17 Aug 2018

Επτά χωριά της Κύπρου που δείχνουν ότι η μικρή κλειστή κοινωνία μπορεί να γίνει πολύ τρομακτική (Μέρος 5)

Επτά περιοχές που ακούστηκαν για όλους τους λάθος λόγους και οι ισάριθμες “ταινίες” που ενέπνευσαν. Επ. 5ο: Παράνομο. Παράλογο. Παραλίμνι.

Γράφει ο Μαρίνος Νομικός.

Η νέα σειρά επτά αυτοτελών “ταινιών” της AVANT GARDE εμπνέεται από ισάριθμες περιπτώσεις όπου μικρές, κλειστές κοινωνίες της Κύπρου αποδείχθηκαν πιο τρομακτικά μέρη απ’ οτιδήποτε small town horror έγραψε ποτέ ο Stephen King! Ζύγι, Πέγεια, Άχνα, Πλατανίστεια, Παραλίμνι, Εργάτες και Σωτήρα απασχόλησαν την επικαιρότητα για όλους τους λάθος λόγους κυρίως από την στενοκεφαλιά, άγνοια ή προκαταλήψεις των τοπικών αρχών και μερίδας των κατοίκων που έστειλαν στο υπόλοιπο νησί (και σε περιπτώσεις όπως της Σωτήρας και στον υπόλοιπο κόσμο) εσφαλμένα μηνύματα ρατσισμού, ομοφοβίας, διαφθοράς και τοπικής αδιαλλαξίας και εσωστρέφειας. Σε κάθε επεισόδιο παραθέτουμε το γεγονός που σημάδεψε την κάθε περιοχή και στη συνέχεια την πλοκή της “ταινία” που ενέπνευσε μαζί φυσικά με το απαιτούμενο κάστινγκ (ώστε να μην ψάχνετε μόνοι σας). Σημειώστε πως σε ότι αφορά την πλοκή των “ταινιών” πήραμε αρκετές ελευθερίες για καθαρά δραματουργικούς σκοπούς.

Επεισόδιο 5: Παράνομο. Παράλογο. Παραλίμνι.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Τον περασμένο Οκτώβριο έλαβε χώρα στο Παραλίμνι μία από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πρόσφατη μνήμη. Πάνω από 3.000 άνθρωποι πλημμύρισαν την κεντρική πλατεία με κύριο αίτημα, όχι τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου - σιγά μη γινόταν μια τόσο μεγαλειώδης και πολυπληθής συγκέντρωση για κάποιον τόσο μπανάλ ή αόριστο/ακαταλαβίστικο λόγο αλλά για κάτι
πολύ πιο καθημερινό και χειροπιαστό: Τα γαμ%@#$να αμπελοπούλια! Ή πιο σωστά, να επιτραπεί το παράνομο (και με βάρβαρο τρόπο) κυνήγι τους αλλά χωρίς διώξεις και εξοντωτικά πρόστιμα γιατί (κάθεστε;) “τα ξόβεργα είναι μέρος της πολιτιστικής μας παράδοσης από τον 17ο αιώνα”. Κι όταν λέμε πολιτιστική παράδοση εννοούμε βασικά “15 εκατομμύρια ευρώ έσοδα -παράνομα και μαύρα- το χρόνο” καθώς μια βέργα με κόλλα πάνω δεν τη λες ακριβώς και πρώιμη πτητική μηχανή του Ντα Βίντσι από άποψη πολυπλοκότητας. Γιατί όταν οι άλλοι παρήγαγαν πολιτισμό εμείς σκαρφαλώναμε -κυριολεκτικά- στα δέντρα.

