Το χθεσινό δημοψήφισμα που προκάλεσε χαμό στην Ισπανία

Το χθεσινό δημοψήφισμα που προκάλεσε χαμό στην Ισπανία

Ο αγώνας των Καταλανών για ανεξαρτησία

Το χθεσινό δημοψήφισμα που προκάλεσε χαμό στην Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση αποκάλεσε το χθεσινό δημοψήφισμα, άτυπο και παράνομο. Παρ' όλα αυτά, έβγαλε δεκάδες ένοπλους αστυνομικούς στους δρόμους για να καταστείλουν, με τη χρήση βίας, τους Καταλανούς που διεκδικούν την αυτονομία τους. Γιατί; Γιατί στην προκειμένη διακυβεύονται πολλά και η ισπανική κυβέρνηση θα βγει χαμένη από μια ενδεχόμενη ανεξαρτοποίηση της Καταλονίας, καθώς οι Καταλανοί αποτελούν το 6,3% του συνολικού πληθυσμού. Η περιοχή της Καταλονίας αποτελεί το 16% επί του συνολικού ισπανικού εδάφους. Παράλληλα, αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής, το ένα τέταρτο των εξαγωγών, πάνω από το ήμισυ των νέων επενδύσεων εκκίνησης το 2016 και σχεδόν το ένα τρίτο των Ολυμπιακών μεταλλίων στους τελευταίους Ολυμπιακούς του Ρίο.

Και όχι μόνο αυτό. Η Καταλονία κατέχει το 25,5% του εμπορίου και των εξαγωγών, το 56,3% των νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, το 20,8% στη φορολόγηση και το 23,8% στον τουρισμό. Το 1/5 σχεδόν των τουριστών επισκέπτεται την Καταλονία, με τα έσοδα να είναι πάρα πολλά.

Στον αθλητισμό, η Καταλονία έχει 26% συμμετοχή στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ισπανίας, ενώ σε πολιτικό επίπεδο η δύναμη του Πρωθυπουργού της Ισπανίας Mariano Rajoy δεν ξεπερνά το 5,8%, αφού δεν είναι καθόλου δημοφιλής μεταξύ των Καταλανών.

Από την άλλη, η Καταλονία αποτελεί το 1/10 του συνολικού αριθμού των ανέργων, με το ποσοστό να φτάνει το 13,2%, ενώ δέχεται και το 1/5 σχεδόν των μεταναστών, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 23,8%.

Ο αγώνας των Καταλανών για ανεξαρτησία και απόσχιση από την Ισπανία, ξεκίνησε το 2006. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2006, το ισπανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα νέο καθεστώς για την Καταλονία, το οποίο ενίσχυε την αυτονομία της βορειοανατολικής επαρχίας της χώρας, χαρακτηρίζοντας την «έθνος» στο εσωτερικό του ισπανικού κράτους. Τον Ιούλιο, της ίδιας χρονιάς, το Λαϊκό Κόμμα (PP) του συντηρητικού Mariano Rajoy, που τότε βρισκόταν στην αντιπολίτευση, αμφισβήτησε το νέο καθεστώς της Καταλονίας, καταθέτοντας προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Τον Ιουνίο, του 2010, το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε ένα μέρος του καθεστώτος της Καταλονίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο χαρακτηρισμός «έθνος» δεν έχει «καμία νομική αξία». Απέρριψε, παράλληλα, τη χρήση των καταλανικών ως «προτιμητέα» γλώσσα στη διοίκηση και τα ΜΜΕ. Πολλοί Καταλανοί θεώρησαν αυτή την απόφαση ως «ταπείνωση» και τον Ιούλιο, εκαντοντάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους, έχοντας ως σύνθημα: «Είμαστε ένα έθνος, εμείς αποφασίζουμε».

Τον Σεπτέμβριο του 2012, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη, γράφοντας στα πανό το σύνθημα: «Καταλονία, το νέο κράτος της Ευρώπης». Λίγες μέρες αργότερα, ο Rajoy, που βρισκόνταν στην πρωθυπουργία από το 2011, αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τον Καταλανό πρόεδρο Artur Mas, ο οποίος ζητούσε διακαώς να αποκτήσει η Καταλονία μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία. Τον Νοέμβριο του 2012, ο Mas κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές, δίνοντας την υπόσχεση να διεξάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, οι Καταλανοί σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα, 400 χιλιομέτρων, υπέρ της ανεξαρτησίας.

