Έγινε η μεγαλύτερης διάρκειας απευθείας πτήση στον κόσμο

Έγινε η μεγαλύτερης διάρκειας απευθείας πτήση στον κόσμο

Από την αεροπορική εταιρεία Qantas

Έγινε η μεγαλύτερης διάρκειας απευθείας πτήση στον κόσμο

Μεταφέροντας 50 επιβάτες και πλήρωμα, η πτήση QF7879 με ένα νέο Boeing 787-9 Dreamliner έφτασε στο Σίδνεϊ την Κυριακή το πρωί, μετά από ένα ταξίδι 16,200 χιλιομέτρων (10,066 μίλια) που διήρκεσε 19 ώρες και 16 λεπτά.

Σκοπός του ταξιδιού ήταν να διερευνηθούν οι πιθανές επιπτώσεις στους πιλότους, το πλήρωμα και τους επιβάτες, καθώς το ταξίδι αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα εμπορικό.

Ο επικεφαλής της Qantas, Αλαν Τζόις, ο οποίος βρισκόταν στην πτήση, δήλωσε μετά την προσγείωση: «Αυτή είναι μια πραγματικά ιστορική στιγμή για την Qantas, μια πραγματικά ιστορική στιγμή για την αυστραλιανή αεροπορία και μια πραγματικά ιστορική στιγμή για την παγκόσμια αεροπορία».

Καθώς η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και οι επιδόσεις των αεροσκαφών βελτιώνονται, οι μεταφορείς αναζητούν όλο και περισσότερο ταξίδια σε πολύ μακρινές αποστάσεις.

Η Διεθνής Ενωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) αναμένει ότι ο παγκόσμιος αριθμός επιβατών ετησίως θα αυξηθεί από 4,6 δισεκατομμύρια φέτος σε 8,2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2037.

Σε αυτό το χρονικό σημείο κανένα εμπορικό αεροσκάφος δεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει το μαραθώνιο ταξίδι Νέας Υόρκης-Σίδνεϊ με πλήρες φορτίο.

Για να επιτευχθεί αυτό, η πτήση Qantas απογειώθηκε με τα μέγιστα καύσιμα, λίγους μόνο επιβάτες, περιορισμένες αποσκευές και χωρίς φορτίο.

Ο στόχος ήταν η συλλογή δεδομένων, με μια ομάδα ερευνητών να παρακολουθεί, μεταξύ άλλων, τον φωτισμό, τη δραστηριότητα, τα πρότυπα ύπνου και κατανάλωσης των επιβατών και τα επίπεδα μελατονίνης του πληρώματος. Παρακολούθησαν επίσης τα εγκεφαλικά κύματα των πιλότων, οι οποίοι ήταν συνδεδεμένοι με συσκευές παρακολούθησης του εγκεφάλου.

Σκοπός της έρευνας ήταν, τόνισε η Qantas, ήταν να αυξήσει την υγεία και την ευεξία, να ελαχιστοποιήσει το jet lag και να εντοπίσει τη βέλτιστη περίοδο ανάπαυσης και των ωρών εργασίας του πληρώματος.

«Η πτήση ήταν πολύ επιτυχημένη από δύο συνιστώσες», δήλωσε ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Σον Γκόλντιγκ. «Η πρώτη ήταν έρευνα. Και το κατόρθωμα της απόστασης - η πτήση ήταν 16.200 χιλιόμετρα. Αερομεταφερόμασταν για 19 ώρες και 16 λεπτά και προσγειωθήκαμε εδώ στο Σίδνεϊ με περίσσευμα καυσίμων για 70 λεπτά πτήσης ακόμη».

Η αεροπορική εταιρεία σχεδιάζει επίσης να δοκιμάσει μια απευθείας πτήση από το Λονδίνο στο Σίδνεϊ και αναμένει να αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους εάν θα ξεκινήσει τα δρομολόγια το 2022 ή το 2023.

Loader