Γιατί στην Κύπρο δεν τρελαινόμαστε για δέντρα;

Γιατί στην Κύπρο δεν τρελαινόμαστε για δέντρα;

Γιατί στην Κύπρο δεν τρελαινόμαστε για δέντρα;
Ειδικά οι μεγάλοι δήμοι γιατί δεν πραγματοποιούν σχεδόν ποτέ εκστρατείες δεντροφύτευσης;

«Μα εν τζαι καλό πράμα τα δέντρα μάνα μου, γεμώνει ο τόπος φύλλα» μου απάντησε τις προάλλες, σε εύλογη, νομίζω, απορία μου, μεσήλικας κύριος που εργάζεται στο μεγάλο κοιμητήριο της Λεμεσού, στον Άγιο Αθανάσιο. Αν βρεθεί όμως homo sapiens sapiens, μέρα μεσημέρι στο μέρος για να επισκεφτεί τάφο οικείου του, δύσκολα γλιτώνει την ηλίαση. Τι μέρα μεσημέρι δηλαδή, δέκα η ώρα το πρωί ήμουν προχτές εκεί και δέντρο … κανένα.

«Ένεν καλό πράμα τα δέντρα!» Η αιφνιδιαστική απάντηση του κυρίου με ζάλισε σίγουρα αρκετά πιο πολύ από τον ήλιο.


Γενικά στην Κύπρο δεν ... τρελαινόμαστε για δέντρα, σκέφτομαι. Σε ένα μεσογειακό όμως νησί, με τόσο θερμά καλοκαίρια και σε έναν πλανήτη που κοχλάζει όλο και περισσότερο, περίεργο δεν είναι να μην φυτεύουμε συνεχώς νέα δέντρα; Ειδικά οι δήμοι στις μεγάλες πόλεις, προτεραιότητα δεν θα’ πρεπε να το΄χαν; Κτίζουμε τεχνητά νησιά, μαρίνες και κτίρια - υπερπαραγωγές και με δεντροφύτευση ως πολιτεία δεν ασχολούμαστε ποτέ και καθόλου. Αλλοπρόσαλλο δεν είναι;

δεν θυμάμαι ποτέ εκλελεγμένος ή υποψήφιος δήμαρχος να έχει κάνει ντόρο για δέντρα

Θα μου πείτε, επιχειρηματικά συμφέροντα είναι οι μαρίνες και τα νησιά, ας μην επαναλάβουμε τη θλιβερή αυτή συζήτηση. Τα ανύπαρκτα αντισταθμιστικά μέτρα για το περιβάλλον, εκ μέρους του κράτους, στις ελληνικές καλένδες πάνε και αυτά.

Τα δεντράκια όμως; Πόσο περίπλοκο και χρονοβόρο είναι να αποφασίσει κανείς ως επικεφαλής ενός δήμου να προχωρήσει σε εκστρατεία δεντροφύτευσης; Πυρηνική φυσική δεν είναι. Είναι;

Eίμαι αισιόδοξος πως, αν … αύριο, ο Δήμος της Λευκωσίας, της Λεμεσού, της Λάρνακας ή της Πάφου ανακοινώσει open call για βοήθεια από τους πολίτες, σε μια τέτοιου τύπου εκστρατεία, χιλιάδες θα είναι οι εθελοντές που θα ανταποκριθούν θετικά. Θαρρώ πως, λίγη στοιχειώδη έρευνα θέλει για τα είδη που ευδοκιμούν σε κάθε περιοχή.

Προσωπικά, δεν θυμάμαι ποτέ εκλελεγμένος ή υποψήφιος δήμαρχος να έχει κάνει ντόρο για την τόσο βασική ανάγκη συνεχούς και εκτεταμένης δεντροφύτευσης στις πόλεις μας. Μοναδική ευχάριστη εξαίρεση που μπορώ να θυμηθώ είναι πρωτοβουλία του δήμου Αγίας Νάπας για το φύτεμα 15 χιλιάδων δέντρων, που ανακοινώθηκε φέτος τον Γενάρη. Δεν μιλώ στο μεταξύ για πέντε ή δέκα δέντρα, μια φορά κάθε πέντε ή δέκα χρόνια. Μιλώ για χιλιάδες δέντρα που θα φυτεύονται συνεχώς και σε πιο μόνιμη βάση. Ανέφικτο;

... Σύμφωνα, εξάλλου, με είδηση που κυκλοφόρησε καθώς έγραφα το παραπάνω σχόλιο ... άγνωστοι προσπάθησαν χθες να κάψουν το δάσος του Ακάμα, κοντά στη Λάρα, αφού σε τέσσερις διαφορετικές εστίες φωτιάς βρέθηκε στερεό πετρέλαιο.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οι δράστες βρέθηκαν στο δάσος του Ακάμα, σε σημείο πάνω από την παραλία της ωοτοκίας των χελωνών, στον κόλπο της Λάρας, και έβαλαν κακόβουλα φωτιά σε τέσσερα διαφορετικά σημεία, χρησιμοποιώντας στερεό πετρέλαιο.

Ευτυχώς οι εστίες φωτιάς έγιναν άμεσα αντιληπτές από μέλη υπηρεσιών που διενεργούν περιπολίες στην περιοχή και αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία. Μέλη της Πυροσβεστικής από την Πόλη Χρυσοχούς, της Υπηρεσίας Θήρας και του Τμήματος Δασών έφτασαν άμεσα στην περιοχή και πρόλαβαν να κατασβήσουν όλες τις εστίες φωτιάς πριν επεκταθούν, αφού αυτό θα είχε τραγικές συνέπειες.

Αμέσως μετά άρχισαν οι έρευνες, από τις οποίες προέκυψε ότι πρόκειται για κακόβουλη ενέργεια, αφού στη δασική έκταση εντοπίστηκαν οι τέσσερις διαφορετικές εστίες αλλά και το στερεό πετρέλαιο. Μετά το περιστατικό αυτό, οι περιπολίες στη χερσόνησο -που ήδη διεξάγονται σε 24ωρη βάση- θα πυκνώσουν.

Αν δεις καπνό ή φωτιά, κάλεσε 112 ή 1407.

Loader