Το ευεργετικό εμβόλιο σώζει από τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Το ευεργετικό εμβόλιο σώζει από τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Κατακόρυφη η πτώση περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μετά τον εμβολιασμό εναντίον του HPV, τονίζουν επιστήμονες

Το ευεργετικό εμβόλιο σώζει από τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Η ανασκόπηση του περιοδικού Lancet εστιάζει σε 65 μελέτες και σε 60 εκατομμύρια άτομα που συμμετείχαν σε αυτές. Όπως παρατηρήθηκε, μέσα σε οκτώ χρόνια οι προκαρκινικές αυξήσεις μειώθηκαν σημαντικά.

Σημειώνεται πως κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 850 θάνατοι και άλλες 3.200 περιπτώσεις καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

Η ανασκόπηση επικεντρώθηκε σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 14 χώρες υψηλού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Εξετάστηκαν τα ποσοστά του HPV, καθώς και κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα όπως και οι ενδείξεις προκαρκινικών κυττάρων στον τράχηλο.

Όπως διαπιστώθηκε, οι περιπτώσεις του HPV μειώθηκαν κατά 83% σε κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών και 66% στις γυναίκες 20-24 ετών.

Οι περιπτώσεις γεννητικών κονδυλωμάτων μειώθηκαν κατά 67% στα κορίτσια 15-19 ετών και 54% στις γυναίκες 20-24 ετών.

Οι τιμές μειώθηκαν περισσότερο στις χώρες που εμβολιάστηκε μια ευρύτερη ηλικιακή ομάδα και που η κάλυψη ήταν υψηλότερη.

Ο καθηγητής δημόσιας υγείας, Μαρκ Μπρισόν από το πανεπιστήμιο Λαβάλ του Καναδά, δήλωσε πως μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα δούμε κι άλλες μειώσεις της ασθένειας σε γυναίκες ηλικίας 20-30 ετών.

Τόνισε επίσης πως η εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας- που εντοπίζεται σε τέσσερις περίπου περιπτώσεις ανά 100.000- μπορεί να γίνει εφικτή μόνο μέσα από την επαρκή κάλυψη του εμβολιασμού.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV μεταδίδεται σεξουαλικά και, δυστυχώς, συναντάται πολύ συχνά. Απ’ την άλλη πλευρά, όμως, είναι πολύ μικρό το ποσοστό αυτών που θα νοσήσουν από τις γυναίκες που έχουν τη λοίμωξη, ενώ είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά αυτοΐασης.

O HPV (Human Papilloma Virus) είναι ο ιός που προκαλεί τα θηλώματα στο σώμα (υπερκερατώσεις), τις μυρμηγκιές στα δάκτυλα, τους κάλλους στις πατούσες, τα αφροδίσια κονδυλώματα και τις δυσπλασίες στα γεννητικά όργανα και κυρίως στον τράχηλο της μήτρας.

Από τους 120 τύπους του ιού που υπάρχουν, οι 35 βρίσκονται στα γεννητικά όργανα και από αυτούς οι 15 είναι υψηλού κινδύνου και οι 20 χαμηλού κινδύνου.

Loader