Xρόνος - πραγματικότητα: Διαφορετικά στον κβαντικό κόσμο

Xρόνος - πραγματικότητα: Διαφορετικά στον κβαντικό κόσμο

Ανέστρεψαν το "βέλος του χρόνου"

Xρόνος - πραγματικότητα: Διαφορετικά στον κβαντικό κόσμο

Ο χρόνος και η πραγματικότητα φαίνεται ότι λειτουργούν διαφορετικά στον κβαντικό κόσμο, αφού πρόσφατα ερευνητές με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου αναστροφής του χρόνου επέστρεψαν την κατάσταση ενός κβαντικού υπολογιστή στο παρελθόν, ενώ σε άλλο πείραμα φάνηκε να συνυπάρχουν δύο εκδοχές της πραγματικότητας ταυτόχρονα.

Πρόσφατα, ερευνητές του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας (ΜΙΡΤ), καθώς και συνάδελφοί τους από τις ΗΠΑ και την Ελβετία, ανακοίνωσαν ότι για κλάσματα του δευτερολέπτου και με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου αναστροφής του χρόνου επέστρεψαν την κατάσταση ενός κβαντικού υπολογιστή στο παρελθόν.

Με άλλα λόγια, ανέστρεψαν το "βέλος του χρόνου" που υποτίθεται πως κινείται μόνο προς μια κατεύθυνση, το μέλλον. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γκόρντεϊ Λεσόβικ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Φυσικής της Κβαντικής Τεχνολογίας Πληροφοριών του ΜΙΡΤ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", υπολόγισαν επίσης την πιθανότητα που έχει ένα ηλεκτρόνιο στο διαστρικό χώρο να ταξιδέψει αυθόρμητα πίσω στο χρόνο.

Οι επιστήμονες, όπως ανέφεραν, έδειξαν ότι σε ένα κβαντικό υπολογιστή της ΙΒΜ ήταν δυνατό να αναστραφεί αυθόρμητα η εξέλιξη μιας κβαντικής κατάστασης και να κινηθεί προς το παρελθόν αντί προς το μέλλον. Με ένα ειδικό πρόγραμμα λογισμικού τροποποίησαν την κατάσταση του κβαντικού υπολογιστή, έτσι ώστε αυτή να εξελίσσεται προς τα πίσω, δηλαδή από το χάος προς την τάξη (το αντίθετο του δεύτερου νόμου της θερμοδυναμικής).

Σε ένα άλλο πείραμα, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι δύο εκδοχές της πραγματικότητας μπορούν να συνυπάρχουν στο κβαντικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Live Science, οι ερευνητές διενήργησαν πρόσφατα πειράματα για να απαντήσουν σε ένα παλαιότερο ερώτημα της θεωρητικής φυσικής σχετικά με την πραγματικότητα. Αυτό το πείραμα βασίζεται στη σκέψη ότι δύο άτομα που παρατηρούν το ίδιο φωτόνιο θα μπορούσαν να καταλήξουν σε διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με την κατάσταση του φωτονίου - και όμως και οι δύο παρατηρήσεις τους θα ήταν σωστές.

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες δημιούργησαν τις συνθήκες που περιγράφονται στο πείραμα σκέψης και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους, επιβεβαιώνοντας ότι ακόμα και όταν οι παρατηρητές περιγράφουν διαφορετικές καταστάσεις στο ίδιο φωτόνιο, οι δύο αντικρουόμενες πραγματικότητες θα μπορούσαν να είναι και οι δύο αληθινές.

Loader