Τον Νοέμβριο του 2014, η Καταλονία διοργάνωσε ένα δημοψήφισμα, με συμβολική σημασία, το οποίο στη συνέχεια κρίθηκε ως αντισυνταγματικό. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν περίπου 35%. Δηλαδή, σχεδόν το 80% των όσων ψήφισαν, δηλαδή 1,8 εκατομμύριο Καταλανοί, τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της επαρχίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι περιφερειακές εκλογές παρουσιάστηκαν ως δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας. Το σύνολο των κομμάτων που τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας, συγκεντρώσαν το 47.8% των ψήφων και για πρώτη φορά κέρδισαν την πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο. Τον Νοέμβριο, της ίδιας χρονιάς, το καταλανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε μια απόφαση, βάση της οποίας θα άρχιζε μια διαδικασία για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου καταλανικού κράτους, το αργότερο μέχρι το 2017. Το Συνταγματικό Δικαστήριο, όμως, ακύρωσε τη συγκεκριμένη απόφαση.

Τον Ιανουάριο του 2016, ο Carles Puidgemont, έγινε πρόεδρος της Καταλονίας. Τον Μάρτιο του 2017, ο πρώην πρόεδρος, Artur Mas, καταδικάστηκε για «ανυπακοή», επειδή διοργάνωσε το άτυπο δημοψήφισμα του 2014 και του απαγορεύτηκε να διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα για δύο χρόνια. Τον Ιούνιο του 2017, ο Puidgemont ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, την 1η Οκτωβρίου. Σε περίπτωση νίκης του «ναι», ο Puidgemont δήλωσε ότι η επαρχία θα ξεκινήσει την «αποσύνδεσή» της από την Ισπανία. Με τη σειρά της, η Μαδρίτη τόνισε ότι το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθεί.

Τον Ιούλιο, ο Puidgemont απέπεμψε ένα μέλος της καταλανικής κυβέρνησης, το οποίο εξέφρασε αμφιβολία για τη δυνατότητα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Απέπεμψε επίσης τρία μέλη της περιφερειακής κυβέρνησης, τα οποία θεωρήθηκαν δειλά, ενώ ο διοικητής της αστυνομίας παραιτήθηκε. Η κυβέρνηση Rajoy έκανε λόγο για «ριζοσπαστικοποίηση» και «αυταρχικό παραλήρημα» στην Καταλονία.

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2017, το περιφερειακό κοινοβούλιο υιοθέτησε νόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και ο Puidgemont ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου.

Χθες, το 90% των Καταλανών ψήφισαν την ανεξαρτησία της περιοχής τους. Υπήρχαν, όμως, περιοχές στις οποίες οι πρόθυμοι για απόσχιση δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το 50%.

Η κεντρική ισπανική κυβέρνηση, χρησιμοποίησε όποιο μέσο είχε διαθέσιμο, προκειμένου να αποτρέψει τους πολίτες από το να ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα που προσπαθούσαν να στήσουν οι αρχές της Καταλονίας.

Η αλήθεια είναι ότι οι εικόνες σκληρής καταστολής που αναπαρήχθησαν απ' όλα τα διεθνή ΜΜΕ, δεν βοήθησαν ιδιαίτερα τη νομιμοποιητική βάση της απόφασης της ισπανικής κυβέρνησης Rajoy, καθώς οι περισσότεροι παραδέχονται πως το επιχείρημα του Ισπανού Πρωθυπουργού, δηλαδή ότι το δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό, είναι ορθό. Οι σκηνές βίας, έφεραν σε δύσκολη θέση και τις Βρυξέλλες, που από τη μια είχαν να κάνουν με μια αποσχιστική ενέργεια εις βάρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ και από την άλλη είχαν να αντιμετωίσουν τη σκληρή αντίδραση του εν λόγου κράτους.

Οι εικόνες από τις απίστευτες σκηνές βίας, φιλοξενήθηκαν στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, με την ισπανική κυβέρνηση να καλείται να λογοδοτήσει σε διεθνή δικαστήρια για την αστυνομική βία που προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 465 ανθρώπων.

Προς το παρόν, οι ψήφοι του χθεσινού δημοψηφίσματος δεν έχουν καταμετρηθεί, ενώ ο Rajoy μέχρι το βράδυ της Κυριακής εμφανιζόταν στα τηλεοπτικά δίκτυα ανυποχώρητος, τονίζοντας πως δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση στην Καταλονία.

Πληροφορίες από offsite.com.cy, reader.gr, huffingtonpost.gr, protagon.gr, popaganda.gr

Loader