Καθώς ντόπιοι στην Πάφο ωρύονταν, στη Λεμεσό ξεβράζονταν νεκρές χελώνες

Καθώς ντόπιοι στην Πάφο ωρύονταν, στη Λεμεσό ξεβράζονταν νεκρές χελώνες

Καθώς ντόπιοι στην Πάφο ωρύονταν, στη Λεμεσό ξεβράζονταν νεκρές χελώνες
Δύο παράλληλα και σημαδιακά περιστατικά, σε μία μόνο ημέρα

Γιατί στις πόλεις μας δεν φυτεύουμε ποτέ δέντρα, διερωτηθήκαμε σε κείμενό μας χθες και η σημερινή μας ιστορία ίσως να φωτογραφίζει την απάντηση.

Δύο παράλληλα περιστατικά που έλαβαν χώρα σε Πάφο και Λεμεσό, σε λιγότερες από 24 ώρες διαφορά, αναδεικνύουν, με συμβολικό τρόπο, τη σοβαρότητα της περιβαλλοντικής ρύπανσης από τη μία και τον τρόπο σκέψης μερίδας συμπολιτών μας από την άλλη.

Στην Αργάκα της Πάφου, κοινοτάρχης και άλλοι αγριεμένοι άνθρωποι εμφανίζονται σε βίντεο που κυκλοφορεί να λογομαχούν και να τσακώνονται με επιστήμονες και περιβαλλοντιστές που εργάζονται για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο.

Λίγες ώρες αργότερα, μια ακόμη νεκρή χελώνα ξεβράζεται σε πολυσύχναστη ακτή της Λεμεσού…

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στον Φιλελεύθερ, oμάδα εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων που υλοποιεί για λογαριασμό του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών στην Κύπρο, το οποίο αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο ως ένα από τα πιο πρωτοποριακά και επιτυχημένα προγράμματα προστασίας της άγριας ζωής, δέχθηκε χθες απρόσμενη επίθεση από τον κοινοτάρχη Αργάκας και άλλα άτομα της ευρύτερης περιοχής.

Το περιστατικό έγινε μάλιστα στην παρουσία εκπροσώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης και συγκεκριμένα της Μόνιμης Επιτροπής της Σύμβασης της Βέρνης για τη Διατήρηση της Ευρωπαϊκής Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων, καθώς και ομάδας ξένων εμπειρογνωμόνων που βρίσκεται στην Κύπρο για να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προστασίας των θαλασσίων χελωνών που υλοποιείται στην Κύπρο, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενώ η ομάδα του προγράμματος βρισκόταν στην περιοχή, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κοινοτάρχη Αργάκας, ο οποίος τους κάλεσε να φύγουν από εκεί επειδή δεν έχουν εξασφαλίσει σχετική άδεια από την κοινοτική Αρχή! Στη συνέχεια, ο κοινοτάρχης μετέβη στην παραλία και προσπάθησε να αποτρέψει τα μέλη του προγράμματος από το να τοποθετήσουν κλουβιά προστασίας των θαλάσσιων χελωνών!

Κι αν οι αφελείς διερωτάστε … τι συμβαίνει, να σας πούμε μόνο πως στη συγκεκριμένη παραλία έχουν τοποθετηθεί από την κοινότητα παράνομα ομπρέλες και κρεβατάκια, χωρίς να έχει εγκριθεί ποτέ σχέδιο χρήσης της προστατευόμενης παραλίας από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=117&v=rD2IE5i6Gzo

Με τις χελώνες θα ασχολούμαστε όμως; Χρήματα από την τουριστική αξιοποίηση της παραλίας, πώς θα βγάλουμε;

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χελώνα ξεβράστηκε σήμερα το πρωί νεκρή, στη θάλασσα που βρίσκεται μπροστά από τον Ναυτικό Όμιλο Αμμοχώστου ...

Loader