Επίσης, οι κυνηγοί έβαλαν στο στόχαστρο τους (ξένους) ακτιβιστές που έρχονται και αλλοιώνουν τον πολιτισμό μας, ξηλώνοντας τα ξόβεργα. Γι’ αυτούς είπαν το εξής αμίμητο: “Στην Κύπρο, μια ημικατεχόμενη χώρα, τα τελευταία δύο χρόνια δεν έγινε κανένας απολύτως έλεγχος των μελών αυτών των Οργανώσεων, δεν ξέρει κανένας ούτε που κινούνται, ούτε τι καταγράφουν, ούτε και πώς το καταγράφουν. Σε μία χώρα που έχει απέναντι της κατοχικά στρατεύματα δεν μπορεί τα μέλη αυτών των Οργανώσεων να αφήνονται να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα» (σας ορκίζομαι δεν τα βγάζω απ' το μυαλό μου)
Κι αν το θέμα είναι πατριωτικό πολύ πιθανό να βρίσκεται εκεί τριγύρω κι ένας παπάς που θα βρει τον τρόπο να ερμηνεύσει την παρανομία λίγο πολύ ως... θέλημα Θεού

Η ΤΑΙΝΙΑ

Τίτλος: EndGame
Tagline: Κυνήγησε για να μην κυνηγηθείς
Υπόθεση: Κάπου στο όχι-και-τόσο-μακρινό μέλλον οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ετοιμάζονται για το ετήσιο Πρώτο Κυνήγι μία πανάρχαια τελετή ενηλικίωσης όπου η νέα γενιά μυείται στην παράδοση που κρατάει την κοινότητα ζωντανή εδώ και αιώνες: το κυνήγι ενός σπάνιου είδους ζώου που αποφέρει τεράστια κέρδη στην περιοχή. Ανάμεσα στη νέα γενιά κυνηγών είναι κι ο Troy (Ansel Elgort) που ανατράφηκε από κρυφο-πασιφιστές γονείς (Jon Hamm & Kate Winlset), αποστρέφεται κάθε μορφής βία και προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να αποφύγει την τελετή. Μια μέρα στο δάσος γνωρίζει την Arianna (Daisy Ridley) μέλος μιας εκτός νόμου ομάδας ακτιβιστών που ηγείται η Lyda (Oprah Winfrey) και η οποία αντιτίθεται στο βάρβαρο αυτό έθιμο με κόστος πολλές φορές την ίδια τους τη ζωή. Η Lyda σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον Troy ως “δούρειο ίππο” με σκοπό να σαμποτάρει το Πρώτο Κυνήγι εκ των έσω κάτι που βρίσκει αντίθετη την Arianna που έχει αναπτύξει στο μεταξύ τρυφερά αισθήματα για εκείνον. Ο Troy από την πλευρά του πιστεύει πως η παράδοση μπορεί να τερματιστεί εάν γίνει γνωστή στην υπόλοιπη χώρα και προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης κι αρχίζει να δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Οι κινήσεις του όμως γίνονται γνωστές από το Συμβούλιο των Σοφών που διοικεί την κοινότητα με τον Μεγάλο Σοφό (Terence Stamp) να καταστρώνει τα δικά του σχέδια για το πως να εκμεταλλευτεί προς όφελός του την όλη κατάσταση. Καθώς η μέρα έναρξης του Πρώτου Κυνηγιού πλησιάζει ο Troy και η Arianna δίνουν μια άνιση μάχη με τον χρόνο κόντρα σε ότι μέχρι τότε πίστευαν καθώς τίποτα και κανείς δεν είναι αυτό που δείχνει.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΠΙΣHΣ:

Επεισόδιο 1: Κλέβοντας στο Ζύγι

Επεισόδιο 2: What the Φωκ στην Πέγεια

Επεισόδιο 3: Κροκόδειλοι στην Άχνα

Επεισόδιο 4: Χαιρέτα μου την Πλατανίστεια

Σχετικά με τον συντάκτη

Μαρίνος Νομικός

Χιούμορ, ευφυϊα, καυστικότητα κι αντανακλαστικά γατίσια! Αυτός είναι ο Μαρίνος Νομικός κι αν δεν κατέχεις, για ρίξε βλέφαρο στα κείμενά του, μεμιάς θα καταλάβεις!

Δες κι αυτά

Ιστορίες