Η κυβέρνηση θα φυτέψει χιλιάδες δέντρα - Δεν είναι λαφαζαnews

Η κυβέρνηση θα φυτέψει χιλιάδες δέντρα - Δεν είναι λαφαζαnews

Η κυβέρνηση θα φυτέψει χιλιάδες δέντρα - Δεν είναι λαφαζαnews
Σκοπός είναι να φυτευτούν συνολικά στην Κύπρο 10 εκατομμύρια δέντρα

Σε προσπάθειά μας να ασκήσουμε κι εμείς πίεση, είχαμε πρόσφατα δημοσιεύσει Λαφαζαnews καυτηριάζοντας την αδιαφορία των κυπριακών αρχών απέναντι στην εύλογη και μεγάλη ανάγκη για μαζικές δεντροφυτεύσεις στο κατάξερό μας νησί.


ΘΥΜΗΣΟΥ: Μαζικές εκστρατείες δεντροφύτευσης αρχίζει η κυπριακή κυβέρνηση*


Οι υπέροχες πρωτοβουλίες των απλών πολιτών και η ισχυρή δυναμική που το κίνημα απέκτησε ευθύς αμέσως φαίνεται πως τελικά δεν άφησαν αδιάφορη την κυβέρνησή μας, με τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή να αναλαμβάνει προσωπικά ενεργή και χρήσιμη πρωτοβουλία για συντονισμό της υπόθεσης. Για ακόμη μία φορά λοιπόν αποδεικνύεται πως η κοινωνία μπορεί να ασκήσει αποτελεσματική πίεση στην πολιτεία, αφου χθες, Τετάρτη, ο Υπουργός ανακοίνωσε πολύ ευχάριστα νέα που έχουν να κάνουν με το φύτεμα 70,000 δέντρων, από τον ερχόμενο Νοέμβρη μέχρι τον Φλεβάρη του 2020.

η πρωτοβουλία του Υπουργού δεν θα επισκιάσει τις αντίστοιχες που έχουν ήδη παρθεί από ακτιβιστές και που αρχίζουν προσεχώς

Ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής

Σε χθεσινές του δηλώσεις, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «η Κυβέρνηση πρωτοστατεί στις προσπάθειες για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω δεντροφύτευσης, ενισχύοντας τις δικές της προσπάθειες και υποστηρίζοντας όλες τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται την τελευταία περίοδο. ...Την περίοδο Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου θα παραχωρηθούν πέραν των 70 χιλιάδων δεντρυλλίων και εκατοντάδες χιλιάδες θα παραχθούν το επόμενο διάστημα».

Αναφερόμενος σε άλλη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Καδής σημείωσε την αναβάθμιση του Δασικού Κολλεγίου για το οποίο «αποφασίστηκε όπως αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί ως Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με επαγγελματική κατεύθυνση με εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο για το Τμήμα Δασών όσο και με άλλα τριετή προγράμματα για δασικούς λειτουργούς. Δεν θα έχουν απευθείας είσοδο στη Δημοσία Υπηρεσία, αλλά θα μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση».

Να υπογραμμίσουμε πως η πρωτοβουλία του Υπουργού δεν θα επισκιάσει τις αντίστοιχες που έχουν ήδη παρθεί από απλούς πολίτες και που αναμένεται να αρχίσουν προσεχώς. Υπενθυμίζεται πως εντός Αυγούστου είχε ξεμυτίσει η ομάδα 300,000 δέντρα στη Λευκωσία και πολύ σύντομα ακολούθησαν τα 300,000 δέντρα στη Λεμεσό, τα 100,000 δέντρα στη Λάρνακα και τα 100.000 δέντρα στην Πάφο.

Οι ομάδες των ακτιβιστών σκοπεύουν να ζητήσουν τη συνεργασία δήμων και κοινοτήτων για την παροχή αξιοποιήσιμης γης για δημιουργία νέων πάρκων και φύτεμα νέων δέντρων. Πρόθεση είναι στη συνέχεια να υπάρξει συνεργασία με το Τμήμα Δασών για καθοδήγηση και περαιτέρω συντονισμό.

Είναι σημαντικό τα νεαρά δέντρα να λαμβάνουν κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων χρόνων της ζωής τους την απαραίτητη φροντίδα

Είναι εξαιρετικά σημαντικό, επισημαίνεται, τα νεαρά δέντρα να λαμβάνουν κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων χρόνων της ζωής τους την απαραίτητη φροντίδα, αφού στα πρώτα στάδια είναι πολύ ευάλωτα και θα είναι εύκολο να πεθάνουν.

Για τη συλλογή του χρηματικού ποσού που χρειάζεται οι ακτιβιστές θα κάνουν χρήση της μεθόδου του crowdfunding ενώ δεκτές θα γίνονται εισφορές από πανεπιστήμια, ιδιωτικές εταιρείες, οργανώσεις και άλλες ομάδες.

Καθώς όλες οι παραπάνω πρωτοβουλίες στοχεύουν στο φύτεμα 800,000 περίπου δέντρων, το Υπουργείο Μεταφορών έχει επίσης ανακοινώσει πρόγραμμα δεντροφύτευσης σε αστικούς και υπεραστικούς δρόμους και πεζοδρόμια. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, υπολογίζεται πως εντός της επόμενης δεκαετίας στην Κύπρο θα φυτευτούν συνολικά 10 εκατομμύρια δέντρα!

Loader