Τα περσικά χαλιά, το πρώτο θύμα των αμερικανικών κυρώσεων

Τα περσικά χαλιά, το πρώτο θύμα των αμερικανικών κυρώσεων

Η ολοένα εντεινόμενη σύγκρουση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη εκτυλίσσεται, πλέον, και στο Διαδίκτυο

Τα περσικά χαλιά, το πρώτο θύμα των αμερικανικών κυρώσεων

Η ολοένα εντεινόμενη σύγκρουση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη (εξαιτίας της μονομερούς απόφασης των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) εκτυλίσσεται, πλέον, και στο Διαδίκτυο, με τους δύο προέδρους να ανταλλάσσουν πολεμικές απειλές στο Twitter. Αλλά η επικείμενη επαναφορά, την 6η Αυγούστου, των αμερικανικών κυρώσεων, ανησυχεί ήδη και, μάλιστα, πάρα πολύ, όλους όσοι δραστηριοποιούνται σε μία από τις κατεξοχήν «περσικές» βιομηχανίες της ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, τη βιομηχανία των χαλιών, με εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε έναν από τους πιο επικερδείς κλάδους της ιρανικής οικονομίας να απειλούνται άμεσα.

«Το 50% των υφαντουργών θα πρέπει να βρει έναν άλλον τρόπο για να βγάλει τα προς το ζην», δήλωσε στο CΝΝ o Ρέζα Ζολανβαρί, ιδιοκτήτης της Zollanvari Carpets που προσφέρει εργασία σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους. «Η βιομηχανία των χαλιών είναι πολύ σημαντική για την ιρανική οικονομία. Πρόκειται περί ενός ιστορικά ισχυρού κλάδου που προσφέρει εργασία σε πολλούς», προσδιόρισε η Σανάμ Βακίλ, συνεργάτιδα του βρετανικού ινστιτούτου μελετών Chatham House. Το 2016, η άρση των οικονομικών κυρώσεων από την κυβέρνηση Ομπάμα, είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξουν να αποτελούν οι ΗΠΑ τον μεγαλύτερο εισαγωγέα περσικών χαλιών στον κόσμο.

Ενδέχεται, ωστόσο, σύντομα, όπως συνέβη και το 2010 μετά την επιβολή ανάλογων κυρώσεων από των ΟΗΕ, ο κ. Ζολανβαρί να υποχρεωθεί να μεταφέρει μέρος της παραγωγής του εκτός της επικράτειας του Ιράν, στην αχανή Ινδία. «Η παραγωγή μας έπεσε κατακόρυφα, ακόμα και για την Ευρώπη εξαιτίας των τραπεζικών περιορισμών. Η αποστολή χρημάτων στο Ιράν ήταν εξαιρετικά δύσκολη».

Loader