

Πηγή

Loader